O vakcini protiv korona virusa

U subotu 6.2.2021 je održana videokonferencija na temu "Vakcinacija protiv Korona virusa i lečeni od raka". Predavači su bili prof. dr sci Dušan Lalošević (Medicinski fakultet u Novom Sadu) i dr. Nataša Čapo specijalizant epidemiologije sa trogodišnjim radom na Instititutu za onkologiju Vojvodine. Izvanredno jasno smo saznali da je potrebno primiti vakcinu i zaštititi se od ove infektivne bolesti i pored toga ako u anamnezi imamo onkološku bolest koja je u hroničnoj fazi. Imunizacija je moguća i ako se prima hemioterapija, ali imuni odgovor može biti manji. Važno je da osoba koja dobija vakcinu bude dobrog opšteg stanja, bez temperature, sa dobrim nalazom krvne slike. Slušali smo i o mogućim komplikacijama vakcine, koja su skoro beznačajna u odnosu na dobrobit. Na pitanje koju vakcinu izabrati, odgovor je bio: Svaka vakcina je dobra, a kineska vakcina je klasična vakcina sa najmanje nuspojava. Bio je interesantan odgovor i na pitanje o antivakcinalnom pokretu, za koji smo saznali da postoji onoliko dugo koliko postoji i vakcina, a prvu vakcinu je napravio Dženeru XVIII veku. Kada se primi vakcina, i nakon tri nedelje revakcina, imuni odgovor organizma će biti stimulisan nakon dve nedelje od završetka kompletne vakcinacije. Medjutim, to nije potpuna zaštita od bolesti, može se i dalje oboleti od korona virusa, ali klinička slika će biti mnogo podnošljivija, bez komplikacija.
Na konferenciji je učestvovalo više od 40 slušalaca , pacijenata lečenih od raka i stručnjaka koji im pomažu. Organizatori ove edukacije su bili Društvo za borbu protiv raka Sombor i Srpska asocijacija za psihoonkologiju, članovi NALOR.
Sledeća videokonferencija će biti posvećena hlebu, 20.2.2021. Predavač je dr Vera Šćepanović. Zainteresovani za učešće treba da pošalju svoj mail u inbox.

Share this article

Kontakt Info

Adresa:
Čonopljanski put 15d, Sombor
Prostorije udruženja:
CENTAR ZDRAVKA,
Staparski put C 11,
Radno vreme: 17-19 sati
Telefon
+381 (0)63 518 257
+381 (0)65 251 82 58

Poslovni podaci

PIB:
102094435

Matični broj:
08091099

Račun:
325-9500600018784-55  Vojvođanska banka

Ko smo...

Predsednica:
prim dr Đerđi Sarić
Zamenica:
Slavica Periškić, profesor
Sekretarka:
Vesela Savin dipl. ecc.
Upravni odbor:
Đerđi Šarić, Slavica Periškić, Biljana Benić, Mara Dobrić, Vanja Vukša 
Nadzorni odbor:
Milica Marinković, Đuka Rakinić, Svetislava Eremić