POČETNA ISTORIJA AKTIVNOSTI SAVETI ZNANJEM DO ZDRAVLJA NOVOSTI DONATORI LIČNA KARTA

Ispunite pristupnicu i postanite član našeg društva

 

 

 

 

Brošure o raku grlića materice

 

Brošure možete pogledati i preuzeti sa sajta Evropske organizacije za borbu protiv grlića materice (European Carvical Cancer Association) na sledeće linku:
http://www.ecca.info/publications/brochures/

(kliknite na fotografiju da pogledate brošure)

 

 

Stigla Nova godina u Društvo

 

U centru "Zdravka" u četvrtak 12.12.2013. godine, održan je doček Nove 2014. godine.

Lep život sa manje problema, bez bolesti, članovi Društva za borbu protiv raka u Somboru poželeli su sebi i svim prijateljima našeg udruženja. Umnožite ove osmehe i Vi. Srećno i radosno!



(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Dobro se dobrim vraća

 

Ovih dana su članovi apatinske sekcije Društva za borbu protiv raka organizovali akciju prikupljanja i prevoz ogrevnog drveta porodici iz Sonte sa troje dece ograničenih radnih sposobnosti čiji roditelji nisu zaposleni. Ovu već tradicionalnu akciju, koja se svake godine organizuje omogućili su vlasnici stovarišta ogreva iz Apatina i Prigrevice. U znak zahvalnosti njima su poklonjene umetničke slike koje su darovale umetnice slikarke, pod rukovodstvom Ljiljane Pavković. Drva do Sonte je besplatno odvezao kamion JKP" Naš Dom".

Zahvaljujemo se svim učesnicima u ovoj akciji našeg udruženja pod nazivom "Dobro se dobrim vraća".


(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Decembarska radio emisija

 

Poslušajte decembarsku emisiju koja je rezime svih naših aktivnosti, uspeha i dostignuća u 2013. Srećnu Novu 2014. godinu Vam želi tim emisije "Znanjem do zdravlja" : Izabela, Karlo, Valerija, Đerđi i Vesna.


(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Sastanak apatinske sekcije

 

Sastanku apatinske sekcije Društva za borbu protiv raka 4.12.2013. godine, prisustvovalo je 14 članova od ukupno 30 koliko broji sekcija. Saslušali smo izveštaj o aktivnostima u 2013 godini i dogovorili se o radu u sledećoj godini. Napravili smo raspored članova na besplatnim masažama koje je poklonila fizioterapeut Rada Popović u salonu "Frajle" u Apatinu. Dogovorili smo se i o ovogodišnjoj humanitarnoj akciji doniranja drva jednoj siromašnoj porodici sa decom ograničenih radnih sposobnosti. Odlučili smo da sledeće godine uputimo dopis Domu zdravlja u Apatinu sa molbom da imenuju jednog zdravstvenog radnika koji bi omogućavao lakše snalaženje malignim bolesnicima na putu kroz lečenje zakazujući preglede na svim nivoima zdravstvene zaštite (pogotovo na primarnom nivou), objasnio ako je potrebno upotrebu lekova, ublažavanje bola, upotrebu pomagala i sl. U ovom će nam pomoći i dr Mirjana Medić, lekar opšte medicine, koja nam se pridružila i već odgovorila, na neke nedoumice članova, o funkcionisanju službe u kojoj radi.


(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

O nama u Somborskim novinama

 


(kliknite na fotografiju za veću rezoluciju)

 

 

Kontinuirane medicinske edukacije

 

U okvitu KME/kontinuirane medicinske edukacije namenjene lekarima/ "Pristup pnkološkom bolesniku - živi duže, živi bolje" organizovane preko UITBS predstavljena je savremena terapija bola, uloga udruženja u napredjenju komunikacije sa osobama lečenim od raka, kao i dve brošure o terapiji bola: prva namenjena lekarima, druga namenjena pacijentima, sa ciljem da se dobrim razumevanjem terapije bola postigne što veći uspeh u lečenju. KME je održana u Vrbasu i Somboru tokom novembra, a u decembru će biti organizovana u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici. Predavači su prof dr Miroslava Pjević i Prim dr Đerđi Šarić.


(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Novembarski sastanak Stoma kluba

 

Novembarski sastanak Stoma kluba je protekao u predstavljanju saveta oko ishrane osoba sa stomom, i pomogli smo novom pacijentu sa stomom oko saveta za negu i prosledjivanju na onkloški konzilijum tercijerne ustanove. Rekao je da se prvi put nasmejao u poslednjih mesec i po dana. Za nas je ovo bila najveća nagrada.


(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Unapređenje života sa stomom

 

Na Kopaoniku je od 21. do 23. novembra održan osmi skup stručnjaka i pacijenta vezan za unapređenje kvaliteta života osoba sa stomom. U radu ovog stručnog skupa su učestvovali hirurzi, stoma sestre, onkolozi i lečeni pacijenti iz cele Srbije. U okviru stručnog dela "Koncept zdravstvene nege pacijenta sa stomom" Prim dr Đerđi Šarić predstavila je rad "Udruženje pacijenata važna karika u lancu kvaliteta života osoba sa stomom" kroz rezultate Društva za borbu protiv raka u Somboru i NALOR - Nacionalne asocijacije lečenih od raka. Na ovom skupu je, pod pokroviteljstvom Magna pharmacia d.o.o., štampana prva brošura NALOR-a koja predstavlja ličnu kartu udruženja sa osnovnim informacijama o svim članicama ove krovne organizacije lečenih od raka u Srbiji.



(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Sombor, Osijek i Bitola na
zajedničkom zadatku

 

U Somboru, u Centru Zdravka, 16.11.2013. gosdine, Društvo za borbu protiv raka u Somboru i NALOR (Đerđi Šarić, Vesela Savin, Izabela Rašković, Slavica Periškić) su bili domaćini sastanka sa predstavnicima Lige protiv raka iz Osijeka (Dr Tibor Santo, Dr Nikola Kraljik) i Bitola (Stojan Stojanovski), kao i MASBORAKa asocijacije lečenih od raka Makedonije (Jovica Prijevik). Predstavili smo se jedni drugima, bolje upoznalii dogovorili saradnju u budućnosti. Potpisani su memorandumi o saradnji na nivou udruženja iz Sombora, Osijeka i Bitole kao i nacionalnih udruženja NALOR i MASBORAK. Pozvani smo na učešće na konferenciji povodom Svetskog dana protiv raka u februaru 2014 u Bitolj, i utvrdili redosled koraka za realizaciju projekta ESGO u 2014 u Somboru i Osijeku. Lep, uspešan i sunčan dan!

Preuzmite tekst memoranduma.



(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Aktivnosti ART sekcije društva

 

ART sekcija Društva za borbu protiv raka postoji od 2008. godine, i više od 10 članova udruženja se redovno sastaje petkom od 17-19 sati u Centru Zdravka (ul Filipa Kljajića 11), razmenjujući znanja i veštine iz različitih likovnih tehnika. Približava se kraj godine, svode rezultati, pripremaju se i novogodišnji pokloni za članove i prijatelje Društva. Pozivamo Vas da nam se priključite!




(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Novi priručnici za pacijente

 


(kliknite na fotografije za preuzmete brošure)

 

 

Novembarska radio emisija

 

Fotografije sa snimanja novembarske radio emisije "Znanjem do zdravlja", 6.11.2013. godine na temu "Istupanje našeg udruženja van granica naše zemlje". Poslušajte ovu emisiju na našem sajtu.


(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Međunarodna konferencija
u Liverpulu

 

U Liverpulu (Velika Britanija) je od 18. do 20. oktobra 2013. odrzana 18. međunarodna konferencija Evropskog društva za ginekološku onkologiju (European Society of Gynaecological Oncology - ESGO) na kojem je učestvovala i članica našeg društva, Slavica Periškić.

Na konferenciji koja je održana u velikom kongresnom centru (Arena and Convention Centre) je učestvovalo nekoliko hiljada lekara, istraživača i stručnjaka iz celog sveta. Konferencijom je predsedavala Dr Vesna Kesic iz Beograda, svetski priznati onlolog i naučni radnik.

Prvi seminar pacijentskih grupa (Patient Seminar) održan je 2011 u Milanu. Ovo je bio drugi takav seminar za članove udruženja lečenih od raka, sa temom: ginekološki rakovi u Evropi: Kampanje za podizanje svesti o značaju unapređenja rada pacijentskih grupa i njihova saradnja. Rad se fokusirao na najvažnijim temama ginekološkke onkologije i uloge uloge pacijentskih grupa kao zagovornika promena kako u njihovim zemljama tako i u Evropi.

Oformljena je Evropska mreža ginekoloških pacijentskih grupa za borbu protiv raka da bi im se pomoglo da unaprede svoj rad i aktivno učestvuju u radu na promenama u svojoj zemlji. Naglasak je bio na unapređenju saradnje i stvaranju mreže kako bi se čuo glas i pacijenata i njihove inicijative uvrstile u programe za poboljšanje brige o pacijentima i da bi se lakše i brže razmenjivala iskustva i primeri dobre prakse među članicama. Bio je to poziv pacijentskim grupama širom Evrope da se što više uključe u rad ESGO i relevantne evropske programe, da pomognu da se poboljša kvalitet brige o pacijentima putem kampanja zagovaranja kako bi se putem mreže udruženja informisali i edukovali članovi a najnovija saznanja, informacije i rezultati istraživanja lakše stigli do svih zainteresovanih članova udruženja, zdravstvenih radnika, javnosti i donosilaca odluka u sferi zdravstva.

Slavica Periškić je predstavila rad našeg Društva za borbu protiv raka Sombor kao i nedavno osnovane Nacionalne asocijacije lečenih od raka (NALOR). Osim formalnog dela na kome su govorili stručnjaci iz raznih zemalja, u neformalnom delu bilo je reči o primerima dobre prakse iz Švedske i Velike Britanije, podizanju svesti javnosti o značaju prevencije raka, standardima brige za pacijente i rak i društveno okruženje. Posebna pažnja bila je posvećena upotrebi medija u kampanjama borbe protiv raka.

Pacijentske grupe imaju dragoceno znanje o svojoj bolesti, lečenju i kvalitetu života, što je od velikog značaja za istraživače i donosioce odluka. Samo kroz saradnju svih učesnika u procesu moguće je mobilisati veću svest javnosti i poboljšati brigu za žene sa ginekološkim rakom bez obzira u kom delu Evrope žive, konstatovano je na kraju seminara.

Na samom kraju su proglašeni rezultati konkursa za projekte za 2014. godinu. Javno je objavljeno da je projekat našeg društva prihvaćen i da će biti finansiran od strane ESGO..

 

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Sastanak Stoma kluba

 

Prvi sastanak stoma kluba u Centru Zdravka održan je 31.10.2013. godine. Novi članovi su se upoznali i razmenili iskustva se sa dugogodišnjim članovima kluba. Josipa Jakšić, stoma sestra je dala veoma korisne savete oko ishrane osoba sa stomom. Stoma klub će održavati redovne edukativne sastanke svakog poslednjeg četvrtka u mesecu od 17-19 časova, a u medjuvremenu savete oko nege stome mogu dobiti svakodnevno kontaktirajući stoma sestru telefonom, ili na odeljenju hirurgije.


(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Evropski forum pacijenata u Zagrebu

 

U Zagrebu je krajem oktobra održan Evropski forum pacijenata /EPF/ na temu Kako ojačati pacijenta na nacionalnom nivou u Evropskoj uniji. Domaćin skupa je bila Koalicija udruga u zdravstvu KUZ, a naše Društvo za borbu protiv raka i Nalor predstavila je Biljana Benić. Dr Šandor Tot Išasegi je predstavljao Društvo za borbu protiv raka Bačka Topola i Mali Iđoš.

Vizija EPF je visoko kvalitetna, jednaka zdravstvena zaštita za sve pacijente zemalja Evrope a misija da kolektivni glas pacijenata manifestuje solidarnost, snagu i zajedništvo. U radioncama su se članovi različitih udruženja pacijenata iz Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hecegovine, Turske i Srbije međusobno upoznali, predstavili svoje delatnosti i probleme. Zajednički je problem komunikacija i uticaj na vladinu politiku zdravstvenog sektora ali i nedovoljan broj volontera. Kvalitetnim vodjenjem radionica, iskusni lideri nacionalnih krovnih organizacija kao i članovi upravljačkih tela EPF su pokazali puteve za osnaživanje pacijenata i njihov lakši uticaj na promenu rada institucija u pravcu poboljšanja preventive, kvaliteta lečenja i podizanja dostojanstva pacijenata, a bez diskriminacije na osnovu njihovog nacionalnog, religijskog, obrazovnog, materijalnog statusa, bilo gde u Evropi. U tom cilju je preporučeno i osnivanje Saveza pacijenata Srbije koji bi svojom brojnošću i snagom uticali na promenu nivoa zdravlja u Srbiji.




(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Humanitarni bal Belhospisa

 

19. oktobra u hotelu Hajat održan je tradicionalni humanitarni bal Belhospisa, prvog i za sada jedinog hospisa u Srbiji. Društvo za borbu protiv raka je doniralo tri knjige "Živeti kao pre".

Videli smo i učili smo! Možda i primenimo naučeno!

 

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Stoma klub u centru Zdravka

 

U Centru Zdravka Društva za borbu protiv raka u Somboru, 31. oktobra u 17 sati održaće se sastanak Stoma kluba na koji se pozivaju se sve lečene osobe koje nose stoma pomagalo (kolostomu , ileostomu). Pored saveta stoma sestre Josipe Jakšić u vezi nege stome i ishrane osoba sa stomom, Prim dr Đerđi Šarić onkolog, će pružiti potrebne zdravstvene savete. Osobe sa stomom imaće priliku da se medjusobno upoznaju i razmene iskustva sa članovima Stoma kluba koji već godinama nose stoma pomagalo i žive sasvim normalno. Korisnici Stoma kluba će se upoznati i sa ostalim pogodnostima koje nudi ovaj centar: psihološko savetovalište, povoljnosti za negu kože i kose u pojedinim kozmetičkim i frizerskim salonima, kao i organizovanih fizičkih aktivnosti u Joga centru i drugim vežbaonicama, i besplatan taksi za terapijske tretmane. Ovaj poziv je upućen i članovima porodica osoba sa stomom, jer će pružiti savete oko mogućnosti osnaživanja i podrške za bolji život sa bolesti kako pacijenta tako i cele porodice.

Stoma klub Društva za borbu protiv raka je osnovan 2003. godine i ove godine puni 10 godina aktivnog rada. Klub je do sada pružao najviše savetodavnu pomoć lečenim osobama sa stoma pomagalom, medjutim sada, postojanjem centra Zdravka pruža nam se mogućnost i za praktičnu pomoć pruženu lečenoj osobi i njenoj porodici.

Stoma je veštački, hirurški izveden, otvor creva koji služi za odstranjenje crevnog sadržaja. Kod nekih bolesnika stoma je neophodna za život jer je bolest i lečenje učinilo nefunkcionalnim prirodni završni otvor debelog creva. Nošenje stome u mnogome narušava kvaliteta života lečene osobe ukoliko znanjem i veštinom ne savlada ove životne prepreke. Upravo ovome, edukaciji i sticanju veštine nege stome, služi podrška Stoma kluba Društva za borbu protiv raka u Somboru. Stoma klub će održavati redovne sastanke poslednjeg četvrtka u mesecu od 17-19 sati u Centru Zdravka.

 

Kongres Respiratorne medicine

 

Kongres je održan od 18-20. oktobra 2013. godine.

Preuzmite ovde predavanje dr Đerđi Šarić o udruženjima pacijenata kao važnoj karici u lancu kvaliteta života osoba lečenih od raka.



(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Prilog o Pobednicama na TV Mreži

 

 

 
 

 

 

Ružičasta kolona u Beogradu 

 

Članovi Društva za borbu protiv raka iz Sombora, Apatina, Kule, Ruskog Krstura i Bačke Topole su se pridružili u subotu, 12. oktobra, Ružičastoj koloni i svima koji su došli iz cele Srbije da prošetaju Knez Mihajlovom ulicom u Beogradu, pozivajući sve žene Srbije na redovne preglede dojki, i pružajući podršku ženema koje se leče od raka.

Ružičastu šetnju je podstakle su kompanija "Avon" zajedno sa "Humanitarnim fondom B-92", Američkom ambasadom i Ministarstvom zdravlja Republike Srbije.

Sa centralne pozornice pored Ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović i drugih javnih ličnosti svoj apel ženama da kontrolišu svoje zdravlje a svim ljudima Srbije da žive zajedno a ne jedno pored drugih, su uputli i naši članovi Valerija Lalić, pobednica u dugogodišnjoj borbi s rakom, Tatjana Kovač iz Sombora, koja je ošišala kosu iz solidarnosti sa majkom koja je usled hemioterapije izgubila kosu, kao i predsednica NALORA - Nacionalne asocijacije lešenih od raka, prim dr. Đerđi Šarić.

Bilo nam je drago što smo dali svoj doprinos plemenitom cilju NALORA - Nacionalne asocijacije lešenih od raka, smanjenju broja obolelih od raka u Srbiji.

Na kraju toplog, sunčanog dana koji je ovog oktobra obukao ružičastu haljinu da bi ohrabrio žene da učine prvi korak u očuvanju svoga zdravlja i odu na kontrolni pregled, smirili smo misli u tišini Hrama Sv.Save na Vračaru i vratili se kući potpuno ispunjeni.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Pobednice kod pobednika

 

Članice Društva za borbu protiv raka iz Sombora, udruženja koje je jedan od osnivača NALORA, bile su gošće produkcije MREŽA koja je snimila emisiju, koja će biće emitovana na RTS 2 u utorak 15.10.2013.godine u 20 časova. Materijal je snimljen na Kalemegdanu, i u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu u četvrtak 10.10.2013.godine.

Pričali smo o ženama lečenim od raka, o svima koji im pružaju podršku, o životu koji može biti kao pre, ako ne i bolji, o našoj knjizi.

Pogledajte emisiju, i razmislite o tome kada ste posetili svog lekara!

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

"Živeti kao pre" u Bezdanu

 

U Bezdanu je 8.10.2013. godine u Osnovnoj školi, obeležen OKTOBAR mesec borbe protiv raka dojke. Održano je i književno veče na kome je predstavljena knjiga "Živeti kao pre". Posebno je bilo zanimljivo svedočenje Bode o detaljima iz života opisanih u knjizi.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Ružičasti performans u Novom Sadu

 

5.10.2013.godine Društvo za borbu protiv raka iz Sombora i Asocijacija za zdravlje Novi Sad, su učestvovali na ružičastom performansu su na Trgu Slobode u Novom Sadu predstavljajući Nacionalnu asocijaciju lečenih od raka.

Nastavljamo akciju u Beogradu 12.10.2013.godine na centralnoj svečanosti.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

"Živeti kao pre" u Odžacima

 

U Skupštinskoj sali Sporskog centra u Odžacima 3.10.2013.godine održano je veoma lepo i prijatno književno veče posvećeno knjizi "Živeti kao pre". Biljana Benić, Milica Marinković, Nada Ivković i Đerđi Šarić su uz kratko predavanje o raku dojke i lepe priče o Društvu za borbu protiv raka u Somboru, predstavile naše članove čitajući neke od 52 priče iz knjige. Domaćin večeri je bila Biljana Zlatković iz biblioteke, i dr Sanja Dimitrijević ginekolog. Nadamo se da smo ih osnažili da izgrade ogranak Društva i u Odžacima.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Sastanak apatinske sekcije

 

Apatinska sekcija "Društva za borbu protiv raka Sombor" je održala sastanak 3.10.2013.godine u prostorijama Centra za Socijalni rad u Svetog Save 26.

Popričali smo o aktuelnim događajima u Društvu, otvaranju i radu Centra "Zdravka" u Somboru, olakšicama za frizure, kozmetički tretman, vežbe joge i relaks masaže za članove Društva u Apatinu, podelili besplatne bonove za gradsku vožnju APA-taxija obolelima koji idu na hemioterapiju.

15 članova Društva se prijavilo za učešće u šetnji podrške obolelima od raka dojke u Beogradu 12.10.2013.godine pod nazivom "Miliooooon razloga zašto želim svet uz tebe".

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

U gostima u Vrnjačkoj Banji

 

28.septembra članice "Društva za borbu protiv raka" iz Sombora, Marinković Milica i Benić Biljana su na poziv Vesne Bondžić i Ženskog centra "Milica" iz Vrnjačke Banje učestvovale na književnoj večeri u biblioteci "Dušan Radić" na kojoj su predstavile knjigu "Živeti kao pre".

Posle Vesnine najave Milica je prezentovala rad našeg Društva a potom su čitani delovi životnih priča junaka knjige koji su svojom hrabrošću i voljom da promene dotadašnje navike i način života, da više brinu o svom zdravlju, da se više smeju, imaju strpljenja, da izbegavaju sukobe, da opraštaju, da pomažu ljudima oko sebe, pokazali kako se bori za ono najvrednije - život svakog čoveka protiv otuđenja, straha, sebičnosti i bolesti.

Svečanoj i toploj atmosferi u biblioteci je doprinela i uzvišena muzika mladih talenata iz banje kao i ljubaznost domaćina.

Gosti na književnoj večeri su bile i žene iz Trstenika koje će nam se uskoro pridružiti sa svojom organizacijom u NALOR-u.

Domaćini iz Ženskog centra "Milica" su nam pokazali lepote i znamenosti Vrnjačke Banje kao i obližnjih manastira Žiče, Ljubostinje, Sv. Petke u Stublu, crkve Sv.Save u Gračacu.

Bio je to divan doživljaj za koji su pored pažnje domaćina zaslužni i vlasnici turističke agencije "Mondorama" iz Niša u čijem smo lepom objektu Vila "San" boravili tri dana.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

“Jedan korak može učiniti svet drugačijim”

 

29.9.2013. godine je u Novom Sadu upriličena manifestacija kojom smo se priključili ostalim zemljama sveta sa željom da se žene oslobode straha od ginekoloških pregleda. (Godišnje u svetu više od 6 miliona žena oboli od malignih tumora.Od toga broja, gotovo 20% su maligni tumori ženskih polnih organa).

Planinari SD "Železničar" iz Novog Sada su jutros u 8h ispred ulaska u gradsko kupalište "Štrand" krenuli u šetnju po stazama Fruške gore. Veslači iz VK "Danubijus" su današnju vožnju Dunavom posvetili svim ženama u Srbiji sa željom da odlaze redovno na ginekološke preglede. Iz novosadskog udruženja za sitne životinje i odgoj, članovi su puštali golubove sa željom da sve naše majke, sestre, ćerke, tetke se oslobode straha i rade redovno preventivne ginekološke preglede. U 10h su u šetnji sa Trga Slobode do Dunavske ulice deljeni flajeri prolaznicima. U prostorijama Saveza zdravstvenih radnika Vojvodine je u okviru kontinuirane edukacije organizovan kurs o polno prenosivim bolestima.

Sve ove aktivnosti su bile u organizaciji dr Aljoše Mandića uz podršku Asocijacije za unapređenje zdravlja Novi Sad i Vesne Imbronjev.

Društo za borbu protiv raka u Somboru pozdravlja i podržava aktivnost Asocijacije za unapređenja zdravlja u Novom Sadu.

 

 

Aktivnosti Društva u oktobru

 

Promocija zdravlja, našeg udruženja, naše knjige "Živeti kao pre", i naših članica u toku sledećih mesec dana:

  • U Vrnjačkoj Banji od 27.09-30.09. na poziv udruženja Ženski centar Milica naše članice Milica Marinković i Biljana Benić održaće književno veče 28.09.2013. godine u biblioteci. Turistička agencija "Mondorama"poklonila je tri polupansiona u aparmanu "San" našim članicama i postala jedan od pokrovitelja večeri.

  • U Svečanoj skuštinskoj sali u Sportsko poslivnom centaru u Odžacima, 3.oktobra 2013 u 17 sati, održaće se predavanje povodom okrobra meseca borbe protiv raka dojke i predstavljanjenaše knjige

  • 12.oktobra u Beogradu učestvujemo u akciji „Miliooooon razloga zašto želim svet uz tebe“ u organizaciji Fonda B92 i kompanije Avon, uz podršku Ministarstva zdravlja i Američke ambasade u Srbiji. 50 članova našeg Društva za borbu protiv raka biće učesnici šetnje povodom oktobra meseca borbe protiv raka dojke. Cilj je da se skrene pažnja javnosti na rak dojke koji je jedan od vodećih uzroka smrtnosti žena u Srbiji, najčešće u dobi između 40 i 50 godina i istakne značaj preventivnih redovnih lekarskih pregleda, jednom godišnje.

  • Drugi po redu ESGO ENGAGe (Evropska mreža ginekoloških onkoloških grupa) seminar za grupe pacijenata održaće se od 18. – 20. oktobra 2013., u Liverpulu, u Velikoj Britaniji kao deo Kongresa ESGO 18. Slavica Periškić će predstavljati somborsko Društvo za borbu protiv raka i NALOR i upoznati skup o našem radu.

  • Biljana Benić će predstaviti naše Društvo za borbu protiv raka i NALOR na seminaru s temom "Kako ojačati perspektivu pacijenata u Evropskoj uniji i na nacionalnom nivou ?" u organizaciji European Patients Forum (EPF) koji se organizuje 28 i 29 oktobra u Zagrebu. Na seminanaru će učestvovati predstavnici organizacija pacijenata iz Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Turske.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Zdravka u Vrnjačkoj Banji

 

U subotu 28.09.2013. godine u Narodnoj biblioteci “Dr Dušan Radić” sa početkom od 19 časova odršaće se veče posvećeno našim prijateljicama iz Sombora i Apatina iz “Društva za borbu protiv raka” i inicijatorima osnivanja NALORA (Nacionalne asocijacije lečenih od raka). Ovo udruženje je jedno od najstarijih i najuticajnijih udruženja na području Srbije, formirano 1969 godine.

Članice ovog udruženja su podržale našu kampanju "Na čijem je satu naših 5. minuta" tako što su napravile performans u svom parku dostojanstva 1. avgusta. Zahvaljujući njihovoj podršci i ljubaznosti njihov projekat "Zdravka" o edukaciji žena samopregledu i važnosti prevencije u seoskim sredinama, biće održan i u Vrnjačkoj Banji.

U okviru večeri ove divne dame će predstaviti svoju knjigu "Živeti kao pre" u kojoj se nalaze 52 životne priče o borbi, upornosti, veri, ljubavi i nadi veličanstvenih žena i muškaraca kojima je jedini cilj pobediti i nastaviti živeti kao pre. Ove priče su sakupile dr Đerđi Šarić, Milica Marinković i Biljana Benić a štampala i uredila Ljiljana Habjanović Đurović. Knjiga odiše optimizmom i pozitivnom porukom.

Pozivamo Vas da prisustvujete ovoj večeri i podržite nas u cilju što bolje saradnje ova dva udruženja čiji je zajednički cilj borba protiv najstrašnije bolesti 21. veka.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

 

Sombor dobio centar Zdravka

 

Centar „Zdravka“ Društva za borbu protiv raka Sombor počeo je sa radom 18. septembra, samo dan nakon njegovog svečanog otvaranja. Veliki broj prijatelja Društva, saradnika, sponzora odazvao se pozivu da svojim prisustvom uveliča jedan ovakav po naš grad i njegove građane značajan događaj.

Akcija „Zdravka“, koja traje već deset godina, i dalje će živeti u selima, za sve one koji nisu u mogućnosti da putuju do grada, stručnjaci će dolaziti u njihovo okruženje, a u centru „Zdravka“ odvijaće se aktivnosti namenjene obolelima koji žive u gradu, najpre namenjene ženama koje rade po ceo dan i ne stižu do lekara a treba im neka pomoć ili savet. Centar „Zdravka“ (Filipa Kljajića 11) radiće dvokratno od 10 do 13 i od 17 do 19 sati a biće „desna ruka instituciji“.

Predstavnik američke ambasade u Beogradu, Dru Giblin, kazao je da oni podržavaju mnoge projekte u Srbiji zarad bolje budućnosti zemlje, a da su posebno zadovoljni kada pojedinci koji su bili na edukaciji u Americi stečena znanja i iskustva prenesu kroz različite aktivnosti i u svom okruženju.

Centar „Zdravka“ podržali su mnogi, a ponajviše „Spektol“, koji je ustupio fini program veša - eksponate za žene operisane od dojke. One će u ovom centru moći isprobati i ukoliko se odluče naručiti veš iz ovog programa. U centru „Zdravka“ izložene su i umetničke slike koje su napravili članovi Društva. One se mogu kupiti a sav novac od prodaje biće namenjen proširenju osnovnih aktivnosti.

Svoje priče, koliko im znači Društvo, i centar “Zdravka” ispričale su Nada Ivković i Irina Kovač.

Nakon svečanog programa usledio je koktel i prigodan muzički program koji su priredili Sonja Šarić - sopran, Aleksandar Rakićević - bariton, prof Saša Kovačević - klavir, Stefan Fuks – gitara i Miodrag Malbaški Mika - kontra.

Gosti na otvaranju, između ostalih bili su i Dru Giblin, ataše za kulturu i Tijana Hrkalović, savetnica iz američke ambasade, Maja Čečen, direktorka Fonda B92, Jasmina Gajić, PR kompanije AVON za Srbiju, spisateljica Ljiljana Habjanović – Đurović, dr Viko Ferenc, hirurg, direktor Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici, dr Živorad Smiljanić, predsednik Skupštine opštine Apatin, Vesna Bondžić iz udruženja Ženski Centar "Milica", dr Šandor Tot Išasegi iz Međuopštinskog društva za borbu protiv raka Bačka Topola Mali Iđoš… Dr Verica Jovanović, direktorka Kancelarije za maligne bolesti pri Ministarstvu zdravlja je poslala pozdravno pismo u kome je navela skoru posetu Centru, već sledeće nedelje.

Opremanje centra su pomogli Spektol d.o.o, Somborgas, JKP “Parking servis”, Somborelektro, Magnapharmacia, Actavis, Roche…
Niste sami u bolesti, pomoći ćemo Vam da živite bolje!

 

 

 

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Otvaranje Centra Zdravka

 

Centar Zdravka Društva za borbu protiv raka Sombor će početi sa radom 18. septembra 2013. godine.

   

 

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

"Živeti kao pre" u Karavukovu

 

U Karavukovu je 5.09.2013. godine u prostorijama Doma penzionera održano predavanje na temu prevencije raka dojke i predstavljanje udruženja Društva za borbu protiv raka u Somboru, i u nastavku književno veče "Živeti kao pre". Prim dr Đerđi Šarić, Milica Marinković i Biljana Benić su svaka sa svog aspekta podstaknule meštanke Karavukova na brigu o svome zdravlju, i podršku lečenima kroz veću pažnju i brigu.

   

   

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Priprema prostorija Centra Zdravka

 

Članice Društva uveliko rade na pripremama i osposobljavanju prostorija u kojima ćes e nalaziti Centar Zdravka. Otvaranje je zakazano za 17. septembar.

21.08.2013.

   

25.08.2013.

 

   

29.08.2013.

   

30.08.2013.

 

4.09.2013. Prva poseta naših članova

   

 

5.09.2013.

 

   

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Globeaton, Humanitarna šetnja
u Novom Sadu

 

Pridružimo se svi akciji u Novom Sadu, 29.09.2013. godine.

Preuzmite kompletan program akcije.

 

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

"Živeti kao pre" u Karavukovu

 

U četvrtak 5. septembra 2013. godine, u 18 časova, će se održati predavanje i promocija knjige "Živeti kao pre" u Karavukovu, u prostorijama FK "Polet".

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

"Živeti kao pre" u Užicu 

 

Avgustovska radionica projekta "Živeti kao pre" održana je u Užicu od 22.-24. avgusta. Cilj projekta je unapređenje kvaliteta života osoba lečenih od raka, projekat sprovode Društvo za borbu protiv raka u Somboru i Jefimija, savetovalište za žene obolele od raka dojke u Užicu, uz podršku Ministartsva zdravlja Republike Srbije i Ambasade SAD u Beogradu. Od maja ove godine kada je održana radionica u Somboru unapredjen je sajt NALOR-a prilozima u lsekcijama: "Vodič kroz proces lečenja" /dijagnoza i lečenje raka i preporuke pacijentu sa malignom bolešću/, i "Život nakon bolesti" /sadrži tekstove o suočavenju sa dijagnozom, o dilemama na koje bolesna osoba nailazi u porodici i odnosu sa partnerom, o bolesti kao životnoj prepretnici koja može uticati da "Život bude bolji nego pre"/. Na obe radionice je anketirano 120 lečenih osoba, a iz rezultata ankete se uočavaju potrebe za većim osvešćivanjem i edukacijom pacijenta o svojim pravima kroz jačanje udruživanja, izjednačavanje procedura medicinskih usluga i odnosa prema osobi oboleloj od raka u celoj zemlji, i uključivanju socijalnog radnika u onkološki tim zajedno sa psihologom i pravnikom medicinske ustanove. Oba udruženja su potvrdila održivost ovog projekta postavljanjem temelja za novi zajednički projekat. Ljubazni domaćini su prijateljima iz Sombora priredili veoma prijatan boravak u "Lazarevim konacima" u Kačeru, i izlet do Stopića pećine i u Sirogojno.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Gostovanje u emisiji Aneks

 

 

 

 

Likovna kolonija u Šidu

 

Devet članova Društva za borbu protiv raka su od 8. do 10. avgusta bili gosti IV likovne kolonije na Ruskom dvoru u Šidu. Predstavljena je knjiga "Živeti kao pre" kao i rad Društva na rusinskom jeziku, priređeno je i književno veče u biblioteci gde je ova knjiga naišla na veliko interesovanje publike. Slikari su ostavili dvadeset dela oslikanih različitim tehnikama, a posebnu pažnju je izazvala Slavica Periškić svojom demonstracijom primenjene enkaustike - oslikavanja voštanim bojama peglom. U zabavnom delu kolonije članovi su posetili lokalni lunapark i učestvovali u šidskom letu igrajući zumbu. Na kraju, uz pozdrav je usledio i poziv na likovnu koloniju dogodine.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Promocija knjige u Šidu

 

Promocija knjige "Živeti kao pre" će se održati 9. avgusta 2013.godine u sali biblioteke u Šidu.

Pozivamo sve zainteresovane da svojim prisustvom uveličaju ovu promociju.

(kliknite na fotografiju za veću rezoluciju)

 

 

Park dostojanstva i u Subotici

 

I Subotica ima svoju tablu koju je priredilo Društvo učitelja , i svoj park dostojanstva. Zajedno smo jači.

 

(kliknite na fotografiju za veću rezoluciju)

 

 

Podrška akciji Ženskog centra "Milica"

 

 Naše udruženje je 1.08.2013.godine u Somboru i Apatinu održalo akcije u cilju kao podrška kampanji Ženskog centra "Milica" "Na cijem satu je nasih 5 minuta?" Cilj ove kampanje je da žene u Vrnjačkoj banji imaju ista prava i mogućnosti u prevenciji raka dojke kao žene u drugim sredinama u Srbiji. Naime, u Vrnjačkoj banji nema ni mamografa ni Usg aparata kojim bi se mogao sprovoditi preventivni pregled. U Somboru su naše članice slikale, a u Apatinu je upriličena medijska podrška u Parku dostojanstva NALORa uz tablu "Osvrni se oko sebe nekom treba tvoja pažnja".

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Sombor dobija centar Zdravka

 

Društvo za borbu protiv raka u Somboru postoji od 1969. godine, a prvi put će od septembra 2013. imati i svoje prostorije - centar "Zdravka", u ulici Filipa Kljajića 11. - Prvi put ćemo imati prilike da svakog dana, i pre i posle podne, pružamo savete našim sugrađanima vezane za prevenciju maligne bolesti, vršimo edukaciju i različite usluge u cilju unapređenja kvaliteta života osoba lečenih od raka. U centru "Zdravka" će se sprovoditi i aktivnosti Nacionalne asocojacije lečenih od raka u Srbiji čije je sedište u Somboru. Svečano otvaranje centra "Zdravka" biće upriličeno 17. septembra, kazala je predsednica Društva za borbu protiv raka prim. dr Đerđi Šarić.

Prve donacije za opremanje ovog centra već su najavljene. Pa ipak, mole se svi prijatelji Društva da pomognu da kutak u kome će raditi bude udobniji i prijatniji. Svaka pomoć je dragocena, a dugogodišnji rad i rezultati Društva su garancija da će je iskoristiti u prave svrhe. Broj žiro računa Društva je 355-1023047-67, Vojvođanska banka AD filijala Sombor, sa naznakom "za centar Zdravka".

 

 

Društvo dobilo svoje prve prostorije

 

Pamtićemo 24. jul 2013. godine, kao dan kada smo postavili temelje za prve prostorije Društva za borbu protiv raka u Somboru. Dobili smo nove članove Milana, Olju i Jelenu, i zajedno ćemo izgraditi edukativni CENTAR ZDRAVKA.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Sastanak Apatinske sekcije Društva

 

Apatinska sekcija Društva za borbu protiv raka je u sredu 17.07. 2013. godine održala sastanak u prostorijama Centra za socijalni rad u ulici Svetog Save, broj 26, u Apatinu. Razgovarali smo o akcijama koje sprovodimo i koje tek planiramo. Najznačajniji projekti su "Zdravka", Nacionalni dan boprbe protiv raka dojke Bazar solidarnosti prema lečenim od raka u Domu vojske u Beogradu, Saradnja sa Ligom protiv raka iz Osijeka, projekat "Živeti kao pre" posvećen problemima na koje pacijent naiđe tokom lečenja, učešću na Evropskoj onkološkoj školi u Ribarskoj banji, seminaru na Divčibarama i dr. U aktivnostima Društva u Apatinu učestvovalo oko 2000 stanovnika opštine Apatin. U avgustu planiramo izlet na Harčaš, i nova edukativna predavanja iz oblasti prevencije maligne bolesti.

Novost je da članovi Društva mogu koristiti popuste od 20% na cene frizerskih i kozmetičkih usluga u frizerskom salon "Lady" i kozmetičkom salonu "4M". Društvo se zahvaljuje vlasnicima ovih salona Aniti Ćurčić i Branislavi Duraković koje svojim primerom na lep način što su na ovaj način doprinose osnaživanju obolelih u svojoj sredini.

Ovakvi susreti članova Društva i svih koji žele da im se pridruže održavaće se svake prve srede u mesecu, leti od 19 časova u ovom istom prostoru na adresi Svetog Save, broj 26, u Apatinu.

   

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

"Samo zdrava žena je srećna žena"

 

 Predavanje na temu prevencije raka dojke "Samo zdrava žena je srećna žena" i književno veče "Živeti kao pre" održani su u KC u Šidu, 6.07.2013. godine.

Domaćin je bila Jelena Kovinčić, a gosti iz Društva za borbu protiv raka iz Sombora.

   

 

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

2 godine psihološkog savetovališta

 

Emisijom Znanjem do zdravlja, 3.07.2013. godine, smo proslavili 2 godine psihološkog savetovališta.

Poslušajte emisiju na našem sajtu.

 

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Rak dojke - Predavanje u Šidu

 

 

(kliknite na fotografiju za veću rezoluciju)

 

 

Seminar "Put do zdravlja -
Divčibare 13"

 

Društvo za borbu protiv raka u Somboru je organizovalo seminar namenjen osobama lečenim od raka na Divčibarama, od 28.-30. juna. U stručnom delu seminara pod nazivom "Put do zdravlja" naše članove su edukovali sociolog i psiholog kroz praktične vežbe za što lakše prevazilaženje stresa koji je svuda vreba. Sa druge strane i članovi udruženja su prikazali svoje primere kako pobedjuju stres, druženjem i putovanjem. Vrhunac dobrog raspoloženja je bio Bal pod maskama na kome su svi ostali zadivljeni kreativnošću, voljom i znanjem da se i u "ozbiljnim" godinama ljudi igraju i raduju. Dvadeset članova Društva za borbu protiv raka se još više zbližilo, združilo i ovaj izlet smo završili sa željom da što pre krenemo u novu avanturu.

Preuzmite agendu ovde.

 

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Književno veče u Sivcu

 

U biblioteci u Sivcu, 14. juna, predstavljena je knjiga "Živeti kao pre" Milice Marinković, Biljane Benić i Đerđi Šarić u kojoj se kroz 52 istinite životne priče članova Društva za borbu protiv raka u Somboru može podstaći veća briga za zdravlje i motiv da se pomogne bolesnim članovima zajednice. Zadovoljne sivčanke su prihvatile predlog da svojim drugaricama na umesto uobičajene pažnje kao što su slatkiši i kafa na poklon ponesu ovu knjigu.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Rak je izlečiv

 

Tijana Hrkalović, predstavnica Ambasade SAD u Beogradu, svojim prisustvom, idejama i savetima podržala je projekat unapređenja kvaliteta života lečenih od raka „Živeti kao pre“. Ona je aktivno učestvovala na radionici u Somboru održanoj od 16. do18. maja koja je održana pod pokroviteljhstvom Ambasade SAD u Beogradu i Ministarstva zdravlja RS. Nosilac projekta je Društvo za borbu protiv raka u Somboru, a partner „Jefmija“ Savetovalište za žene lečene od raka dojke“ Užice gde će se radionica nastaviti od 22. Do 24 avgusta.

Tijana Hrkalović u snimku ispod objasnila je odakle saradnja Društva i Ambasade SAD, zašto već treći put finansiraju projekat Društva, kojim se još temama i problemima u Srbiji bavi Ambasada u smislu podrške i saradnje, te kako rade slična Udruženja u Americi i ima li sličnosti sa Udruženjima u Srbiji. Ona je poručila da je rak izlečiv ako se na vreme otkrije ali da je važan zajednički napor i podrška Udruženja i lekara, kao i da je važno prevazići medijsku barijeru sa kojom se mi još uvek susrećemo. Poslušajte:

 

 

Modna revija "Svesna i lepa"

 

Posle 5 godina od prve modne revije u organizaciji Društva za borbu protiv raka u Somboru, 22. maja je započeo novi projekat "Svesna i lepa" sa modnom revijom kupaćih kostima namenjenih ženama lečenim od bolesti dojke. Naše manekenke su uživale u svojoj hrabrosti, svesnosti i lepoti. Posebno je na sve nas ostavio utisak gest ćerke koja se ošišala da bude sličnija svojoj mami koja prima hemioterapiju. Čuli smo kako se neguje perika, i na koje načine se može dati podrška prevenciji raka dojke. Jedno lepo iskustvo i prijatno popodne. Jer živimo zajedno, ne jedni pored drugih.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Živeti kao pre

 

Majska radionica projekta „Živeti kao pre“ u organizaciji Društva za borbu protiv raka održana je od 16.-18. maja. Cilj radionica je da se unapredi kvalitet života osoba lečenih od raka i kretanje kroz proces lečenja definišući prepreke na koje pacijent nailazi sa zdravstvenog, socijalnog, psihološkog i pravnog aspekta lečenja.

Na radionici je bilo 35 učesnika, a 30 članova Udruženja koji su deo NALOR-a uzeli su učešće u ispunjavanju ankete koja treba da definiše probleme. Sledi obrada anketa, ali se izdvojilo nekoliko potreba pacijenta: nema uniformnosti u procedurama dijagnostike i lečenja iste bolesti u različitim sredinama u Srbiji; u instituciji nedostaje koordinator kroz proces lečenja; nedostaje standardna psihiloška podrška pacijentu i porodici, kako u bolnici tako i u udruženjima; nedostaju udruženja pacijenata ili nisu prepoznata kao važan faktor u zdravstvenoj zaštiti; nedostaje standardna pravna pomoć, pacijenti su neinformisani o svojim pravima i često ih ne koriste. Nastavak projekta je u Užicu od 22.-24. avgusta, a domaćin će biti Savetovalište za žene lečene od raka „Jefimija“.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Evropska onkološka škola u
Ribarskoj banji

 

U Ribarskoj banji je od 26.-28. aprila održana ESO/Evropska onkološka škola/ gde su među aktivnim učesnicima bile Prim dr Đerđi Šarić, predstavljajući NALOR, Biljana Benić, predstavljajući Društvo za borbu protiv raka u Somboru, i Vesna Bonžić, predstavljajući Ženski centar "Milica" iz Vrnjačke banje.

Organizatori ove velike i uspešne manifestacije su bile prof Sladjana Filipović, prof Vesna Kesić i Roberta Ventura.

   

   

   

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Izložba Stipana Kovača

 

Članice Društva za borbu protiv raka posetile su otvranje izložbe slika Stipana Kovača 22.4.2013. u Maloj sali KC "Laza Kostić" u Somboru.

 

(kliknite na fotografiju za veću rezoluciju)

 

 

Veče poezije

 

Društvo invalida za cerebralnu i dečiju paralizu je organizovalo veče poezije 16.04.2013.godine u Domu starih u Somboru, na kom su gosti bili i članovi Društva za borbu protiv raka. Predstavljena je i naša knjiga "Živeti kao pre", koja je ostavila lep utisak na prisutne...

   

   

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

April u somborskom Parku dostojanstva

 

   

(kliknite na fotografiju za veću rezoluciju)

 

 

Park dostojanstva u Apatinu
12.04.2013.

 

 

(kliknite na fotografiju za veću rezoluciju)

 

 

Zdravo posuđe za zdraviji život

 

U sredu 10. aprila članice Društva za borbu protiv raka, u terminu za redovan nedeljni sastanak, negujući zdrave stilove života ugostile su predstavnice Tupperware-a koje su im predstavile prednosti ovog zdragog posuđa.

Sve posude Tupperware su proizvedene iz čistog netoksičnog materijala vrlo primerenog za kontakt s prehrambenim artiklima. Tupperware proizvodi su izrađeni da traju gotovo celi životni vek, duže drže hranu svežom i štede energiju. Proizvodi su „eco friendy“, pomažu smanjivanju otpada i štite okolinu. Malo je poslova u kuhinji koji ne mogu biti ubrzani i olakšani upotrebom Tupperware proizvoda. Tupperware proizvodi prave se od posebne vrste polietilenske plastike PE-HD (to nije PVC!) koja je sigurna za zdravlje. Složive su jedna na drugu, lake, ne upijaju i ne ostavljaju miris i lako se peru.

   

   

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Prisustvovali na IPA seminaru

 

Biljana Benić i Slavica Periškić iz društva za borbu protiv raka su prisustvovale IPA seminaru 8. i 9. aprila u Novom Sadu, i usvajale nove veštine pisanja i realizacije projekata međugranične saradnje. Nadamo se da će nam to omogućiti nove pobede !

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

"Stres i kako ga pobediti"

 

U petak 5.aprila u 18 časova, u Narodnoj biblioteci u Apatinu, je održano je predavanje psihologa Vladanke Smolović "Stres i kako ga pobediti", u organizaciji Društva za borbu protiv raka Sombor. Predavanju su prisustvovali članovi Društva kao i mnogobrojni gradjani. Raduje potreba i želja mladih osoba da svojim znanjem pomognu svim ljudima u očuvanju zdravlja.

   

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Druženje sredom

 

Pogledajte atmosferu sa ovonedeljnog druženja sredom članova Društva za borbu protiv raka u Somboru. Pao je dogovor za letovanje!

   

   

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Završena Zdravka radionicom
u Prigrevici

 

Zimski segment Akcije ZDRAVKA 2013 završen je danas, 26.03. sa radionicom u Prigrevici na kojoj je učestvovalo 63 žene. Sledi izveštaj o rezultatima u Somboru i Apatinu, kao i u Užicu i Čajetini, komparacija rezultata, pa onda nastavak...možda na jesen....

   

   

   

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Bazar solidarnosti u Domu vojske

 

Bazar solidarnosti sa lečenim od maligne bolesti je održan 21.03.2013. godine u Domu vojske Srbije. Predstavnici udruženja članica NALOR-a su održali i jedan radni sastanak u cilju zajedničkog delovanje i apliciranja na budućim konkursima.

Na fotografijama možete videti mali deo atmosfere.

   

   

   

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

Pogledajte i snimak sa ove manifestacije:

 

 

 

Nacionalni dan protiv raka dojke

 

Delegacija Društva je bila u Skupštini Srbije i aktivno predstavila Nacionalnu asocijaciju lečenih od raka Srbije na centralnoj manifestaciji povodom 20.marta, Nacionalnog dana protiv raka dojke.

   

   

   

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Dani narcisa u Osijeku

 

Članovi Društva za borbu protiv raka iz Sombora i Apatina posetili su Osijek 23.03.2013. godine, na Dan narcisa. Bez obzira na hladno vreme, dočekali su nas prijatelji iz osiječke Lige protiv raka: Katarina, Tibor i Ranka, sa prijateljima iz pečujskog udruženja. Poklonili smo našu knjigu "Živeti kao pre" predstavnici zagrebačkog udruženja "Sve za nju" i Kaji Ileš bivšoj reprezentativki Jugoslavije u rukometu. Pozvali su nas da posetimo udruženje u Zagrebu.

Liga iz Osijeka je prodavala narcise na tezgama ispred katedrale u humanitarne svrhe a na Trgu su bila različita nacionalna udruženja i humanitarne organizacije. Nastupali su folklorni ansambli i horovi sa nacionalnim pesmama.

Vraćajući se posetili smo u Dalju rodnu kuću Milutina Milankovića(1879-1957), svetski čuvenog klimatologa, astrofizičara - jedinog Srbina po kome je nazvan jedan asteroid.

   

 

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Obeležen 20. mart u Apatinu

 

Članovi Društva za borbu protiv raka, sekcija u Apatinu, su obeležili Nacionalni Dan borbe protiv raka, 20. mart, u centru grada pored svog" Parka dostojanstva". Zajedno sa nama u igri najmlađih iz KUD-a "Dunav" uživali su i mnogobrojni građani. Učenici viših razreda Osnovne škole Žarko Zrenjanin su nam poklonili svoje likovne radove sa humanističkom porukom a mi njima slikarski pribor. Zdravi i bolesni ljudi i mnoštvo dece su se radovali mladom suncu prvog proletnog dana. Podelili smo mnogo flajera o simptonima i prevenciji raka dojke i drugih malignih bolesti. Ostavili sma narcise u našem parku da podsećaju prolaznike da brinu o svom zdravlju kao i o drugim bolesnim i nemoćnim ljudima oko sebe. Poslušali smo pesmu posvećenu lepoti narcisa velikog engleskog pesnika Vordsvorta koju je pročitala naša članica Đuka.

   

 

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Narcisi u Parku dostojanstva

 

Društvo za borbu protiv raka u Somboru obeležilo je Nacionalni dan protiv raka dojke 20. marta u OŠ „Avram Mrazović“. Nakon programa koji su osmislili članovi Literarne sekcije ove škole, nagrađeni su izabrani likovni radovi učenika na temu "Osvrni se oko sebe, nama treba tvoja pažnja". Članice Društva su potom prošetale do "Parka dostojanstva" u Parku Heroja gde su procvetali prvi narcisi. Nacionalni dan protiv raka dojke je ove godine prvi put uvršten u kalendar javnog zdravlja Srbije, i nizom manifestacija će se skrenuti pažnja na važnost redovnih pregleda kod lekara kao i potreba podrške osobama lečenim od raka.

   

   

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Zdravka ponovo u Kupusini

 

U Kupusini je 18. marta održana radionica "Zdravka" na kojoj je učestvovala 49 žena.

   

   

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Članice društva prošle obuku

 

Naše članice su učestvovale na obuci korišćenja interneta u okviru "ON LINE NEDELJE" u organizaciji Biblioteke "Karlo Bjelicki" i RPK u Somboru.

Inače Društvo za borbu protiv raka u Somboru ima kolektivno besplatno članstvo u našoj gradskoj biblioteci.

 

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Zdravka u Svilojevu

 

U Svilojevu je 12. marta održana radionica "Zdravka" na kojoj je učestvovala 33 žene.

 

 

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Prvi narcisi u Apatinu

 

Prvi narcisi u "Parku dostojanstva" u Apatinu. Fotografija zabeležena 13. marta.

(kliknite na fotografiju za veću rezoluciju)

 

 

Bazar solidarnosti sa osobama lečenim od raka u Srbiji

 

Poštovani/a,

NALOR - Nacionalna asocijacija lečenih od raka u Srbiji ima zadovoljstvo i čast da vas pozove da prisustvujete Bazaru solidarnosti sa osobama lečenim od raka.

Bazar će se održati 21. marta 2013.godine, od 11- 20 sati, u Domu Vojske u Beogradu, Braće Jugovića 19 . Otvaranje Bazara će pozdraviti ministarka zdravlja Prof. Dr. Slavica Đukić-Dejanović, a otvoriće ga gospođa Dragica Nikolić.

Cilj Bazara je da se institucijama, stručnoj i opštoj javnosti ukaže na potrebe i doprinese boljem kvalitetu života lečenih od raka u Srbiji.

Na Bazaru učestvuje 10 Udruženja koji okupljaju lečene od raka širom Srbije, koji će prezentacijom rezultata svojih aktivnosti, štampanim materijalima, proizvodima, rukotvorinama i svojim umetničkim delima predstaviti svoj angažman u afirmaciji i stavaranju boljih uslova za život ove brojne populacije.

Bazar osim predstavljanja rada udruženja ima i prodajni karakter, a sredstva koja će se tom prilikom ostvariti pripadaju pojedinačnom udruženju koje će ovim sredstvima proširiti svoje aktivnosti i omogućiti što bolju zaštitu i afirmaciju osoba na teritoriji na kojoj su aktivni.

Svojom posetom Bazaru solidarnosti pokazaćete svoj društveno odgovoran odnos i opredeljenost u stvaranju društvenih uslova za poboljšanje kvaliteta života obolelim od malignih bolesti, kojima su neophodni efikasno lečenje, adekvatna kontrola simptoma i komplikacija, kontrola neželjenih efekata lečenja, kao i psidološka, socijalna i društvena podrška pacijentu/kinji i porodici.

 

OČEKUJEMO VAS, VAŠA PAŽNJA JE ZNAČAJNA - UDRUŽENI SMO SNAŽNIJI!

 

Organizacioni odbor NALOR-a!

 

Detaljnu agendu događaja možete preuzeti ovde.

 

 

 

Zdravka ponovo u Sonti

 

U Sonti je 7. marta održana radionica "Zdravka" na kojoj je učestvovala 51 žena, mahom su to bile devojke iz osnovne škole i njihovi nastavnici. Radionica je bila zanimljiva, sa mnogo pitanja i kometara, saveta u vezi zdravih stilova života, i poruka da se pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija.

   

   

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Martovska radio emisija

 

Martovska kontakt emisija Radio Sombora "Znanjem do zdravlja" emitovana je 6. marta uoši praznika Dana žena i posvećena je prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke kroz akciju "Zdravka" koja se od januara sprovodi u selima somborske, apatinske, užičke i čajetinske opštine, pod pokroviteljstvom AVON akcije protiv raka dojke. Deo emisije je posvećen i Nacionalnom danu protiv raka dojke, koji će se 20. marta prvi put naći u kaledaru Javnog zdravlja Srbije.

Poslušajte emisiju, i zamislite se oko svog zdravlja! Kada ste bili na pregledu dojke i kod ginekologa? Možda je danas prilika da to uradite!

(kliknite na fotografiju za veću rezoluciju)

 

 

Mali aktivisti iz OŠ "Avram Mrazović"

 

Svake godine dramska sekcija OŠ "Avram Mrazović" organizuje u martu premijeru. I ove godine je bila lepa, zapažena predstava na temu vršnjačkog nasilja. Profesorica Suzana Sekulić je član Društva za borbu protiv raka dugi niz godina, sa nama je organizovala niz muzičko scenskih recitala, a njeni učenici uveličavaju sve naše akcije koje sprovodimo u gradu. Suzana je lektorisala našu knjigu "Živeti kao pre". U martu - mesecu borbe protiv raka učenici OŠ "Avram Mrazović" će učestvovati svojim likovnim i literanim doprinosom u obeležavanju Nacionalnog dana protiv raka dojke 20.03.2013. godine, "Dana narcisa", u Somboru ispred Parka dostojanstva kod Županije.

(kliknite na fotografiju za veću rezoluciju)

 

 

Naše Društvo na godišnjoj skupštini psihologa

 

27.02.2013.godine održana je redovna Godišnja skupština Podružnice Društva psihologa Srbije Zapadnobački okrug. Skupština je pored psihologa okupila i brojne zvanice, saradnike iz svih sfera rada psihologa, direktore ustanova u kojima psiholozi rade, lekare, neuropsihijatre, pedagoge... Skupštini su prisustvovali i predstavnici Društva psihologa Srbije iz Beograda - članovi Izvršnog odbora DPS-a.

Zbog dugogodišnje uspešne saradnje sa psiholozima, a naročito sa predsednicom Podružnice Izabelom Rašković, kao već tradicionalni gosti na ovakvom okupljanju psihologa su se našli i predstavnici Društva za borbu protiv raka.

Psiholozi su za ovu priliku svojim saradnicima i gostima pripremili pored pregleda aktivnosti Podružnice u 2012.godini i predavanje na svima veoma aktuelnu i zanimljivu temu: Stres i načini prevazilaženja. Nakon oficijelnog dela, druženje je nastavljeno na koktelu.

   

   

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

"Zdravka 2013" održana u Prigrevici

 

U Prigrevici iznenađenje, ambijent i gostoprimstvo koji mogu biti odlika samo dobrih ljudi; lepe, doterane žene koje brinu o sebi, i hoće nešto da nauče o zdravlju. "Zdravka" se sve bolje oseća u selima apatinske opštine.

   

   

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

"Zdravka 2013" održana u Kupusini

 

Radionica akcije "Zdravka" održana je 26. februara u Kupusini. Na radionici je bilo 53 učesnice, a radionica je bila najkreativnija do sada.

   

   

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

"Zdravka 2013" održana u Staparu po drugi put

 

Druga radionica akcije "Zdravka" u Staparu održana je 21. februara u Domu kulture. Na radionici je bilo 50 učesnica, mahom mladih devojaka, učenica zavrnih razreda osnovne škole. Lepa radionica, lepšava, iskrena, sa puno želje da se zdravlje neguje i nauči da se sačuva.

   

   

   

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

"Zdravka 2013" održana u Doroslovu po drugi put

 

U Doroslovu 12.02.2013. godine, održana je radionica Zdravka, sa 39 učesnika. Bila je to jedna lepa, iskrena radionica. Posebna je bila priča naše Katalin o osećanjima kada se uplašiš za svoj život, i o svemu što motiviše da se ide dalje. Meštanke su želele da se ogranak Društva formira i u ovom selu. Posle radionice bili smo u gostima kod čika Lajoša. I o svemu za medije izveštavala je Zlata Vasiljević.

   

   

   

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Zdravka u fabrici obuće VERO

 

Peta radionica u 2013 godini održana je u fabrici obuće "VERO" u Apatinu, na kojoj je 227 mladih žena, radnica u fabrici, obučeno samopregledu dojke.

Lepo iskustvo za sve nas, kako radioničare tako i učesnike.

   

   

   

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Ponovo "Dobro se dobrim vraća"

 

U utorak, 5.02.2013.godine, u prostorijama Parking servisa potpisan je ugovor koji označava početak druge faze projekta "Dobro se dobrim vraća". Ovaj projekat je primer društveno odgovornog ponašanja privrednih subjekata prema osobama obolelim od maligne bolesti koji su članovi Društva za borbu protiv raka. Partneri su pred Parking servisa, još i "Maxi taxi" i "Signal" doo Sombor.

Korisnici ovog projekta primaju hemio terapiju na odeljenju Onkologije somborske Opšte bolnice. Njima će "Maxi taxi" mesečno obezbediti 50 bonova besplatnu gradsku taksi vožnju, "parking servis" obezbeđuje parking prostor za ova vozila na parking prostoru ispred bolnice u Vojvođanskoj ulici, dok "Signal" obezbeđuje potrebnu signalizaciju.

Ovim putem pozivamo i druge subjekte i lica da se pridruže projektu.

(kliknite na fotografiju za veću rezoluciju)

 

 

Obeležen Svetski dan protiv raka

 

Svetski dan protiv raka 4.02.2013.godine, obeležen je u Narodnom pozorištu u Somboru. Ibzenovu kuću lutaka "NORA", gledali su članovi i poštovaoci Društva za borbu protiv raka iz Osijeka, Apatina i Sombora. Hvala ansamblu pozorišta što nam je poklonilo lepo, prijatno veče. Hvala prijateljima Društva na podršci.

A ovaj primer društveno odgovornog ponašanja iniciralo je Narodno pozorište u Somboru poklanjanjem 100 karata za predstavu našem udruženju povodom Svetskog dana protiv raka. Prijatelji Društva za borbu protiv raka: "Somborgas", Sindikat prosvetnih radnika OŠ "Bratstvo jedinstvo" u Somboru, SO Apatin, učenici i profesori Gimnazije "Nikola" Tesla iz Apatina su svojim prilogom pomogli rad Društva, a u isto vreme uživali u lepoj kulturnoj manifestaciji. Ugostili smo i članove Gradske lige protiv raka iz Osijeka koji su nama prošle zime bili domaćini u osiječkom pozorištu na operi "Nabuko". Mnogo osmeha i prijatni komentari bili su još jedan znak naše poruke "Osvrni se oko sebe, nekom treba tvoja pažnja". Zahvalni smo svakome ko je uložio deo sebe u ovaj događaj.

   

   

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Mit ili istina

 

Svetski dan borbe protiv raka 4. februar, ove 2013. godine je posvećen razotkrivanju mitova, zabluda koje su vezane za kancer. Ovo je još jedna prilika da pokušamo podići svest i nivo znanja u vezi ove hronične bolesti i otkloniti zablude koje postoje u vezi dijagnoze raka.

Mit 1. Rak je isključivo zdravstveno problem.

Mit 2. Rak je bolest imućnih, starih i pogađa uglavnom razvijene zemlje.

Mit 3. Rak je smrtna presuda.

Mit 4. Rak je moja sudbina.

Ako Vas zanima istina kompletan tekst koji je priredila Monika Vuk možete preuzeti ovde ili klikom na poster ispod.

 

 

"Zdravka 2013" održana u Sonti

 

70 meštanki Sonte učestvovalo je na akciji ZDRAVKA, 31.1.2013. godine. Gostoprimljivi domaćini, raspoložene žene, dobre domaćice, prava, dobra atmosfera. I sve smo savladale samopregled dojke, i obeležili Dan bez duvanskog dima.

   

   

   

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

"Zdravka 2013" održana u Doroslovu

 

Na Zdravkinoj radionici u Doroslovu, 24. januara 2013.godine bilo je 74 učesnice.

Ružičasta ekipa Društva za borbu protiv raka u Somboru je sa zadovoljstvom podučila meštanke Doroslova samopregledu dojke i važnosti redovnih pregleda.

   

   

   

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Evropska nedelja borbe protiv raka grlića od 20-26. januara u Somboru

 

Predavanjem medicinske sestre Senke Ivanović medicinskim sestrama Opšte bolnice u Somboru 22.01.2013.godine, nastavila se saradnja izmedju Društva za borbu protiv raka sa zdravstvenim institucijama. "Svojim primerom najbolje ćemo motivisati žene oko sebe na redovne kontrolne preglede kod ginekologa" - poruka je ovog stručnog sastanka.

   

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

"Zdravka" u Somboru i u
Zapadnoj Srbiji

 

Uz podršku kompanije Avon, Društvo za borbu protiv raka Sombor i Ženski centar „Jefimija“ iz Užica nastavljaju program „Zdravka“ već drugu godinu za redom, kroz specijalizovane radionice u dvanaest sela opština Sombor, Apatin, Užice i Čajetina. Cilj akcije je edukacija žena o raku dojke, posebno u seoskim sredinama, kroz obuku i podizanje svesti žena o načinima prevencije bolesti, važnosti redovnih lekarskih kontrola u očuvanju zdravlja i usvajanju zdravih stilova života.

Preuzmite kompletno saopštenje za medije kompanije Avon

 

 

Evropska nedelja protiv raka
grlića materice i u Somboru

 

U Evropi se obeležava Evropska nedelja protiv raka grlića materice od 20-26 januara 2013 godine. U našoj zemlji se već sedmi put raznim akcijama obeležava ova nedelja. Društvo za borbu protiv raka u Somboru je organizovalo niz aktivnosti kojima želimo skrenuti pažnju na zdravlje žene:

1. U utorak 22.01.2013. u biblioteci hirurškog bloka u 13 sati, održaće se predavanje u saradnji sa onkološkom i ginekološkom službom Opšte bolnice ” Dr Radivoj Simonović”

2. U četvrtak 24.01.2013. u okviru akcije ”Zdravka” u Doroslovu, jedan segment će biti posvećen i redovnom pregledu kod ginekologa i PAPA testu.

3. U četvrtak u 20 sati članovi Društva će gledati predstavu ”Hamlet u selu Mrduša Donja” u kojoj će svi glumci nositi broševe ”Biser mudrosti” koji je znak brige o zdravlju žene.

4. U čekaonicama ambulanti opšte medicine Doma zdravlja ”Dr Djordje Lazić” čekaju Vas lifleti savetima za redovne preglede kod ginekologa i preporukom za PAPA test. Nemojte proći pored njih, pročitajte liflet i zakažite pregled kog ginekologa.

 

Ibzenova „Nora“ poklon Društvu za borbu protiv raka u Somboru

 

Somborsko Narodno pozorište dugi niz godina saradjuje sa Društvom za borbu protiv raka, i ovog puta je kao svojevrsnu pomoć našem udruženju je ustupilo 100 karata za predstavu ”Nora” Henrika Ibzena , koja će se izvesti 4.02.2013 godine u 20 sati, na Svetski dan borbe protiv raka. Kupovinom ovih ulaznica daćete svoj lični doprinos za lakši i bolji rad Društva, a ujedno ćete uživati u umetničkim kreacijama naših glumaca. Vrednost ulaznice je 400 din, a treba je uplatiti na žiro račun Društvo za borbu protiv raka Sombor br 355-1023047-67, sa naznakom Nora i broj kupljenih ulaznica, a sa uplatnicom ćete pre predstave preuzeti karte od članova Društva. Svi naši prijatelji će dobiti poklon, pozlaćeni broš „Biser mudrosti“.

 

"Zdravka 2013" održana u Staparu

 

Na radionici u Staparu, 17.01.2013.godine, učestvovalo je 69 žena, i obučene su samopregledu dojke, uspostavile kontakt sa mesnim lekarom, čule da je moguć kvalitetan život i nakon lečenja, poslušale savet psihologa, predstavile svoje umeće, sjajne rukotvorine i kolače, i uživale u druženju!

Sa ove radionice su ponele savete na lepom flajeru i obećale sebi redovne kontrole kod lekara. Sve u organizaciji Društva za borbu protiv raka i AVON akcije protiv raka dojke.

   

   

   

   

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Počinje "Zdravka 2013"

 

Akcija ZDRAVKA 2013 će trajati od 1.01.2013. do 31.03.2013. godine. Radionice će osnaživati žene u selu da brinu o svom zdravlju i vode računa o prevenciji raka dojke.

Prva radionica Društva za borbu protiv raka je u Staparu, 17.01.2013.godine u Domu kulture u 17 časova.

U Užicu je prva radionica održana 12.01.2013. godine.

Pokrovitelj akcije je AVON AKCIJA PROTIV RAKA DOJKE!

Budite deo ovog tima!

Predstavljamo Vam štampani materijal!

 

(kliknite na fotografije da bi preuzeli brošuru)