ponedeljak, 23 decembar 2019 00:00

Jubilarna 2019 godina u brojkama

U 2019 godini Centar Zdravka(staparski put C11) je radio 44 nedelje, a usluge Centra je koristilo više od 1500 korisnika iz svih sredina Zapadno Bačkog okruga. Najbolje je bio posećen „Sastanak sredom“ od 17-19 sati. Više od 900 učesnika,članova Društva za borbu protiv raka su se tokom godine samoinicijativno okupljali, družili se, razgovarali, razmenjivali iskustva , recepte, dogovarali i organizovali aktivnosti.Psihološko i medicinsko savetovalište je radilo po pozivu korisnikana na  tel 440044, kada su se dogovarali individulani sastanci. Kroz Art sekciju smo povećavali aktivizam članova udruženja i učešće u kulturnom životu zajednice.

Društvo za borbu protiv raka u Somboru je zajedno sa apatinskom sekcijom udruženja tokom godine organizovalo je 6 predavanja sa temama vezanim za psihološku podršku. Obeležili smo 19 datuma iz kalendara SZO raznim manifestacijama nekada kao organizatori, nekad kao partneri. Organizovali smo 7 večeri sa  književnom i duhovnom tematikom Iskoračili smo iz naše sredine i podelili  stečena iskustva u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Subotici, Užicu. Bili smo domaćini „Prvog letnjeg kampa za lečene od raka“ u Bačkom Monoštoru u kome je bilo 72 učesnika iz cele Srbije, koji su edukovani o važnosti fizičke rekeracije. Organizovali smo petodnevnu ekskurziju u Soko Banju za 40 članova udruženja, a desetak članova udruženja zajedno je letovalo u Grčkoj. Na oktobarskim ružičastim manifestacijama smo skrenuli pažnju  na prevenciju raka dojke kroz trku za dame i muzički koncert na trgu. Svečanom akademijom smo obeležili 50 godina postojanja udruženja u Narodnom Pozorištu u Somboru.  Edukacije o kvalitetu života sa bolesti su stalne u našem udruženju a najznačajnija tribina je održana početkom decembra o dostupnosti inovativnih lekova u lečenju raka dojke na kojoj je bilo oko 100 članica udruženja.

Ove godine smo organizovaliukupno 210 aktivnosti u kojima je učestvovalo blizu 7000 učesnika. Preko medija i društvenih mreža mnogo je više korisnika pratilo naše aktivnosti. Sve je zabeleženo na sajtu www.sombor-cancer.org.rs, kao i na društvenim mrežama. Zavaljujemo građanima, i lokalnim samoupravama  Sombora i Apatina na podršci udruženju, a time i osobama lečenim od raka, kao i prevenciji ove česte bolesti. Svima želimo mirne u radosne Božićne praznike, bolju i srećniju  2020.godinu.

U subotu 14.decembra je u Narodnoj biblioteci „Miodrag Borisavljević“ održano predavanje u organizaciji apatinske sekcije Društva za borbu protiv raka Sombor na temu „ U susret Božiću.Rođenje koje je promenilo svet“.

U sali biblioteke ispunjenoj do poslednjeg mesta apatinski sveštenici, velečasni Jakob Pfajfer i otac Mladen Glušac su zajedno govorili o radosnoj priči rođenja Isusa Hrista, i pozivali da poštujemo i slavimo uzvišenost života. U svojoj toploj priči istakli su da je Isus dolaskom među ljude i sam postavši čovek, doneo moralno i duhovno uzvišenje, preporod i nadu pokazavši put ka radosti stvaralačkog života kroz mir sa samim sobom i drugim ljudima, a samim tim i s Bogom. Da bi došli do toliko potrebnog mira potrebno je da se izbaci gnev, zloba, mržnja, strah od drugih i drugačijih.

I nauka je dokazala kroz razvitak ispitivanja funkcionisanja psiho-neuro-endokrino-imunološkog sistema da duševni mir i harmonija uma, duha, duše i tela uništavaju bolest i vode ozdravljenju, istakla je u uvodnoj reči Biljana Benić.

Oprost je najbolji lek. Strah, kajanje i dugotrajna tuga su često otrovi koji vode čoveka ka depresiji, destrukciji i na kraju u bolest i samouništenje. Maligna bolest je najbolji primer koji ukazuje da čovek treba da menja dotadašnji život i stavove,vda se otvara dobroti i radosti. “Nemojte misliti ako se razbolite da Vas je Bog kaznio za nekakav greh,on nikad ne kažnjava. Bolest shvatite kao opomenu. Bog voli“ – rečano je.Pošto je Isus ne samo Bog već i čovek, njegova ljudska pririoda je u svakome od nas i zato jedni druge moramo čuvati, razumeti i voleti. Isceliteljska ljubav je samo ona koja je bezuslovna i kojoj svi trebamo težiti.

TRIBINA "Zajedno za život pred nama" u Somboru, priča o lekovima koji su nam potrebni na pozitivnoj listi da bolje i duže živimo sa bolesti, o psihoterapijskoj podršci koje članovi našeg udruženja primaju, o kontinuiranom radu tokom svih ovih 50 godina, o osoama koje razumeju bolest, znaju šta ih interesuje, ne stide se sebe i svoje bolesti, i umeju da pitaju.

utorak, 03 decembar 2019 00:00

Poziv na tribinu "Život pred nama"

Pozivamo žene iz Zapadno Bačkog okruga koje se trenutno leče od raka dojke ili su ranije, tokom života lečene od raka dojke na tribinu "Život pred nama" , u Somboru, u ponedeljak 9.12.2019 u 17.00 u Svečanoj sali Županije 
Tribina je u sklopu Nacionalne kampanje "Život pred nama" gde će se pažnja usmeriti na edukaciju žena koje su lečene od raka dojke, o novim vrstama lečenja i novim dostupnim lekovima.

Važno je da svaka žena koja se leči od raka dojke, ili je lečena od raka dojke tokom života obavezno posluša predavanje Prof dr Lazara Popovića sa Instituta za onkologiju Vojvodine o inovativnim terapijama koje su sada sve dostupnije.

Ovom tribinom Društvo za borbu protiv raka u Somboru završava obeležavanje 50 godina postojanja udruženja.

Ministartvo zdravlja tokom novembra i decembra 2019 godine realizuje Nacionalnu kampanju za borbu protiv raka dojke „Život pred nama“ sa ciljem borbe protiv uznapredovalog raka dojke,metastatskog karcinoma dojke. Ideja je da se pacijentkinje lečene od raka dojke i opšta javnost bliže upoznaju sa ovom temom, preko medijskih objava. Kampanja će se odvijati u 6 gradova, širom Srbije ( Beograd, Užice, Sombor , Vrnjačka Banja, Niš, Kragujevac ). U ovim gradovima održaće se tribine, domaćini su lokalna udruženja.Lečene žene i javnost će se upoznati sa trenutnim statistikama, rezultatima istraživanja i inovativnim terapijama u ovoj oblasti.

Agenda tribine u Somboru:

17.00-17.20 Prim dr Đerđi Šarić -Opšta bolnicaDr Radivoj Simonović Sombor: 50 godina Društva za borbu protiv raka
17.20-17.50 Prof dr Lazar Popović -Institut za onkologiju Vojvodine: O uznapredovalom raku dojke i inovativnim lekovima
17.50- 18.10 Izabela Rašković i Monika Vuk - Društvo za borbu protiv raka Sombor: Psihološka podrška lečenima od raka u Centru Zdravka 
18.10-18.30 Diskusija

Pozivamo Vas da učestvujete u radu ove tribine .

Dobrodošli !

Od sredine novembra 2019, sredom su u Centru Zdravka , osim druženja i horske probe. Evo nekoliko fotografija. Rukovodioc hora je Vesela Savin. Dodjite i uverite se, zapevajte sa nama!
Društvo za borbu protiv raka u Somboru, u prostorijama Centar Zdravka Staparski put C 11 , sredom od 17.00-19.00.

nedelja, 24 novembar 2019 00:00

Čistoća i zdravlje 2019

Četvrta akcija "Čistoća i zdravlje" u sezoni 2019. održana je u JKP „Čistoća“ u sredu 20 novembra, u prostorijama Mašinske radionice preduzeća u Somboru. Okupilo se 21 zaposlenih (2 žena i 19 muškaraca) kojima je u jutarnjim časovima, pre početka posla i odlaska na teren, u 6.15 proveren krvni pritisak, i svi su dobili preporuke za ponašanje kada primete gušenje i bol grudnom košu, kada je potrebno hitno reagovati. Kod dva ispitanika, (muškarci), je izmeren povišeni krvni pritisak i savetovana kontrola lekara, odnosno, da budu oprezni u radu na terenu i što pre odu do lekara i dobiju adekvatnu terapiju. Ovu akciju i edukaciju zaposlenih u cilju prevencije hroničnih nezaraznih bolesti sproveo stručni tim Društva za borbu protiv raka: dr Radojka Škorić, internista i Vesela Savin, sekretar udruženja.

nedelja, 24 novembar 2019 00:00

Brini o sebi svaki dan i u novembru

Oktobar- Mesec borbe protiv raka dojke se nastavio i u novembru u Apatinskoj pivari gde je održan niz preventivnih akcija sa porukom "Brini o sebi svaki dan" u Apatinu i Beogradu. O zdravim stilovima života kao prevenciji  maligne bolesti, o poznatim mehanizmima nastanka bolesti kao i o faktorima rizika i načinima ranog otkrivanja bolesti upoznato je 40 zaposlenih, oba pola. Predavanje je sa naslovom "Kako si danas "održala  je Prim dr Đerđi Šarić,onkolog. Prezentacije su se pretvorile u u prijatnu interaktivnu radionicu. Sa velikom empatijom su praćene i priče Vesele Savin i Nade Ivković, članice Društva za borbu protiv raka iz Sombora  koje već drugu deceniju žive i bore se sa ovom bolešću. Zahvalni smo što se sve više ljudi iz naše sredine  pridržava naše poruke " Osvrni se oko sebe, nekom treba tvoja pažnja" i podržava  Društvo za borbu protiv raka u Somboru.

U Narodnoj biblioteci ''Miodrag Borisavljević'' u Apatinu, 18. novembra održano je predavanje na temu ''Značaj uključivanja u aktivnosti zajednice osoba sa smetnjama u razvoju''. Organizator predavanja bio je apatinski ogranak Društva za borbu protiv raka, Sombor. Predavač ove izuzetno zanimljive i korisne teme bio je Zoran Kovačić, master defektolog iz oblasti specijalne edukacije i rehabilitacije osoba sa teškoćama u intelektualnom razvoju. Uz korisne savete stručnjaka, Kovačić nas je upoznao sa trenutnim nivoom participacije osoba sa smetnjama u razvoju u aktivnosti zajednice, a svi prisutni zaključili su da ovaj proces mora da bude još bolji i adekvatniji. Kovačić posebno naglašava važnost razvijanja servisa podrške za ova lica, a koja se ogledaju u njihovom zapošljavanju i stanovanju. Nakon predavanja, razvila se izuzetno prijatna i delotvorna diskusija, gde su prisutni imali mogućnost da pitaju Kovačića sve ono što smatraju važnim, ali i da prenesu svoja iskustva iz neposrednog okruženja.

Najavljujemo predavanje :
Značaj uključivanja osoba sa smetnjama u razvoju u aktivni život zajednice .
Predavač Msc Zoran Kovačić, defektolog, oligofrenolog
Apatin, Biblioteka "Miodrag Borisavljević
Ponedeljak 18.11.2019 u 17.00

Naš Centrar Zdravka je u četvrtak 31.10.2019. bio kozmetički kutak u kome su članice Društva za borbu protiv raka iz Sombora i Apatina mogle da nauče više o nezi kože nakon hemioterapije, i probaju najnovije vegan proizvode iz lepeze AVON proizvoda.
Od kompanije AVON smo za pedeseti rodjendan dobili  veliki poklon pun boja i mirisa.
Sa kompanijom AVON saradjujemo vrlo intenzivno od 2010 godine.  
„Pravo društveno-odgovorno ponašanje prema potrebama žena videli smo kroz projekte koje smo sproveli sa kompanijom Avon, zajedno radeći na prevenciji raka dojke i bojeći svaki oktobar u roze. Akciju Zdravka, posvećenu primarnoj prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke kroz samopregled, osmislili smo 2002. godine i kontinuirano je sprovodimo u Zapadnobačkom okrugu, sa učešćem oko 2000 žena godišnje. Od 2011. godine ovu akciju je podržala kompanija Avon i od tada su uspesi još veći jer se kontinuirano sprovodi u gradovima širom Srbije. Nezaboravan je poklon kompanije Avon našem Društvu povodom obeležavanja pedeset godina rada, zatim podrška Letnjem kampu za lečene od raka i akciji Dame trče, čiji je vrhunac bio besplatan koncert Sergeja Ćetkovića u septembru ove godine.“– poručila je prim dr Đerđi Šarić, predsednica Društva za borbu protiv raka Sombor.
Strana 1 od 4

Info

Adresa:
Čonopljanski put 15d, Sombor
Prostorije udruženja:
CENTAR ZDRAVKA,
Staparski put C 11,
Radno vreme: 17-19 sati
Telefon
+381 (0)63 518 257
+381 (0)65 251 82 58
Račun:
325-9500600018784-55  OTP banka

Ko smo...

Predsednica:
prim dr Đerđi Sarić
Zamenica:
Slavica Periškić, profesor
Sekretarka:
Vesela Savin dipl. ecc.
Upravni odbor:
Đerđi Šarić, Slavica Periškić, Biljana Benić, Mara Dobrić, Vanja Vukša 
Nadzorni odbor:
Milica Marinković, Đuka Rakinić, Svetislava Eremić

Poslednji unosi