POČETNA ISTORIJA AKTIVNOSTI SAVETI ZNANJEM DO ZDRAVLJA NOVOSTI DONATORI LIČNA KARTA

Ispunite pristupnicu i postanite član našeg društva

 

 

Zaključak 2014.-te godine

 

Društvo za borbu protiv raka u Somboru je u Centru Zdravka održalo poslednje druženje u 2014 –oj godini u okviru radionice koja je bila rezime naših rezultata u 2014. I plan aktivnosti u 2015-oj. Uz najlepše želje, želimo sa Vama da podelimo I utiske naših članova koliko je ovo udruženje važno za njih.

ĐERĐI ŠARIĆ – Meni je Društvo pomoglo u mojim najtežim trenucima ove godine. Imala sam podršku i razumevanje svih članova.

SVETISLAVA EREMIĆ – Jedva čekam da dođe sreda, da mogu da se nađem sa članicama na druženju.

JELICA, Svetislavina ćerka – Možda grubo zvuči, ali je mami pomoglo što je obolela od raka, jer toliko se promenila na bolje, Društvo joj mnogo znači i više vodi računa o sebi i svom zdravlju.

BILJANA BENIĆ – Društvo mi je donelo ličnu afirmaciju i sigurnost u sebe i svoj rad.

MAGDALENA LUGUMERSKI – Drušvo je najsjajnija zvezda u našem gradu Somboru.

MONIKA VUK – Mnogo sam naučila od članica Društva.

ĐUKA RAKINIĆ – Društvo mi mnogo znači, evo me i posle 11 godina sa vama, a najviše volim izlete.

HELENA PAŠO - „Kakve su ti misli, takav ti je život“, a ovde je mnogo pozitivne energije i dobrih misli.

DANICA TRKULJA – Sve je toliko dobro da ne bi trebalo ništa menjati

MATILDA ZUPANČIČ - Prvi lek je hemioterapija, drugi lek je zračenje, a treći lek je Društvo.

MARIJA STRIČEVIĆ – u Društvu sam naslikala sam svoju prvu sliku i uramila je.

RUŽICA KLJAJIĆ - Pratim rad Društva, a sa obukom o zdravim stilovima života treba krenuti sa decom u vrtićima.

(kliknite na fotografiju za veću rezoluciju)

 

 

Povelja Kapetan Miša Anastasijević

 

Prim dr Đerđi Šarić, predsednica Društva za borbu protiv raka je dobitnica provelje Kapetan Miša Anastasijević u 2014. sa još 17 dobitnika Zapadnobačkog okruga. U obrazloženju povelje za Naj ženu Zapadnobačkog okruga spomenuto je da se dodeljuje lekaru i humanisti, neumornom delatniku i javnom radniku u borbi protiv najteže bolesti, iza koje stoji kontinuitet rezultata.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Nastavlja se "Biramo život"

 

I nakon završetka projekta Biramo život nastavljamo sa prilozima za sajt. U saradnji sa službom kućne nege izgradjujemo kratko i jasno uputstvo za postupke koje pacijent treba da preduzme ukoliko imaju hroničan kancerski bol. Hvala na podršci celom timu i pokroviteljima..

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Izveštaj o poslovanju i aktivnostima
društva u 2014. godini

 

Ove 2014. godine Društvo za borbu protiv raka u Somboru je organizovalo 235 aktivnosti sa direktnim ušećem 3.352 sugrađana. Broj osoba koje su nas pratile preko radio talasa i radijskom razmenom u Srbiji kroz 12 emisija “Znanjem do zdravlja”, “Život na dlanu” i “Biramo život” je sigurno mnogo veći, dok je naše zdravstveno vaspitne akcije preko društvenih mreža pratilo nebrojeno mnogo ljudi. Imali smo 120 objava u štampanim medijima. U Centru Zdravka, sedištu našeg udruženja, radilo je savetovalište lekara i psihologa, a sredinom ove godine smo oformili i pravno savetovalište. Socijalne aktivnosti su održavane sredom, a rad art sekcije petkom. Na ovim aktivnostima okupljale su se žene iz kluba “Nada”-osobe lečene od raka dojke, i članovi “Stoma” kluba. Apatinska sekcija udruženja je imala 12 redovnih sastanaka, četiri edukativne radionice, izložbu slika i fotografija članica udruženja, i dve književne večeri kojom je okupila 450 sugradjana, a veoma je interesantna i program rekreacije - kurs Joge koje naše članice u Apatinu pohađaju.

Postali smo članovi Evropske koalicije pacijenata lečenih od raka (ECPC) na redovnoj godišnjoj skupštini u Bukureštu. U regionu smo prisustvovali na Konferenciji “Onkologija danas, onkologija sutra - iz perspektive pacijenta”, u Bitolju u Makedoniji, i na Drugom kongresu negovateljica u Brčkom, i nastavljena je saradnja sa udruženjima iz Osijeka. Aktivno smo učestvovali u akcijama drugih članova NALOR - edukativnom seminaru o raku dojke za predstavnike pacijenata, pod nazivom “Nađi vreme, dobro je znati” u Beogradu, učestvovale u akciji “Milion razloga što želim...” u Beogradu, i zajedno smo sproveli niz projekata medju kojima je najzačajniji portal podrške lečenima od raka “ Biramo život” i “Akcija Zdravka” uz podršku Avon akcije protiv raka dojke. Posetili smo i odeljenje onkologije u Somboru sa nadom da unapredimo saradnju institucije i udruženja.

U poseti našem Društvu bili su predstavnici AVON kompanije i TRAG fondacije, gradonačelnik, načelnik Zapadnobačkog okruga, mnogi zdravstveni radnici i predstavnici privrednih društava.

Centar Zdravka je ove godine i zvanično postao edukativni centar za prevenciju raka dojke u okviru “Akcije Zdravka”. Tako su održane radionice u Riđici, Aleksa Šantiću i Kolutu, uz prisustvo predstavnika udruženja NALOR-a iz Beograda, Novog Sada, Vrnjačke Banje.

Za najmlađe smo imali preventivne programe: likovni konkurs za decu osnovnih škola Sombora i Apatina na teme: „Okreni se oko sebe, nekome treba tvoja pažnja“ i „Cvet narcisa – novi početak”. Znali smo i da se zabavimo na izletu kroz Frušku goru, na prezentaciji posudja, kozmetike.

Prof Radan Džodić je 18. aprila uručio našoj Prim dr Đerđi Šarić prvo priznanje za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke, pokrovitelji akcije su od Avon akcija za borbu protiv raka i Fond B92.

Slikali smo sliku na ulici, organizovali su izložbe radova članova, organizovali književne večeri na kojoj smo predstavljali našu knjigu “Živeti kao pre” i knjige drugih autora. U septembru smo obeležili 45 godina Društva i prvu godišnjicu Centra Zdravka i započeli sa programom “Grad dobrih ljudi” koji planiramo u 2015.-toj kao najvažniji projekat, kojim bi smo motivisali sve građane da se osvrnu oko sebe, pomognu drugima i tako obraduju sebe.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Treći sastanak Upravnog odbora NALOR-a

 

Na trećem sastanku Upravnog odbora NALOR-a 13.12.2014. godine, u Beogradu, je definisana strategija razvoja i pripremljen osnova za skupštinu koja se planira u martu 2015.

Bez obzira na poteškoće, NALOR je u 2014.-toj godini postao vidljiviji kroz projekte Biramo život i Akcija Zdravka, Milion razloga zašto.... i Radio emisije Život na dlanu i Biramo život, kao i druge projekte. Povezala su se udruženja, sarađuju, razmenjuju iskustva i polako se sve kreće...na bolje.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Centar Zdravka u emisiji Radar

 

Centar Zdravka je u ponedeljak 8.12.2014. dočekao TV ekipu RTVojvodine koja je pripremala prilog za emisiju RADAR, na temu lečenja onkoloških pacijenata u Vojvodini.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Predavanje u Domu Zdravlja u Apatinu

 

U subotu 6.12.2014. godine je u čekaonici Doma zdravlja u Apatinu je održano predavanje dr Mirjane Medić o prevenciji kancera dojke. Iako je informacija o predavanju upućena ženama preko sredstava informisanja, predavanju se odazvao malen broj žena. Ipak smo bili zadovoljni jer smo preko TV Apatin skrenuli pažnju javnosti na važnost prevencije, a došle su žene koje su imale neke tegobe. Nakon predavanja, one su pregledane i upućene na dalje preglede, mamografiju i USG dojki.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Monitoring projekta
„Kreativnost kao lek“

 

U četvrtak 4.decembra 2014. Centar Zdravka su posetili predstavnici donatora koji su podržali i omogućili realizaciju jednog od najizazovnijih projekata ove godine, projekta „Kreativnost kao lek“. Okosnica ovog projekta su bile kreativne radionice koje su okupljale mlade i stare, zdrave i bolesne i na kojima su učesnice imale priliku da razviju svoje kreativne potencijale, nauče različite slikarske tehnike, provedu vreme u prijatnoj atmosferi i druženju, a pri tom razvijajući empatiju i volonterizam se i podsete koliko je važno voditi računa o svom zdravlju, negovati zdrave stilove života i ići na redovne preglede. Jelena Mihailović, koordinatorka programa donacija Trag fondacije i Dragan Srećković, Program Sustainability and Evaluation Director iz ISC / Institute for Sustainable Communities su pored monitoringa uspešno realizovanog projekta imali priliku i da se bliže upoznaju sa aktivnostima Centra Zdravka i Društva za borbu protiv raka.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Joga u Apatinu

 

Mlade instruktorke joge Sonja i Danijela iz Apatina su formirale 1.novembra 2014. grupu u kojoj vežba i pet i članic našeg Društva za borbu protiv raka.Dva puta nedeljno uz tihu istočnjačku muziku vežbamo pravilno disanje kako bi dobro snabdeli telesne ćelije kiseonikom,vežbe istezanja za kičmu i sve velike zglobove i vežbe relaksacije. Nakon jedan čas i trideset minuta kada su svi energetski kanali pročiščeni i telesna energija dovedena u balans sledi petnaestominutno opuštanje u kome svi uživamo. Zahvaljujemo se našim instruktorkama koje su omogućile pohađanje ovog kursa našim članicama po 20% nižoj ceni. Nakon prvih iskustava i druge članice Društva su najavile dolazak u grupu.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Predavanje u Apatinu

 

U sredu 26.11.2014. godine je u biblioteci" Miodrag Borisavljević" u Apatinu održano predavanje "Voda je život", dipl.ing.tehnologije Biljana Benić u organizaciji Društva za borbu protiv raka. Kroz predavanje smo se upoznali s značajem vode za održanje života na Zemlji, kvalitetom vode za piće, o dilemi oko potrebe za kućnim prečistačima vode, biološki aktivnoj vodi. Slušaocima se najviše svidela priča ilustrovana fotografijama kristala vode kojoj su govorene reči pune ljubavi i zahvalnosti ili kojoj je puštana lepa muzika koji su tada bili pravilni i lepi nasuprot zgrčenim i ružnim kristalima koji su nastajali kada su vodi izgovarane pogrdne reči, ili je voda bila izložena manje prijatnoj muzici. Pošto se i ljudski organizam sastoji od 70 % vode, naš zaključak je da možemo izgraditi bolji svet a i osnažiti svoje zdravlje samo negujući lepe misli i emocije ispunjenu ljubavlju. Pošto je voda kreator života na Zemlji, potrebno je i svakom čoveku omogućiti da razvija svoje soposobnost kako bi ostvario harmoniju svog tele i duše. Predavanje je držala dipl.ing.tehnologije Biljana Benić, član našeg Društva.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

5. humanitarna večera Belhospisa

 

Na 5.humanitarnoj večeri Belhospisa,22.novembra 2014 ,u hotelu Crowne Plaza učestvovala su i udruženja pacijenata lečenih od raka: "Budimo zajedno" iz Beograda, "Asocijacija za unapređenje zdravlja" iz Novog Sada, i "Društvo za borbu protiv raka" u Somboru. Društvo iz Sombora je za tombolu poklonilo knjige "Živeti kao pre" i time doprinelo da fond poklona bude veći i bolji.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Seminar o zaštiti prava pacijanata

 

14. novembra je u Subotici održan seminar na temu zaštite prava pacijenata namenjen članovima lokalnih saveta za zdravlje sa ciljem da se osnaže, obrazuju i svoj posao još bolje rade nego ranije. Seminar je organizovao Zaštitnik prava gradjana uz podršku USAID. Ispred grada Sombora na ovoj edukaciji je učestvovala Aleksandra Divnić, pravnica i savetnik u našem gradu, Prim dr Đerđi Šarić član zdravstvenog saveta i Magdalena Lugumerski saradnica pravnog savetnika u Društvu za borbu protv raka u Somboru. Interaktivnim radom razmenili smo iskustva o najčešćim prigovorima pacijenata vezano za zdravstvenu zaštitu dece, žena, Roma, osoba sa invaliditetom. Upoznati smo sa pravima pacijenata oko zaštite ličnih podataka, i nadležnostima Agencijeza borbu protiv korupcijeu oblasti zdravstvene zaštite. Uvideli smo mnoge greške u sistemu , ali i u primeni zakona sistema u svakodnevnom životu.Sastanak smo napustili sa dobrim osećanjem da promena na bolje ipak može biti, i da se u svakom segmentu zdravstvene zaštite moraju svi subjekti bolje i više edukovati sa ciljem bolje zaštite prava pacijenata.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Promocija knjiga dr Svetlane Goge Kostić

 

U sali Dečijeg odeljenja Gradske biblioteke Karlo Bjelickije u sredu, 12. novembra, održano predstavljanje dr Svetlane Goge Kostić autora knjige "U pravu si, al baš me briga" i "Akademija za srećologiju" uz predavanje iz domena praktične rekonekcije. Dr Kostić je stomatolog, i praktičar rekonektivnog isceljenja, alternativne lekovite veštine za dušu i telo koju je učila od Erika Perla.Suština ovog učenja je prepoznati svoje želje, svoj život, svesno proći kroz svoju transformaciju, naučiti slediti svoja osećanja, i može biti dragoceno posebno kada se u životu susretnemo sa nekim teškim izazovom, problemom koji je naizgled nerešiv.

Ovo interesantno veče je bilo jedno u nizu koje zajedno organizuju Biblioteka "Karlo Bjelicki" i Društvo za borbu protiv raka u Somboru.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Edukativni centar u Somboru

 

Centar “Zdravka” u Somboru je ove godine i zvanično postao edukativni centar za prevenciju raka dojke u okviru “Akcije Zdravka” koju podržava kompanija Avon. Ove jeseni sertifikat “Akcija Zdravka” za sprovođenje projekta u seoskim sredinama Novog Sada dobila je “Asocijacija za unapređenje zdravlja” u Novom Sadu, potom “Centar za promociju zdravlja žene” iz Beograda i “Ženski centar Milica” iz Vrnjačka Banje.

- Od 2011. godine, od kada je Avon akcija protiv raka dojke podržala projekat “Zdravka”, samopregledu je obučeno blizu 5.000 žena, psihološku podršku u udruženjima je dobilo blizu 500 lečenih žena i članova porodice, a aktivno je u program uključeno 70 lekara opšte medicine iz seoskih sredina u Somboru, Apatinu, Užicu, Novom Sadu, Beogradu i Vrnjačkoj Banji. Važnost ovog projekta su prepoznale i institucije - Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i socijalnu politiku koji su pokrovitelji akcije već četiri godine. Cilj ove akcije je podrška Nacionalnom skrining programu kroz edukaciju populacije samopregledu i redovnim kontrolama, destigmatizacija maligne bolesti, i podrška lečenim osobama kroz psihosocojalnu podršku, kazala je Đerđi Šarić, predsednica somborskog Društva.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

 

Drugi kongres negovateljica

 

Na Drugom kongresu negovateljica sa medjunarodnim učešćem, u Brčkom krajem oktobra 2014. Sombor je predstavljen kao grad u kome se posebno vodi računa o kvalitetu života bolesnih osoba. U okviru predavanja "Udruženja lečenih osoba stub unapredjenja kvaliteta života kroz bolju komunikaciju i koordinaciju kroz lečenje" lekar Prim dr Đerđi Šarić i pacijent Biljana Benić su zajedno predstavile važnost boljeg lečenja kroz povezivanje zdravstvenog sa socijalnim sektorom, razvijanja partnerskog odnosa izmedju primaoca i davaoca usluga, važnost podsticanja aktivizma lečenih osoba kroz udruženja, i potrebu kontinuirane psihosocijalne podrške od momenta postavljanja dijagnoze pacijentu i članovima porodice. Dragoljub Pavlović, specijalista strukovni tehničar kliničke nege je prezentirao vrlo interesantne rezultate realizacije italijankog projekta o poboljšanju kvaliteta života psihijatrijskih bolesnika koji je realizovan u Somboru u saradnji sa DZ "Dr Djordje Lazić".

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Promovisali se u Beogradu i podržali
"Milion razloga što želim..."

 

U subotu 18.10.2014 članovi "Društva za borbu protiv raka" iz Apatina su zajedno sa aktivistima Društava iz Sombora, Bačke Topole, Novog Sada, Užica, Vrnjačke Banje, Kragujevca, Leskovca i Beograda učestvovali u manifestaciji "Milion je razloga što želim svet uz tebe" u organizaciji kompanije "Avon" i "Nacionalne asocijacije lečenih od raka Srbije" a uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Američke ambasade i kompenije B-92. Cilj manifestacije, koja se održavala u Knez Mihajlovoj ulici na platou pored Delijske česme, je bio da se podigne svest o važnosti prevencije i rane dijagnostike u borbi protiv raka dojke kao i da podrži preventivne i programe psihosocijalne pomoći lečenim žena i njihovim porodicama kroz udruženja "NALOR-a". Društva su na svojim tezgama izložila rukotvorevine nastale na svojim radionicama. U koloni je šetao i ministar zdravstva dr Zlatibor Lončar.

 

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

"Milion razloga što želim..."

 

Pozivamo Vas na dogadjaj „Milion razloga što želim...” ružičastog dana posvećenog prevenciji raka dojke i brige o ženama koje su lečene od raka dojke, koji će se održati 18.10.2014. u Beogradu u Knez Mihajlovoj ulici, na platou kod Delijske česme. Manifestacija je u organizaciji Avon akcije za borbu protiv raka i NALOR /Nacionalne asocijacije lečenih od raka u Srbiji/ koja okuplja 14 udruženja širom Srbije.

Radujemo se susretu na štandovima naših udruženja.Više o nama možete saznati iz sajtova www.nalor.co.rs  i  www.biramozivot.rs

Na štandu Društva za borbu protiv raka će biti i Galerija Save Šumanovića, našeg velikog slikara koji le voleo, cenio i poštovao žene!

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Seminar u Beogradu

 

U ponedeljak je u Beogradu održan seminar "Kako unaprediti rad udruženja pacijenata i povećati vidljivost njihovih aktivnosti". Na seminaru smo poslušali savete Ivane Božović, novinarku i uerdnicu RTS-a kao i Sanju Lubardić urednicu gradskog programa Studija B.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Zdravka u 2014.-toj godini

 

U ovogodišnjem ciklusu Akcije Zdravka 10.oktobra je u selu Aleksa Šantić održana radionica obuke meštanki samopregledu dojke. Gosti radionice su bile članice Centra za promociju zdravlja žena iz Beograda koje će istu akciju u toku sledećih četiri meseca sprovesti u 4 seoske opštine u okolini Beograda. Obuka je sutradan nastavljena u Centru Zdravka u kome je u septembru obučeni predstavnici Asocijacije za promociju zdravlja iz Novog Sada, a početkom novembra će nam gošće biti članice Ženskog centra "Milica" iz Vrnjačke banje. Pored teoretskog dela, naši gosti kroz radioničarski rad učestvuju predavanju lekara, psihologa, slušaju iskustva lečenih žena, i upoznaju se sa načinima unapređenja kvaliteta života lečenih od raka. Do sada je više od 5000 žena obučeno samopregledu dojke, a oko 18.000 žena je putem medija i društvenih mreža uključeno u akciju. Akciju "Zdravka", program prevencije i ranog otkrivanja raka dojke u ruralnim sredinama osmislilo je Društvo za borbu protiv raka u Somboru, a od 2011 godine se sprovodi uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za zdravlje i socijalnu politiku APV, uz podršku AVON akcije protiv raka dojke.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Sastanci sredom

 

Svake srede u Centru Zdravka u Somboru u ulici Filipa Kljajića 11, od 17-19 sati očekuje Vas prijatna atmosfera, drugarski saveti i nova ideja kako ulešati dan i popraviti kvalitet života.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Dve godine knjige "Živeti kao pre"

 

Osvrnuti se, pogledati, sagledati i reći: Trebalo je biti baš tako!
Trebalo je beležiti sopstvena zapažanja, primati strahove drugih, tažiti žedj bolesnih, pronaći reči snage i utehe i maštati o jutru koje će svanuti u svetlosti zdravlja i novih pogleda na svet.

Godina 2012.: Više od pedeset priča je u rukopisu. Treba ih pretočiti u knjigu. Priče su imale svoju šansu da zažive. Književnica Ljiljana Habjanović Djurović za Sajam knjiga u Beogradu prihvata da uredi i izda baš našu zbirku priča. Ne svoj roman, nego baš naše priče. Uredjujući ih, daje im život u prvom licu jednine. Samo iskusna spisateljka nepogrešivo može zatražiti od Djerdjike, Biljane i Milice da progovore kroz aktere, kroz junake svake priče. Noći su postale magične. Jutra su iznedrila zvezde koje govore. Odabrana je i slika Stane Libić za naslovnu stranu.

U Srbiji nastupa nova vlast. Prva dama Srbije zaštitnički prihvata, uglavnom ženske, ali u potpunosti jake i nepobedive heroje iz knjige, prikazuje ih svetu i sve biva medijski dobro propraćeno. Njen trenutak sadašnjosti za naš tren budućnosti. Kreativnost života dobija svoju potvrdu.

Šta sledi? Izlazak u svet. Nacionalna asocijacija lečenih od raka pod svoja krila smešta organizacije istih ciljeva i opredeljenja u Srbiji i traži put prema dijaspori na svim kontinentima. Možemo pomoći jedni drugima. Možemo razmeniti iskustva. Možemo saznati više o svetskim dostignućima u oblasti psihosocijalne rehabilitacije. A, vala, možemo i mi svetu pokazati dokle smo stigli.

Dunimo u dve svećice na rodjendanskoj torti, pa nek’ vetar nosi svetom naš optimizam!

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

"Milion razloga zašto želim
svet uz tebe"

 

Povodom oktobra međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, predstavnici kancelarije za skrining Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, učestvuju u promotivnoj akciji 18. oktobra u Beogradu u Knez Mihailovoj ulici.

Ovu kampanju pod nazivom “Milion razloga zašto želim svet uz tebe “, već drugu godinu organizuje Fond B92 u saradnji sa kompanijom AVON i Američkom ambasadom u Beogradu. Pored navedenih institucija u promotivnoj akciji učestvuju i brojna udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke kao članice NALOR-a (Nacionalne asocijacije lečenih od raka).

Cilј kampanje jeste podizanje svesti o značaju ranog otkrivanja raka dojke, adekvatne dijagnostike i lečenja žena obolelih od raka dojke, kao i skretanje pažnje javnosti da se ženama u Srbiji omogući zdraviji i kvalitetniji život.

U okviru manifestacije na pultovima će biti postavljeni promotivni materijali o raku dojke, samopregledu dojke, skrining mamografiji, dok će stručnjaci iz raznih oblasti pružati korisne informacije o prevenciji, samopregledu, ranom otkrivanju i lečenju od raka dojke.

Postojaće i prodajni štandovi udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke od kojih će prikupljeni novac ići u fond za borbu protiv raka dojke.

Šetnjom kroz Knez Mihailovu ulicu i trkom muškaraca u roze štiklama, još jednom će se dati podrška ženama obolelim i lečenim od raka dojke, skrenuti pažnja na ovaj problem i na značaj prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

Nastavlja se "Znanjem do zdravlja"

 

Posle kraćeg prekida u emitovanju emisije " Znanjem do zdravlja" zbog ispunjenog termina Radio Sombora emisijom "Život na dlanu" u realizaciji svih udruženja NALORa, članovi Društva za borbu protiv raka iz Sombora su 8.oktobra realizovali 52. emisiju, sada već šetogodišnjeg serijala. Tema je bila "Projekti našeg udruženja u 2014 godini". Pričali smo o projektima "Biramo život", "Zdravka", "Kreativnost kao lek", "Centar Zdravka" i "Napravimo promenu zajedno". O realizaciji ovih projekata govorile su Izabela Rašković, Vesela Savin, Đerđi Šarić, Cecilija Miler, Slavica Periškić i Vesna Mihaljčić. Tonski snimatelj je bio Karlo Ham. Poslušajte našu emisiju!

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

Gostovanje na radiu Blagovesnik

 

Na temu kancera i kako se nositi sa bolesti, u subotu, 04. oktobra 2014. godine, u emisiji "Gost u studiju" crkvenog radija "Radio Blagovesnik" koju vodi Ljudmila Aleksić, govorili su prim. dr Đerđi Šarić, onkolog i predsednica udruženja "Društvo za borbu protiv raka" i Izabela Rašković, psiholog ovog udruženja.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

 

Zdravka u 2014.-oj godini

 

Ovih dana je počela sa realizacijom Akcija "Zdravka" - program prevencije i ranog otkrivanja raka dojke u ruralnim sredinama koje sprovodi Društvo za borbu protiv raka u Somboru, uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za zdravlje i socijalnu politiku, uz podršku AVON akcije protiv raka dojke.

Cilj akcije je edukacija žena samopregledu i psihosocijalna podrška lečenim ženama od raka dojke i njihovim porodicama. Ovo je treći ciklus projekta, do sada je više od 5000 žena obučeno samopregledu dojke, a oko 18.000 žena je putem medija i društvenih mreža uključeno u akciju.

Centar "Zdravka" u Somboru je jezgro edukacije edukatora za pet regiona širom Srbije. Prošle godine je u akciji učestvovalo udruženje "Jefimija" iz Užica. Ove godine u Somboru će obuci prisustvovati udruženja iz Novog Sada, Beograda i Vrnjačke Banje. Pored teoretskog dela, naši gosti će kroz radionice u Kolutu, Aleksa Šantiću i Riđici učestvovati na predavanju lekara, psihologa, čuće iskustvo lečenih žena, i videti da se kroz kreativnost lakše može živeti sa bolešću.

(Na fotografiji je radionica održana u Kolutu 26.09.2014.)

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Obeležena godina jubileja

 

Godina jubileja Društva za borbu protiv raka u Somboru 24.septembra 2014. je obeležena lepom književnom večeri u Apatinu. Gost večeri je bio dr Lazar Trifunović, lekar, homeopata, avanturista koji je predstavio svoju knjigu "Ja, ili ja ko sam ja". Mnogobrojni učesnici, većina članovi našeg udruženja, uživali su nakon književne večeri u poklonu Kompanije AVON koja je obeležavajući jubilej 45 godina udruženja i godina dana "Centra"Zdravka" poslala veliku ružičastu tortu. Ovih dana započinjemo sa realizacijom trećeg ciklusa akcije "Zdravka" kojom je naš centar postao edukativno jezgro prevencije raka dojke u Srbiji. Do sada se akcija sprovodila u Somboru, Apatinu, Užicu, a ove godine će se proširiti na seoske sredine Novog Sada, Beograda i Vrnjačke Banje.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

"Nađi vreme, važno je znati"

 

U Beogradu je 19. i 20. septembra 2014. godine u Best Western Hotelu Šumadija, održan Edukativni seminar o raku dojke za predstavnike pacijenata, pod nazivom “Nađi vreme, dobro je znati”, u organizaciji Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke “Budimo zajedno” iz Beograda. Edukativni seminar predstavlja uvod u obeležavanje oktobra, međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke. Društvo za borbu protiv raka iz Sombora predstavljale su Vesela Savin sekretarka Društva i Monika Vuk psihološkinja.

Cilj seminara “Nađi vreme, dobro je znati” bio je da se predstavnicima pacijenata udruženja koja okupljaju osobe obolele i lečene od raka dojke iz Srbije i regiona, predstave savremeni pristupi u dijagnostici i lečenju karcinoma dojke kao i značaj psihološke podrške obolelima i njihovim porodicama. Predavanja su održal vodeći stručnjaci iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, prim. dr Ljiljana Stamatović, ass.dr Ivan Marković i prim. dr Jasmina Mladenović. O psihološkoj podršci govorile su Miomirka Kovačević, psiholog, član Udruženja “Budimo Zajedno” kao i gošća Ljiljana Vukota, psiholog Udruženja “Sve za Nju” iz Zagreba.

U okviru Seminara prim.dr Ljiljana Lazić, koordinator za rano otkrivanje raka dojke Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, govorila je o ulozi udruženja obolelih od raka dojke u sprovođenju organizovanog skrininga.

O prednostima interneta I drugih društvenih merža za komunikaciju i informisanost, govorili su Miloje Sekulić iz agencije za digitalni marketing “Homepage” i dr Dušan Stojaković, koordinator za eksterne komunikacije.

U diskusiji nakon stručnog izlaganja, veoma dobro je prihvaćen predlog predstavnice Savetovalištva za žene obolele od raka dojke “Jefimija “ Užice, Slavice Simić, o uvođenju osobe koordinatora, koja bi u ustanove sekundarnog i tercijalnog tipa pomogla obolelima u fazi dijagnoze i lečenja da zakaže sve preglede, koordinira proces i korake na svim nivoima do završetka lečenja. Time bi se povećala efikasnost u lečenju, osigurala motivisanost i sigurnost u i za lečenje.

Ovaj edukativni skup je bila prilika da se sretnu predstavnice svih udruženja žena obolelih od raka dojke iz čitavog regiona i Srbije na jednom mestu, razmene iskustava u radu I otvorio je mogućnosti za uspostavljanje međusobne saradnje.
Zajednički zaključak seminara je da još više treba raditi na podizanju svesti žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda, a da se uključe udruženja u program skrininga i poveća motivisanost zdravih žena da se odazovu ovoj vrsti pregleda.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

"Grad dobrih ljudi"

 

 

 

(kliknite na fotografiju da preuzmete poster)

 

Program odvikavanja od pušenja

 

Tokom prve nedelje septembra meseca realizovan je program odvikavanja od pušenja. Program predstavlja deo projekta „CENTAR ZDRAVKA“ a njegov nosilac je “Društvo za borbu protiv raka“ Sombor. Program odvikavanja od pušenja, kao jedna od mera prevencije karcinoma, za cilj je imao i promovisanje zdravog stila života. Realizatorke programa bile su Vesna Mihaljčić, strukovna sestra i Monika Vuk, diplomirani psiholog - master.

Program se odvijao u prostorijama OŠ „Avram Mrazović“, kojoj se ovom prilikom zahvaljujemo, posebno direktorki škole, Maji Sekulić, koja nam je izašla u susret.

Radna grupa se bavila i motivima za ostavljanje duvana kao i predrasudima vezanim za pušenje. Osnovni motiv naših učesnika za ostavljanje duvana bilo je, svakako, zdravlje.Poznato je da se uporedo sa povećanjem broja pušača povećava i broj obolelih od neke vrste karcinom, najčešće karcinoma pluća.
Svakodnevni susreti započinjali su diskusijom o prethodnom danu bez cigarete. Sastanci su bili dinamični a svi članovi radne grupe jedni drugima bili su podrška. Evo šta o programu kaže i jedna od učesnica, Slavica Periškić:

Dragi saradnici,
Prošla sam ceo kurs za odvikavanje od pušenja, dobila certifikat i jako sam srećna zbog toga.
Pohvaljujem rad Monike i Vesne koje su sa jako puno entuzijazma i upornosti uradile svoj posao, a i mi smo se trudili, što ćete čuti od njih u izveštaju...
Možete i dalje raditi isto sa drugim grupama, deluje!
Ne samo na mene (ja sam bila lakši slučaj) već i na one "okorele" pušače....
Pravi je trenutak za to, a divno se uklapa u našu priču o prevenciji od raka.

Pozdravlja vas Slavica Nepušač.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Predavanja u fabrici "Fiorano"

 

U fabrici "Fiorano" koja zapošljava 1000 radnika,mahom žena, u utorak 2.septembra 2014. godine su članovi Društva za borbu protiv raka Sombor, dr Nikola Šarić, Vesela Savin i Slavica Periškić autorica projekta, održali 3 predavanja na temu prevencije raka grlića materice u okviru projekta "Napravimo promenu zajedno" koji naše Društvo realizuje u saradnji sa Ligom za borbu protiv raka Osijek. Učestvovalo je 400 žena, koje su dobile brošure i letke i pozvane su da posete naše sajtove www.sombor-cancer.org.rs i www.biramozivot.rs. U diskusiji je spomenuto da je u Somboru veoma teško doći do ginekologa, da nije lako da zaposlenoj ženi da izostane sa posla i čeka u ambulanti, pogotovo kada ima zahtevno radno vreme i malu decu. Žene su tražile veću dostupnost ginekologa u državnim ustanovama, da ne moraju da idu na privatne preglede. Savetovali smo ih da brošure prikažu i ostalim članovima porodice i prijateljicama, da bi se o prevenciji raka ginekoloških organa više pričalo, i da žene budu zdravije i zadovoljnije.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Izlet na Frušku Goru

 

U subotu 23. avgusta članovi Društva za borbu protiv raka u Somboru i Apatinu su krenuli na jednodnevni tradicionalni izlet, ovog puta na Frušku Goru. Pokrovitelj izleta bila je Opština Apatin koja je obezbedila udoban autobus za prevoz do Patrijaršije u Sremskim Karlovcima, manastira Krušedol i Grgeteg. U Novom Sadu su im se pridružile i članice Asocijacije za unapređenje zdravlja pa su zajedničkom šetnjom za prevenciju raka kod žena učestvovali u svetkoj "Globe athon" akciji.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Pravni savetnik

 

U okviru Društva za borbu protiv raka od ove godine uz zdravsteno i psihološko savetovališe deluje i pravno savetovalište. Naša pravnica Jagoda Drljača savetima iz domena pravne regulative često pomaže obolelim osobama. Predvidjen termin za savetovanje je četvrtkom popodne od 17-19 časova, ali češće se pitanja upućuju i elektronskom postom preko adrese biramozivot@gmail.com , somborcancer@gmail.com

Zdravstevna zaštita je, kao i druge oblasti prava definisana sa velikim brojem propisa, pre svega pravilnika, čiju sadržinu pacijenti ne poznaju, i usled toga ostaju uskraćeni za svoja prava. Tipičan primer je slučaj da ako zdravstvena ustanova ne može da pruži pacijentu uslugu u roku od 30 dana, dužna je da mu da pismeno saoštenje i ga uputi u drugu ustanovu radi iste usluge.Često su za odredjene preglede /CT , NMR/ liste čekanja duge, ali se uklapaju u zakonom predvidjenih šest meseci čekanja, pa pacijent teško može obaviti procenu terapijskog efekta u tom periodu, čime bi se lečenje ili nastavilo započetom terapijom ako ima uspeha , ili bi se zbog malog terapijskog efekta, terapija promenila.

Pravilnikom je u okviru regulative o promenama na listi čekanja iz nemedicinskih razloga navedeno: kvar na aparatima, trenutni nedostatak medicinskih sredstava ili reagenasa, izvođenje građevinskih radova u zdravstvenoj ustanovi. Tada, ukoliko je kvar aparat u pitanju, prema proceduri izabrani lekar daje uput i vrši rezervaciju mesta na listi čekanja u najbližoj odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi, što najčešće opet znači dodatni gubitak vremena za pacijenta. Pri kvaru CT aparata u našoj bolnici, rentgen služba zakazuje preglede, ali pacijent više puta treba da dolazi da bi obezbedio potrebnu dokumentaciju.

Dokumentacija koju pacijent treba da obezbediti radi pružanja zdravstvene usluge je veoma obimna, često iziskuje velike troškove/ pacijent više puta mora od lekara opšte prakse do specijaliste, pa do komisije fonda RFZO/ posebno ako živi u udaljenom mestu od sekundarne ustanove i filijale RFZO, čime treba ukazati da troškovi lečenja pacijenata obolelih od malignih bolesti, ali i drugih teških bolesti, nije besplatna kako je navedeno zakonom o zdravstenom osiguranju.Ovde se veoma jasno prepliće zdravstveni sa socijalnim sektorom, gde bi oba morala povesti više računa u cilju kvalitetnijeg života osoba lečenih od raka.

Najzad poteškoće u tumačenju propisa ne pogađaju samo pacijente, već i lekare. Pacijent lečen od maligne bolesti ima pravo na naknadu troškova za prevoz u celom ciklusu hemoterapije/ kada prima hemioterapiju i kontrolni pregled kada uz analizu krvi zakazuje hemijoterapiju/od 2011. godine, a primena ovog propisa je započela februara 2014, kada je dobijeno jasno tumačenje od Fonda RFZO. Ne može se dobro obavljati posao ako se ne razumeju propisi, i lekarima je takodje neprijatno što pacijentima ova prava nisu bila dostupna skoro tri godine. Ovaj propis se zbog svojih nejasnoća i dalje različito tumači u pojedinim delovima Srbije. Definisanjem problema osoba lečenih od raka što je jedna od uloga udruženja koja okupljaju pacijente, i zajedničkim delovanjem stručnjaka ovi problema se lakše mogu rešiti. Pravnik Društva za borbu protiv raka je tu da Vam pomogne. Jagoda Drljača-dipl. pravnik

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Društvo na Gospojinskim večerima

 

U nedelju 24.08.2014. godine članica Društva za borbu protiv raka, Cecilija Miler je imala svoju samostalnu izložbu u okviru Gospojinskih večeri u Staparu.Izložbu je lapim i dirljivim rečima otvorila Izabela Rašković, psiholog našeg udruženja. U okviru izlozbe održano je i literarno veče "Poetskog igrališta" iz Sombora. Svi smo uživali u večeri koja je bila drugačija nego obično!

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Program odvikavanja od pušenja

 

Ako ste pušač i želite da se oslobodite ove navike, to možete uraditi uz stručnu pomoć i konsultacije. Možete se osloboditi "nikotinske zavisnosti" za samo šest dana i to besplatno!

U ponedeljak, 1. septembra 2014. godine, počinje program odvikavanja od pušenja. Društvo za borbu protiv raka Sombor, u okviru projekta "Centar zdravka" organizuje šestodnevni program odvikavanja od pušenja u prostorijama OŠ "Avram Mrazović" Sombor. Prijave za formiranje radne grupe traju do 25. avgusta.

U sedmici koja prethodi programu potrebno je pridržavati se određenih principa sa kojima ćete biti upoznati prilikom prijave.

Prijave putem telefona: 063 / 70 81 224

Uradite nešto i za sebe, zaslužili ste !

 

Prezentacija portala Biramozivot.rs
u Apatinu

 

U sredu 13.08.2014. godine je u apatinskoj Narodnoj biblioteci, povodom 45 godišnjice udruženja, održano predavanje posvećeno zdravlju žene u organizaciji Biljane Benić predsednika apatinske sekcije Društva za borbu protiv raka u Somboru. Predstavljen je portal podrške lečenima od raka biramozivot.rs /Prim dr Đerđi Šarić/, o pravima pacijenata u prolasku kroz lečenje je govorila Dipl pravnik Jagoda Drljača, pravni savetnik udruženja. Predstavljen je projekat i brošura "Napravimo promenu zajedno" kojim se žene obučavaju prevenciji raka ginekoloških organa. Dr Nikola Šarić je govorio o prevenciji raka grlića materice, a Slavica Periškić, pobednica bolesti je pričala o ulozi udruženja u izgradnji kvalitenijeg odnosa pojedinca i zajednice prema zdravlju. Ova tema je posebno interesantna jer u apatinskom Domu zdravlja trenutno nema ginekologa, a kao ispomoć dolazi ginekolog iz Odžačke opštine.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

"Imam kancer, pa šta? Biram život"

 

Posetite sajt Studija za edukaciju i vrhunska dostignuća i potražite informaciju o programu "Imam kancer, pa šta? Biram život" - Emotivno mentalni transformacioni program obolelim od kancera

Više na sledećem linku. i na borji telefona 063/1608116 (Zorica)

 

"Živeti kao pre" u elektronskoj formi

 

Dve godine je prošlo od kako je zaživela knjiga "Živeti kao pre" kao zapis životnih priča članova Društva za borbu protiv raka u Somboru,osoba koje su lečene od raka. Priče su zabeležile Milica Marinković, Biljana Benić i Đerđi Šarić, dok su neke od naših članica su i same ispisale svoje životne priče. Sve je to pregledala i uredila Ljiljana Habjanović Đurović i objavila u svojoj ediciji preporuka dobrih knjiga. Na promociji u okviru oktobarskog sajma knjiga u Beogradu 2012, štand su posetile tadašnja Ministarka zdravlja Prof dr Slavica Đukić Dejanović i Dragica Nikolić prva dama Srbije što je bilo veliko priznanje za naše Društvo za borbu protiv raka. Za dve godine knjiga je doživela četiri izdanja. Knjiga je sada u elektronskoj formi dostupna svakome ko poseti portal podrške lečenima od raka biramoživot.rs

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Prezentacija portala Biramozivot.rs
u Apatinu

 

U sredu 13.08.2014, Prim dr Đerđi Šarić ispred Društva za borbu protiv raka predstavice portal podrške lečenima od raka u Srbiji Biramo život, u 18.30 u bibilioteci u Apatinu .

Takodje će se predstaviti projekat prevencije raka ginekoloških organa "Napravimo promenu zajedno".

Pozivamo sve žene Apatina i njihove partnere na zanimljivo druženje na temu očuvanja zdravlja.

(kliknite na fotografiju da preuzmete flajer)


Televizijska promocija portala
Biramozivot.rs

 

 

Sastanci sredom

 

Svake srede u Centru Zdravka se okupljaju članovi Društva za borbu protiv raka u Somboru, razmenjuju informacije i iskustva, druže se. Avgustovske srede predvidjene su za istraživanje interesovanja članova i pripreme novih projekta za 2015 godinu. Prema idejama, bićemo veoma kreativni i u 2015 godini. Sledi pravo iznenađenje! Pridružite se!

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Art Zdravka na opštinskoj smotri

 

Radovi tri slikara grupe Art Zdravka su na opštinskoj smotri likovnih radova u organizaciji Likovne grupe 76 u Somboru pohvaljeni i medju ostalima, upućeni na zonsku smotru.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Posetite portal "Biramo život"

(kliknite na fotografiju da preuzmete flajer)

 

Izložba radova projekta
"Kreativnost kao lek"

 

Izložba radova nastalih na kreativnim radionicama Art sekcije Društva za borbu protiv raka Sombor, održana je 16. jula. Proteklih nekoliko meseci članice Društva, članice njihovih porodica, ali i brojne zainteresovane sugrađanke, bolesne i zdrave, mlade i stare, su na radionicama imale priliku da razviju svoje kreativne potencijale, nauče različite slikarske tehnike, provedu vreme u prijatnoj atmosferi i druženju, a pri tom razvijajući empatiju i volonterizam se i podsete koliko je važno voditi računa o svom zdravlju, negovati zdrave stilove života i ići na redovne preglede. Kao rezultat tog kreativnog rada nastali su prelepi radovi i prava umetnička dela u okviru projekta „Kreativnost kao lek“ podržanog od Trag fondacije u okviru njihovog oprograma Aktivne zajednice. Izložba je protekla u prijatnoj i veseloj atmosferi, na ulici se slikala i zajednička slika, gde su svi, pa i zainteresovani prolaznici dali svoj doprinos u slikanju. Izložu je posetio i gradonačelnik Saša Todorović koji je učestvovao u slikanju zajedničke slike, druženju, ali i konstruktivnim razgovorima o daljoj mogućoj podršci grada aktivnostima Društva.

 

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Najava izložbe radova projekta
"Kreativnost kao lek"

 

U sredu 16.7.2014. godine Art sekcija Društva za borbu protiv raka Sombor priprema izložbu radova nastalih na kreativnim radionicama u okviru projekta “Kreativnost kao lek”, podržanog od strane Trag fondacije iz Beograda.

Članice Društva, članice njihovih porodica, ali i brojne zainteresovane sugrađanke, bolesne i zdrave, mlade i stare su na kreativnim radionicama imale priliku da razviju svoje kreativne potencijale, nauče različite slikarske tehnike, provedu vreme u prijatnoj atmosferi i druženju, a pri tom razvijajući empatiju i volonterizam se i podsete koliko je važno voditi računa o svom zdravlju, negovati zdrave stilove života i ići na redovne preglede. Kao rezultat tog kreativnog rada nastali su prelepi radovi i prava umetnička dela.

Otvaranje izložbe je u 18 časova u Centru Zdravka, Filipa Kljajića 11.

 

Kreativne radionice i tokom leta

 

Sreda 25.6.2014.godine je bio siv, tmuran dan i pljuštala je kiša, ali u Centru Zdravka je sijalo sunce! Raspoložene i kreativne žene su oslikavale svilu, učile nove načine za nanošenje i kombinovanje boja, družile se, smejale, uživale. Lep dan, ispunjen radošću i brigom o sebi.

U petak 27.6.2014. godine održana je još jedna veoma lepa kreativna radionica u Centru Zdravka. Dobar glas daleko se čuje, tako da je zainteresovanih učesnica sve više! Pored učenja novih tehnika za slikanje na svili članice Društva za borbu protiv raka i njihove gošće su imale priliku da se detaljnije upoznaju sa važnošću i načinom redovnog samopregleda dojki.

U petak 4.7.2014. godine je u prijatnom ambijentu održana još jedna lepa i uspešna kreativna radionica Art Zdravke. Nastavljen je rad u dekupaž tehnici, koju su učesnice radionice veoma uspešno savladale, što dokazuju i prelepi gotovi radovi!

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Poseta onkologiji

 

Predstavnice Društva za borbu protiv raka Sombor, lečene žene Vesela Savin i Mara Dobrić kao i psiholog Izabela Rašković posetile su Opštu bolnicu – odeljenje onkologije. Načelnici odeljenja dr Gabrieli Arnaut su predstavile rad Društva, načine na koje se u okviru Društva pruža pomoć i podrška obolelima i njihovim porodicama, kao i projekat “Kreativnost kao lek”. Naglašena je potreba razvijanja bolje saradnje između zdravstvenih stručnjaka sa onkološkog odeljenja sa Društvom za borbu protiv raka, a sve u cilju adekvatne dodatne pomoći lečenim osobama. Podeljeni su promotivni materijali i dogovoren je novi susret i predstavljanje rada Društva celom odeljenju onkologije.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Poseta kompanije Avon

 

U Somboru je 3.07.2014. godine Centar Zdravka bio domaćin našim prijateljicama i dugogodišnjim partnerkama Jasmini, Aleksandri, Jeleni i Mariji iz kompanije Avon koja već dugi niz godina podržava akciju Zdravka. Ova saradnja sa Društvom za borbu protiv raka traje od 2008 godine, i jedan od rezultata je i udruženje NALOR /Nacionalna asocijacija lečenih od raka u Srbiji/, kao i povećanje svesti o brizi za obolele od raka dojke u Srbiji.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Na proslavi Dana nezavisnosti

 

Povodom obeležavanja 238 godišnjice nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, ambasador SAD u Beogradu, gospodin Majkl Kirbi sa suprugom je priredio svečanost usvojoj rezidenciji 2.07.2014. godine. Prisustvo NALORa na ovoj svečanosti je znak zahvalnosti za dugogodišnju podršku udruženjima pacijenata lečenih od raka u Srbiji kroz projekte i mnoge akcije.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

U planu poseta Vrdniku

 

Na kratkom sastanku članova Društva za borbu protiv raka iz Sombora i sekcije iz Apatina 26.06.2014. godine dogovoreno je da tradicionalnu ekskurziju članova ove godine provedemo u Vrdniku od 18 -20 jula, i da pošaljemo pomoć nastradalima u poplavama.

Detaljnije informacije u vezi ekskurzije potražite od Biljane Benić na tel 063/8801207.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Predstavljeno "Hodanje po oblacima"

 

Na književnoj večeri, 26.06.2014 u Velikoj sali Županije, u organizaciji Gradske biblioteke "Karlo Bjelicki" predstavljena je zbirka pripovedaka "Hodanje po oblacima" Mihajla Pantića, pisca i književnog kritičara iz Beograda. Članovi našeg udruženja su uživali u lepoj reči i lepim mislima autora, a na kraju ove umetničke večeri smo autoru poklonili primerak četvrtog izdanja naše zbirke 52 životne priče "Živeti kao pre" autora Milice Marinković Biljane Benić i Đerđi Šarić.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Prijem kod gradonačelnika Sombora

 

25. juna 2014 godine, gradonačelnik Sombora, prof Saša Todorović je sa saradnicima je bio domaćin Društvu za borbu protiv raka u Somboru. Kroz razgovor sa predsednicom Društva Prim dr Đerđi Šarić gradonačelnik se upoznao sa projektima udruženja koja su u toku i koja se planiraju u budućnosti, i da je u našem gradu sedište NALORa (Nacionalne asocijacije lečenih od raka u Srbiji). Potvrdjeno je, da je razumevanje, saradnja i podrška lokalne zajednice osnova unapredjenja kvaliteta života lečenih od raka.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

ECPC Bukurešt 2014

 

U Bukureštu je od 20. do 22.juna održana redovna godišnja skupština Evropske koalicije pacijenata lečenih od raka (ECPC) na kojoj je učestvovala Prim dr Đerđi Šarić kao predstavnica NALOR-a (Nacionalne asocijacije lečenih od raka u Srbiji). Iz Srbije, na ovom važnom sastanku, učestvovali su i Snežana Milojević Cmiljanić – ILCO Srbije kao i Jelena Đurić - LIPA Srbije koji su već od ranije članovi ove evropske asocijacije. Kao rezultat desetogodišnjeg rada udruženja sa sedištem u Briselu navedeno je povećanje svesti o uticajima na dostupnost bolje zdravstvene zaštite lečenih od raka u Evropi, postignuto je da stručnjaci u većoj meri konsultuju udruženja pacijenata pri donošenju važnih odluka u vezi lečenja, i da lečene osobe utiču na kreiranje prava na bolji život sa bolešću kroz bolje zakone i uključivanje u život zajednice.

Ima mnogo problema oko nestašice lekova za lečenje maligne bolesti naročito u zemljama istočne i južne Evrope, mahom se koriste generički lekovi koji su jeftiniji umesto lekova koji su prošla sva potrebna ispitivanja. Takođe se često do lekova dolazi na crnom tržištu. Ipak, kao praktični rezultat navedeno je da ni jedan važan stručni sastanak, pa ni jedna odluka se više ne donosi bez glasa i mišljenja osoba koje se leče. Osobe iz Evropske Unije obolele od maligne bolesti mogu da se leče u ustanovi kojoj god žele, ukoliko imaju prebivalište u toj zemlji. Neretko, da bi dobile kvalitetniji tretman, pacijenti iz raznih zemalja EU za vreme lečenja promene adresu, promene državu.

Naglašena je važna podrška stručnjaka u udruženju lečenih koji bolje poznaju prirodu problema pacijenata, i mogu da pomognu u naženju rešenja. Zanimljivi su projekti ovog udruženja koji počinju sa realizacijom u Evropi, gde pacijenti primaju hemioterapiju u kućnim uslovima i preko računara su kroz program povezani sa svojim lekarom. Ukoliko imaju tegobu usled terapije, pozivom na žuti alarm dobiju savet mejlom kako da sebi pomognu usled neke lakše nuspojave, a ako signaliziraju poziv preko crvenog alarma, tada lekar izlazi u kućnu posetu.

Na ovom sastanku su učestvovali i predstavnici zemalja iz okruženja, udruženja iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije i postoji mogućnost da Srbija u dogledno vreme bude domaćin sastanka ECPC na Balkanskom nivou.
Pogledajte korisne sajtove: www.ecpc.org, www.nalor.co.rs, www.sombor-cancer.org.rs

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Principi pravilne ishrane

 

U biblioteci "Miodrag Borisavljević" u Apatinu 20. juna je održano predavanje prim Mr Dr Liljane Sokolove Đokić na temu "Pravilna ishrana kao preventiva humanih nezaraznih oboljenja". Doktorka Đokić vodi Centar za ishranu u okviru Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Sombor. Tokom predavanja je istaknut značaj pravilne ishrane kao prevencije od bolesti koji podrazumeva svakodnevno izbalansiran unos svih vrsta namirnica podeljen u više obroka tokom dana uz obaveznu svakodnevnu fizičku aktivnost u trajanju od pola sata. U ishrani se treba pridržavati četiri osnovna principa:
1. Uravnotežena i umerena ishrana predstavlja optimalnu količinu hranljivih sastojaka ne samo u energetskom smislu već i u pogledu sadržaja drugih sastojaka posebno vitamina i minerala.
2. Racionalna ishrana predstavlja odnos između količine unete hrane i utrošene hrane u organizmu. Debalans unete i utrošene hrane, gojaznost je uzročnik mnogih bolesti pa i malignih (doprinosi razvoju raka jednjaka, debelog creva, bubrega, dojke).
3. Raznovrsna ishrana. U toku dnevnog jelovnika treba uzeti namirnice iz svih 5 grupa ako se posmatra piramida ishrane.
4. Ravnomernost obeda. U toku dana hranu uzimati u više manjih obroka.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Kreativne radionice i na sajtu Trag-a

 

Kreativne radionice u okviru projekta „Kreativnost kao lek“, art sekcije Društva za borbu protiv raka u Somboru, održavaju se od početka maja svake srede i petka u prostorijama “Centra Zdravka”. Pored članica ovog Društa radionicama slikanja na staklu i svili prisustvuju i gošće - učenice Srednje medicinske škole, Doma učenika srednjih škola i studentkinje Pedagoškog fakulteta. Zajedno prave mala umetnička dela na staklenim činijama, flašama, čašama, tanjirima… i otvorene su da im se pridruže sve zainteresovane sugrađanke. Projekat je podržao Trag u okviru programa Aktivne zajednice za lokalne inicijative

http://www.tragfondacija.org/pages/posts/bdquokreativnost-kao-lekldquo-1501.php

 

Nastavljene kreativne radionice

 

Posle kratke pauze (zbog godišnjih odmora) počela je nova serija kreativnih radionica u organizaciji Art Zdravke. U petak 13.6.2014. naša slikarka Cecilija Miler je održala prvi čas u školi slikanja na svili. Za učesnice je pripremila i kratki pisani materijal o istoriji slikanja na svili, ukazala im na osnove ove vrlo zahtevne tehnike, a zatim ohrabrila prisutne da se i oprobaju u slikanju. Posle bojažljivih prvih poteza četkicom, učesnice (članice Društva za borbu protiv raka, članice porodica obolelih od raka, učenice srednje medicinske škole, prosvetni radnici, prijateljice...) su se opustile i kao rezultat zajedničkog kreativnog rada, nastala su dva prelepa svilena šala - ešarpe.

Još jedno prijatno i kreativno popodne u Centru Zdravka. U sredu 18.6.2014. članice Društva za borbu protiv raka i njihove gošće učile su da slikaju na svili, družile se, a poneke (kojima je to bilo potrebno) su dobile i savete lekara i psihologa. Kao rezultat kreativnog rada nastali su divni svileni šalovi – ešarpe, a poseban uspeh ove radionice je bilo i osnaživanje dve starije članice Društva, koje su došle na druženje sredom, da se oprobaju u slikanju na svili.

Kreativan rad i prijatno druženje su nastavljeni i na radionici Art Zdravke održanoj 20.6.2014. Članicama Društva za borbu protiv raka, članicama njihovih porodica i njihovim gošćama, slikarka Cecilija Miler je prikazala nove načine za postizanje zanimljivih efekata u radu na svili. Krajnji rezultat zajedničkog kreativnog rada, pored zadovoljstva učesnica, je prelep svileni šal.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Radni odmor u Leptokariji

 

Ovog juna u Leptokariji smo održali "sastanak na plaži" dva udruženja NALOR-a, Društva za borbu protiv raka iz Sombora i ILCO Srbije iz Beograda. Bolje smo se upoznali, razmenili iskustva, družili se, kupali i dogovarali nove akcije i programe. U narednom periodu sledi da sve što smo se dogovorili i realizujemo!

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Prvo književno veče u Riđici

 

Zahvalni smo pesniku Goranu Sladiću iz Riđice koje celokupan prihod od promocije svoje prve zbirke pesama namenio Društvu za borbu protiv raka u Somboru.

 

 

Slikom za spas

 

Na aukciji "Slikom za spas" u organizaciji NVO PODIJUM i RPK SOMBOR, dva akvarela autora Đerđi Šarić iz ART sekcije Društva za borbu protiv raka u Somboru, prodati u Kuršumliju, a sredstva koja je uplatio Jugoslav Milen Rakić namenjena su za pomoć postradalima u poplavama u Srbiji 2014. godine.

 

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Šetnja kroz Ameriku u Somboru

 

Sombor je 6.juna bio domaćin izložbe fotografija Darka Žagara pod nazivom "Šetnja kroz Ameriku u Somboru". Izložbu pejzaža i živopisnih predela kroz sve američke države otvorio je Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, a drag gost nam je bio i Dru Giblin ataše za kulturu, naš stari prijatelj. Ispred Društva za borbu protiv raka, drage goste je pozdravila naš psiholog Izabela Rašković. Zanimljivost ove izložbe je da sve fotografije zainteresovani mogu elektronskim putem preuzeti, a do sada je ovakva izložba prikazana u Beogradu, Kraljevu i Novom Pazaru.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Pored cveća i trajni spomen

 

26.maja 2014. godine, u okviru parka Opšte bolnice u Somboru postavljena je spomen klupa dr Dragoslavu Šariću, hirurgu. Klupu je postavila porodica, prijatelji i članovi Društva za borbu protiv raka u Somboru na mestu pored koga je on često prolazio, a sada se mi sećamo njega.

Potrudićemo se da ovakav vid spomena na drage ljude kroz klupe, česme, fontane, sadnice lepog drveća postane deo običaja kojim ćemo oplemeniti svoj radni prostor, ulice, parkovske površine, i ceo grad.

Pozvaćemo ostala udruženja građana u našoj sredini i institucije lokalne zajednice da se priključe ovoj ideji, da joj omogućimo trajni karakter kroz pojednostavljenje procedure dobijanja saglasnosti i dozvola, i da je tako zajedno realizujemo.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Poseta Osijeku

 

Predstavnice Društva za borbu protiv raka Sombor boravile su u u Osijeku u sredu, 28. maja 2014. u poseti Gradskoj ligi protiv raka, na poziv Kluba žena liječenih na dojci MAMMAE OSIJEK. Na njihovom redovnom mesečnom sastanku Dr Djerdji Šarić je predstavila naše udruženje, Centar Zdravka i NALOR, zatim smo naše domaćine upoznale sa našim najnovijim projektima "Napravimo promenu zajedno" (Slavica Periškić) i "Kreativnost kao lek" (Izabela Rašković).

U formalnim i neformalnim razgovorima koji su usledili uspostavile smo odlične kontakte sa njihovim aktivistima i dogovorile se o narednim koracima koji vode ka razvoju oba udruženja, uzajamnoj podršci i zajedničkim aktivnostima.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Golemo srce slikara

 

Iz Sombora započeta zajednička humanitarna priča likovnih stvaralaca Srbije.

Da je Sombor grad koji osim mnogih epiteta nosi i onaj, grad slikarstva, potvrđeno je prošlog petka (23. maj) uveče na prvoj humanitarnoj online aukciji koju je na inicijativu somborskog slikara i višestrukog umetnika Branka Maravića pokrenulo somborsko medijsko Udruženje Podium, podržano u startu ove plemenite akcije od strane Regionalne privredne komore Sombor. Zahvaljujući odzivu brojnih slikara iz čitave Srbije jednoglano je odlučeno o osnivanju trajnog Fonda solidarnosti umetnika

Za samo 48 časova od spontanog postavljanja događaja-grupe „Slikom za spas“ na društvenoj mreži fejsbuk, postignuto je saglasje da takođe bude organizovana, prvi put u našim okvirima, online aukcijska prodaja slika putem gugl plus pozivanja zainteresovanih, sa koje će sav prihod biti usmeren postradalima od katastrofalne elementarne nesreće u Srbiji i regionu. Za tu priliku napravljen je i specijalan link, ali kako tehnika ne bi ponekad „zatajila“, dogovoreno je da ovo bude tek početak.

- Ohrabruje ovoliki odziv mojih dragih kolega – rekao je Branko Maravić, jedan od inicijatora ove akcije, čija je slika pod rednim brojem jedan i prodata, za lepu sumu u vrednosti od pet stotina evra što ohrabruje za dalji tok akcije, a kupac je Banjalučanka Vanja Rašović, koja živi u Kataru. – Potvrđeno je ono što sam i od ranije znao, uz humanost slikara i naše poznato jedinstvo pogotovo kada su ovakve neprilike u pitanju, pa zato predlažem i da nastavimo aukciju naših slika i „fizički“, pozivanjem donatora, kupaca, darodavaca.

Ovaj predlog sa oduševljenjem je prihvaćen isto kao i ideja za osnivanjem trajnog Fonda umetničke solidarnosti. Umetnička dela nizaće se i biće uvek dobrodošla, pa će sredstva, kako budu prikupljana, biti usmeravana tamo gde bude i potrebe. Već prvi odziv umetnika nakon samo dva dana od okupljanja putem interneta, uliva veru i nadu a zajednička ljubav objedinjuje ovo sveto trojstvo: na prvi skup minulog petka, pristigli su umetnici, njih tridesetak, u somborsku Privrednu komoru gde je aukcija započeta, iz Pivnica, Subotice, Bačkog Jarka, Apatina, Odžaka, Čente, Koluta, osim domaćina Somboraca, da bi takozvanom „brzom poštom“ desetak slika takođe doputovalo iz Kruševca, Beograda, Velikog Gradišta, Borče, a ka Somboru su krenule i slike iz Šapca, Bačke Palanke, Novog Sada, Bora, Pančeva, Zrenjanina, Stapara, najavljeno je i drugih gradova, pa je već prvi zbir od pedeset slika za samo dva dana izuzetan rezultat čemu u okupljanju slikara puno doprinosi Somborac Vladimir Omorac. Ovaj Fond, uz institucionalnu podršku Regionalne privredne komore Sombor, biće stalno medijski poštovan u okviru Udruženja Podium koje će se truditi za dalju afirmaciju Fonda i slikara, njegovih učesnika. Tehničku, partnersku i drugu podršku daje u startu i Društvo za borbu protiv raka Sombor sa Art sekcijom Zdravka, Osiguranje Uniqa, a biće upućeni pozivi mnogi državnim i društvenim organizacijama, institucijama, vladinom i nevladinom sektoru, udruženjima, kao i našoj dijaspori kako bi se ova pozitivna priča slikara velikog srca što više raširila.

 

Prva samostalna izložba
Slavice Periškić

 

Članica našeg udruženja, Slavica Periškić, imala je 19. maja 2014. otvaranje svoje prve samostalne izložbe likovnih radova. Izložila je 50 radova urađenih raznim tehnikama, nastalih u poslednje četiri godine. Otvaranju je prisustvovalo mnogo članova našeg udruženja, Likovne grupe 76 i brojni drugi gosti i prijatelji.

Detalj iz govora autorice:
"...Likovna sekcija Društva za borbu protiv raka na čelu sa Đerđi Šarić je posebna priča - puna druženja I slikanja - u Somboru, Šidu, Baru, Svilojevu….Saveti Cecilije Miler su mi bili dragoceni I uvek dobrodošli…Aktivni ljudi Sombora se uvek nađu – tako su se udružili likovni stvaraoci Društva za borbu protiv raka I Likovna grupa 76. To je za mene bio jedan novi početak! Kolonije, izložbe, druženja…"

   

 

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Razlupan izlog Centra Zdravka

 

U noći izmedju 17. i 18. maja 2014, nepoznato lice je oštetilo staklenu površinu izloga našeg Centra Zdravka u Somboru, u ulici Filipa Kljajića 11. Ne možemo sakriti razočaranje da je naš trud da osposobimo prostor u kome pružamo pomoć i podršku građanima Sombora bio meta i izazov nerazumevanju i nepromišljenosti, neznanju i bahatosti. U danima kada svi treba da pomognemo jedni drugima ova destrukcija je posebno depresivna. Ali, čim pre, staklar će zakrpiti ovaj ožiljak. Čuvajte nas, trebamo Vam!

Društvo za borbu protiv raka u Somboru

 

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

Kreativna radionica

 

7.5.2014. godine u prostorijama Centra Zdravka održana je prva kreativna radionica iz projekta „Kreativnost kao lek“, podržanog od strane Trag fondacije iz Beograda. Pored članica Društva za borbu protiv raka Sombor, na radionici su učestvovali i gosti Art Zdravke odnosno Art sekcije Društva – učenice iz Srednje medicinske škole i Doma učenika srednjih škola Sombor, kao i novinar Radio Sombora koji je tom prilikom intervjuisao učesnice i snimao priloge za radio emisiju o našem Društvu.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)
 

U prijatnoj atmosferi u prostorijama Centra Zdravka 9.5.2014. je održana druga kreativna radionica iz projekta „Kreativnost kao lek“, podržanog od strane Trag fondacije iz Beograda. Na ovoj radionici su na staklu slikale članice Društva za borbu protiv raka Sombor i gosti Art Zdravke odnosno Art sekcije Društva – studentkinje Pedagoškog fakulteta iz Sombora.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

U Centru Zdravka je nastavljen rad na realizaciji kreativnih radionica iz projekta "Kreativnost kao lek". 14.5.2014. godine zajednički su stvarale, oslikavale staklo i družile se članice Društva za borbu protiv raka Sombor i njihove gošće iz srednje medicinske škole, Doma učenika srednjih škola, društva penzionera, studentkinje Pedagoškog fakulteta... Lep doživljaj na radionici je upotpunila i prezentacija proizvoda kompanije Oriflejm na kojoj su učesnice radionice imale priliku i da nauče ponešto novo o kvalitetnoj brizi o sebi.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)
 

Novi izazov za učesnice kreativnih radionice Art Zdravke - slikanje na svili je uspešno savladan! Voditeljica radionica, slikarka Cecilija Miler je učila tehniku slikanja na svili članice Društva za borbu protiv raka Sombor i njihove gošće iz Nemačke, a sve to je svojom kamerom zabeležila ekipa TV Spektar, koja priprema TV spot o kreativnim radionicama.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)
 

Kreativne radionice projekta „Kreativnost kao lek“ art sekcije Društva za borbu protiv raka u Somboru, održavaju se svake srede i petka u prostorijama Centra Zdravka od 17 sati. Naše učesnice su u tehnici slikanja na staklu sve veštije! Članice Društva za borbu protiv raka i njihove gošće učenice iz Srednje medicinske škole, iz Doma učenika srednjih škola i studentkinje Pedagoškog fakulteta su oslikale prava mala umetnička dela na staklenim činijama, flašama, čašama, tanjirima.... Podršku za svoj kreativni rad su dobile i od članica Društva koje su se okupile na svom redovnom druženju sredom. Pozivamo i sve druge sugrađane koji bi želeli da se oprobaju u slikarskim veštinama da nam se pridruže.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Važno obaveštenje

 

Obaveštavamo Vas da je naše udruženje, Društvo za borbu protiv raka u Somboru spremno da pruži psihološko-medicinsku pomoć i podršku svim osobama iz ugroženog područja u okviru našeg savetovališta u Centru Zdravka u Somboru, Filipa Kljajića 11.
Ovo možda nije momentalno prioritetna potreba, ali kako se stvari razvijaju, verovatno će naš grad, kao i ostali gradovi u Srbiji, primiti porodice koje su izgubile domove na neki duži period dok se njihovi gradovi i sela budu obnavljali. Tada će naša pomoć biti zaista potrebna.

Upravni odbor Društva za borbu protiv raka

 

Obučili samopregledu žene u Čelarevu

 

U pivari "Carlsberg" u Čelarevu stručni tim somborskog Društva za borbu protiv raka je 14. maja, u okviru akcije "Zdravka", obučio samopregledu dojke i faktorima rizika za bolesti dojke, ginekoloških organa i debelog creva zainteresovane zaposlene žene.
Učesnice akcije su obučene i za izbor pravilnog grudnjaka, kao i za korišćenje testa za okulno krvarenje iz organa za varenje.
Stručni tim Prim dr Đerđi Šarić, dr Darko Kosanović, Danica Trkulja i Vesela Savin su nakon preventivne akcije obišli jedinstveni muzej piva, naučili nešto iz istorijata Pivare Dunđerski, i uživali u priči domaćina Ljiljane Radišić.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Kalendar javnog zdravlja

 

Ako ste ikad zapitali kojeg datuma se šta obeležava vezano za zdravstene teme, pročitajte to u kalendaru javnog zdravlja.

Preuzmite kalendar javnog zdravlja.

 

8. maj - Svetski dan borbe protiv
raka jajnika

 

Danas, 8. maja, po drugi put se u Srbiji obeležava Svetski dan borbe protiv raka jajnika pod sloganom „Savladajmo prepreke zajedno“.Ovaj dan, širom sveta i Evrope biće posvećen borbi protiv bolesti od koje godišnje u svetu oboli više od 250.000 žena, a koja odnese više od 140.000 života. Rak jajnika ostao je u senci ostalih ženskih maligniteta - kancera dojke i grlića materice, protiv kojih lekari mogu uspešnije da se bore kada se otkriju u kasnoj fazi. Svetski dan borbe protiv raka jajnika biće posvećen širenju svesti o toj teškoj bolesti, kao i činjenici da, ukoliko se otkrije na vreme, i uz odgovarajuću terapiju, rak jajnika može biti pobeđen.

Preuzmite kompletan tekst da bi saznali Šta je važno znati !

 

Kreativna radionica

 

7.5.2014. godine u prostorijama Centra Zdravka održana je prva kreativna radionica iz projekta „Kreativnost kao lek“, podržanog od strane Trag fondacije iz Beograda. Pored članica Društva za borbu protiv raka Sombor, na radionici su učestvovali i gosti Art Zdravke odnosno Art sekcije Društva – učenice iz Srednje medicinske škole i Doma učenika srednjih škola Sombor, kao i novinar Radio Sombora koji je tom prilikom intervjuisao učesnice i snimao priloge za radio emisiju o našem Društvu.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

"Biramo život"

 

U Novom Sadu, 25 aprila 2014 godine je predstavljen projekat Biramo život, u realizaciji NALOR - Nacionalne asocijacije lečenih od raka u Srbiji, pod pokroviteljstvom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. Projekat će u narednih devet meseci sprovoditi pet udruženja članica NALOR : Društvo za borbu protiv raka Sombor, Asocijacija za unapređenje zdaravlja Novi Sad, Centar za promociju zdravlja žena Beograd, Savetovalište za žene obolele od raka dojke "Jefimija" Užice i Ženski cenatar "Milica" Vrnjačka Banja. Cilj projekta je unapređenje kvaliteta života lečenih od raka u Srbiji kroz izgradnju savetodavnog sajta "Biramo život" koji će sa niz praktičnih saveta za bolju kominikaciju i kretanje kroz proces lečenja pomoći obolelom i njegovoj porodici da se lakše prilagode životu sa bolesti. Takodje,ovaj projekat promoviše važnost uticaja udruženja lečenih osoba na promene u kvalitetu lečenja i života sa bolesti. Postavljanje i promociju ovog sajta pratiće bogata medijska kampanja uz spot i kroz brojne objave u štampanim i elektronskim medijima širom zemlje. Obratite pažnju na www.biramozivot.rs, i osvrnite se oko sebe nekom treba Vaša pažnja.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Izložba slika "Art" sekcije

 

U apatinskoj galeriji "Meander" 25. aprila otvorena je izložba "Društvo za borbu protiv raka Sombor - 45 godina rada na prevenciji maligne bolesti". Izložba se sastoji iz dva tematska dela. U prvom delu je kroz fotogaleriju dat kratki istorijat društva i pregled njegovih najznačajnijih postignuća i aktivnosti kroz Centar "Zdravka" i obeležavanja značajnih datuma iz zdravstvenog kalendara, kao i fotozapisi sa mnogobrojnih druženja. U drugom delu izložbe prikazani su umetnički radovi, slike jedanaest autora, članova "Art" sekcije Društva. Na otvaranju izložbe, posle pozdravnog govora direktorke galerije, višeg kustosa Radmile Savčić o radu Društva pričala je Milica Marinković a o stvaralaštvu "Art" sekcije Cecilija Miler.

Otvaranje izložbe kojoj su prisustvovali mnogobrojni članovi i građani Apatina uveličao je i nastup Gradskog hora "Jedinstvo" iz Apatina. Izložba će trajati deset dana.

 

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Počeo nov ciklus naše akcije

 

U Centru Zdravka 15. aprila započeo je novi ciklus akcije "Osvrni se oko sebe, nekom treba Tvoja pažnja". Svakog meseca ćemo pozivati prijatelje udruženja u naše prostorije, upoznati ih sa novim rezultatima i planovima. Kroz razgovor i razumevanje i dalje ćemo graditi korektne partnerske odnose i zajedničke projekte. Ovoga puta u goste su nam došli gdja Gordana Vulović i gdin Aleksandar Pilja iz Parking servisa u Somboru, i dr Milan Zobenica ispred Crvenog Krsta.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Predstavljen projekat edukacije

 

U Centru Zdravka, prostorijama Društva za borbu protiv raka 14.aprila 2014, naša članica Sanja Šumonja je predstavila projekat edukacije zdravim stilovim života namenjen mladoj populaciji, deci školskog uzrasta. Očekuje nas mnogo posla, mnogo prepreka, ali verujemo u uspeh!

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Uskršnja radionica Art "Zdravka"

 

11. aprila 2014. godine održana je Kreativna uskršnja radionica Art "Zdravka". Na radionici je učestvovala profesorica Ljudmila Šupica iz SŠ "Sveti Sava", ekološki smer sa učenicima Tanjom, Mirjanom i Ivanom.

Tom prilikom su prisutni upoznati sa delatnošću Centra "Zdravka" o samopregledu dojki, ranom otkrivanju nekih zdravstvenih promena kao i korišćenju pomagala potrebnih nakon hiruških zahvata.Na radionici su se prisutni upoznali o načinima i tehnikama farbanja Uskršnjih jaja, a ista radnja je oduševila prisutne i ponudu da nas ponovo posete.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Napravimo promenu zajedno

 

U petak, 4.04.2014 Društvo za borbu protiv raka u Somboru je bilo domaćin sastanka u Centru Zdravka gde je predstavljen projekat "Napravimo promenu zajedno". Kreatori projekta pod rukovodstvom autora Slavice Periškić predstavili ciljeve i aktivnosti projekta partnerima: Ligi za borbu protiv raka iz Osijeka, Predstavnicima 7 sela somborske i apatinske opštine, kao i načelniku ZBO dr Rajku Majstoroviću i predsednici Zdravstvenog saveta grada Sombora dr Bogdanki Pušić.

Ovaj projekat je prethodnica skrining programa raka grlića materice u našoj sredini, i ima za cilj edukaciju i motivaciju žena da odgovore na poziv za učešće u skriningu. Projekat traje godinu dana, i uključuje štampanje brošure o ginekološkim karcinomima, edukativne dogadjaje u 7 sela, i intenzivnu medijsku kampanju o važnosti redovnih pregleda i veću brigu o lečenima od raka. U realizaciji projekta učestvuje i prof dr Vesna Kesić, vodeći ginekolog onkolog u Srbiji. Skrining za rak grlića materice je u Srbiji započeo 2012 godine, ali Zapadno Bački okrug nije obuhvaćen jer naši ginekolozi većinom nisu edukovani citoskrineri, te ne mogu da da učestvuju u skriningu.

Ovaj program Društva za borbu protiv raka koji je izabran i podržan od Evropske ginekološke asocijacije treba da kroz znanje i razumevanje problema motiviše žene na redovne kontrole a ustanove da što pre prevaziđu organizacione probleme i pružaju kvalitetnije usluge svojim korisicima. Na našu veliku radost dobili smo još dva nova člana udruženja, Dr Rajko Majstorović i dr Bogdanka Pušić su prepoznali snagu udruženja i njegove prednosti za unapredjenje celokupne zdravstvene zaštite i aktivno se uključili u naš rad.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

V simpozijum glavnih sestara  tehničara Vojvodine

 

Na V Simpozijumu glavnih sestara tehničara Vojvodine, na temu Rak -bolest u ekspanziji, održanom u Novom Sadu 28.marta 2014. godine, u prekrasnom poslovnom ambijentu zgrade NIS GAZPROM NEFT, predstavljena je i uloga nevladinog sektora, udruženja pacijenta kao važnog partnera u ukupnom unapredjenu kvaliteta života osoba sa malignom bolesti. Poseban akcenat u prezentaciji Prim dr Đerđi Šarić pri predstavljanju Nacionalne asocijacije lečenih od raka je bila motivacija zdravstvenih radnika na holistički pristupu prema obolelom i njegovoj porodici i boljoj komunikaciji. Vesna Imbronjev je predstavila udruženje Asocijacija za unapredjenje zdravlja u Novom Sadu, a gdja Ela Mirkov je ispričala svoju ličnu priču sa iskustvom žene lečene od raka pozivajući svaku ženu da više brine o sebi.

I ovu priliku smo iskoristili da skrenemo pažnju da se sa malo više volje, truda i brige i stručnjaka i društvene zajednice, a bez značajnih materijalnih troškova, može uraditi mnogo za bolji život osoba lečenih od raka.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Dr Šarić nagrađena za borbu protiv

raka dojke

 

Prim. dr Đerđi Šarić dobitnica je prvog priznanja za izuzetan doprinos borbi protiv raka dojke u Srbiji, koje joj je dodeljeno 18.marta, u Pop-ap prostoru Kulturnog centra Beograd.

Pročitajte kompletan članak sa sajta B92.

 

 

Nacionalni dan borbe protiv

raka dojke

 

Na glavnoj ulici u Apatinu je obeležen Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Okupljenim građanima su deljeni flajeri o prevenciji raka dojke i cvetovi narcisa, imbola ponovnog rođenja, nade i brige o bolesnima. Deci koja su naslikala i napisala najlepše radove na temu Okreni se oko sebe nekome treba tvoja pažnja su ručeni poklone i zahvalnice (Danilo Drašković, Dejana Krajačić i Lenka Jošić su napisali najlepše literarne radove, a Saša Ovuka, Lenka Kovačević i Ema Đorđević su naslikali najlepše radove na istu temu). Manifestaciji su pored članova Društva prisustvovali mnogobrojni građani i mnogo najmlađih. Devojćice iz fitnes kluba Kleopatra su zadivile prisutne svojom akrobatskom igrom i uputile poziv na sportske i rekreatvne aktivnosti kao način borbe protiv bolesti.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Aktivnosti u narednom periodu

 

Na osnovu odluke Upravnog odbora obaveštavamo vas o aktivnostima Društva u narednim mesecima.

• 20. marta u 11,00 sati u osnovnoj školi „Avram Mrazović“ u Somboru svečana dodela nagrada učenicima. Povodom Nacionalnog dana protiv raka dojke naše Društvo je raspisalo likovni konkurs na teme: „Okreni se oko sebe, nekome treba tvoja pažnja“ i „Cvet narcisa – novi početak“. Na svečanosti će biti organizovana izložba radova učenika uz kratak program i dodelu nagrada najuspešnijim učenicima;

• 21. marta u 19,30 sati u Sali osnovne škole „Avram Mrazović“ u Somboru biće prikazana donatorska premijera nove predstave „UЈEŽ“ Branislava Nušića, u režiji Suzane Sekulić, povodom 150 godina od rođenja Nušića;

• 16. aprila u 17,00 sati u Centru Zdravka biće održana prezentacija TAPERVER posuđa;

• 14. maja u 17,00 sati u Centru Zdravka biće održana prezentacija kozmetićkih proizvoda za ličnu upotrebu;

• 18. juna u 17,00 sati u Centru Zdravka biće održana prezentacija ekoloških proizvoda za domaćinstvo ELISA, proizvodi su isključivo biljnog porekla.

Podsećamo vas da u Centru Zdravka besplatno možete koristiti od 17,00 do 19,00 sati: ponedeljkom – savete lekara, utorkom - savete psihologa, sredom je druženje, a petkom art sekcija. Takođe u Centru Zdravka možete izabrazi ekternu silikonsku protezu (na nalog) i odgovarajući ortopedski grudnjak za žene koje su operisale dojku. Svakog poslednjeg četvrtka u mesecu okupljaju se članovi Stoma kluba.

Detaljnije informacije možete dobiti od volontera u Centru Zdravka na tel 063/566315 i 065/2518255 u periodu od 10-13 i od 17-19 sati.

U nadi da ćete prisustvovati ovim raznovrsnim događanjima, ceneći Vašu zainteresovanost kao i nove predloge, srdačno vas pozdravljamo.

 

 

Poseta iz Kikinde

 

U ponedeljak 10.03.2014.godine, Centar Zdravka Društva za borbu protiv raka u Somboru posetile su i Renata Ignjatov i Jadranka Filipov, medicinske sestre iz Opšte bolnice u Kikindi, sa ciljem da oforme udruženje pacijenata u Kikindi. Očekujemo da će novo udruženje uskoro biti biti deo porodice NALORa.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Društvo na humanitarnoj izložbi

 

Društvo za borbu protiv raka je na humanitarnoj izložbi izložbi kolača povodom 8 marta, u organizaciji Asocijacije žena Srbije darovalo sve učesnice edukativnm materijalom i majicama Miliooon razloga što želim život uz tebe...Kolačiće u obliku roza mašnice ispekla je Zorica Rodić najavljujući Nacionalni dan protiv raka dojke koji ćemo obeležiti 20.marta 2014. Svi slatkiši su namenjeni deci bez roditelja i deci sa posebnim potrebama u Somboru.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Martovski sastanak Stoma kluba

 

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Znanjem do zdravlja 51. put

 

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

"Ništa za nas, bez nas samih"

 

Pravo na refundaciju troškova tokom hemioterapije osobama lečenim od raka

Važnost udruženja lečenih u ostvarivanju prava za bolji kvalitet života.

Osigurana lica koja su upućena na hemioterapiju u zdravstvenu ustanovu na području matične filijale, imaju pravo na naknadu troškova prevoza i kada su u istu ustanovu upućeni na kontrolne preglede u vezi sa sprovođenjem hemioterapije.

Dokument preuzmite ovde preuzmite ovde.

 

 

Konferencija u Bitolju

 

Na poziv prof dr Petra Stefanovskog, vodećeg onkologa i predavača Univerziteta u Bitolju, i Stojana Stojanovskog predsednika LAC /Lige protiv kancera/ u Bitolju, članovi NALOR- Nacionalne asocijacije lečenih od raka u Srbiji /Đerđi Šarić, Izabela Rašković - "Društvo za borbu protiv raka" Sombor, i Ivana Stanković - "Sinergija", Leskovac/ učestvovale su na Konferenciji "Onkologija danas, onkologija sutra - iz perspektive pacijenta" održane u Bitolju, 21 februara 2014.godine. Na konferenciji su članice borda ECPC /European cancer patient coalition/ Mihaela Militaru, direktorka i Jana Pelouchova sekretarka, predstavile pravce osnaživanja pacijenta obolelih od raka u Evropi kroz projekat "Ništa za nas, bez nas samih". Konferencija je dobro organizovana, a gostoprimstvo domaćina je bilo besprekorno. Predstavljajući aktivnosti NALOR otvorili smo vrata za članstvo u Evropskoj koaliciji lečenih od raka, a zbog upadljive specifičnosti problema lečenih od raka na prostoru Balkana oformiće se posebna sekcija koja će okupiti zemlje iz okruženja.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Emisija broj 50 !

 

U pravom stvaralačkom žaru 5.02.2014. emitovali smo 50 jubilarnu emisiju "Znanjem do zdravlja", kontakt emisiju zdravstveno vaspitnog tipa, koju možete poslušati na sajtu www.sombor-cancer.org.rs

U emisiji učestvovali Vesna Mihaljčić, Đerđi Šarić, Valerija Lalić, Izabela Rašković, tehnički urednik Karlo Ham. Sajt se redovno ažurira i tako je emisija dostupna većem broju slušalaca. U toku 2013 godine, naše emisije su na Youtube imale 60.000 poseta i preslušavanja i 76 pretplatnika koji žele da prate novosti na kanalu.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Pres konferencija Društva

 

Fotografije sa pres konferencije 3.02.2014. godine povodom Svetskog dana borbe protiv raka u 2014.-toj, godini jubileja i to 45 godina postojanja Društva za borbu protiv raka u Somboru i 50 emisije "Znanjem do zdravlja".




(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Društvo u najnovijem broju Vojvođanskog magazina

 


(kliknite na fotografiju za veću rezoluciju)

 

 

"Anita" u centru "Zdravka"

 

Kompletan asortiman "Anite" možete pogledati klikom na fotografiju ispod, a proizvode možete pogledati, probati i kupiti i u našem Centru "Zdravka".

(kliknite na fotografiju da pogledate prodajni asortiman)

 

 

Stručni sastanak o raku grlića materice

 

Povodom Evropske nedelje protiv raka grlića materice od 20.-25. januara 2014., sa ciljem unapređenja saradnje primarnog, sekundarnog i tercijernog nivoa zdravstvene zaštite u ginekološkoj onkologiji, u Somboru je u četvrtak, 23.01.2014. godine održan uspešan stručni sastanak na temu unapređenja komunikacije u ginekološkoj onkologiji sa ciljem bolje organizacije i realizacije prevencije, dijagnostike i lečenja bolesnih žena.

Domaćin sastanka dr Lazar Račić je predstavio veličinu problema, u stručnom delu Dr Dragan Žikić ginekolog onkolog Instituta za onkologiju Vojvodine govorio je o važnosti saradnje timova za efikasniju ginekološku onkologiju, dok je Prim dr Đerđi Šarić podsetila na važnu ulogu udruženja u povezivanju zdravstevnog i socijalnog sektora u cilju unapredjenja kvaliteta života lečenih žena. Slavica Periškić je u ime lečenih žena iz Društva imala prilike da kaže svoju reč. U živoj diskusiji koja je trajala duže nego uvodna predavanja učestvovali su ginekolozi primarne zdravstvene zaštite iz Sombora, Apatina, Bačke Topole, ginekolozi i onkolozi bolnice iz Sombora, direktorka Doma zdravlja u Somboru Dr Emeše Uri, Dr Jadranka Bosnić iz Zavoda za javno zdravlje, Dr Bogdanka Pušić predsednica Saveta za zdravlje grada Sombora. Problemi u vezi prevencije rajka grlića, kao i komunikacije službi na horizontalnom i verikalnom nivou, kvaliteta rada ginekoloških i onkoloških službi, ali i kulturološke i zdravstvene navike opšte populacije su definisani. Rešenja se vide u boljim i jasnijim zakonskim propisima, edukaciji ali i promeni odnosa prema ovom problemu svakog od nas, kako stručnjaka tako i žena.




(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Januarska radio emisija

 

U sredu, 15.01.2014. u Radio Somboru je snimana i emitovana 49 emisija "Znanjem do zdravlja", u kojoj je Vesna Mihaljčić pričala o nezi novorodjenčeta, Dr Aleksandar Barišić o prevenciji raka grlića, a psihološko savetovalište Valerije Lalić i Izabele Rašković je bilo posvećeno važnosti lepih želja u svakdnevnom životu. Poslušajte emisiju preko našeg sajta.

15.01.2014. je održan i prvi upravni odbor Društva za borbu protiv raka u 2014. godini.



(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Naš doprinos Evropskoj nedelji
protiv grlića materice

 

Povodom Evropske nedelje protiv raka grlića materice od 20.-25. januara 2014, sa ciljem unapređenja saradnje primarnog, sekundarnog i tercijernog nivoa zdravstvene zaštite u ginekološkoj onkologiji, u Somboru će se u četvrtak, 23.01.2014. u 13 sati u Sali za sastanke Hirurškog bloka održati stručni sastanak.

Detaljan poziv i raspored sastanka preuzmite ovde.

 

 

Brošure o raku grlića materice

 

Brošure možete pogledati i preuzeti sa sajta Evropske organizacije za borbu protiv grlića materice (European Carvical Cancer Association) na sledeće linku:
http://www.ecca.info/publications/brochures/

(kliknite na fotografiju da pogledate brošure)

 

 

 

Prikaži više