U tiho predprazničko veče 22.12.2021, Apatinska sekcija Društva za borbu protiv raka Sombor organizovala je duhovno predavanje "Majka Božja, uteha i nada svih nas". Ovo je bio tradicionalni, sada već 4. duhovni razgovor pred Božić koji uvek do poslednjeg mesta ispuni apatinsku biblioteku "Miroslav Borisavljević".
Predsednica sekcije, Biljana Benić nas je vodila posvećeno, radosno i znalački kroz razgovor sa dva sveštenika, Prezvitera Mladena Glušca, paroha apatinskog i Jakoba Pfajfera, apatinskog župnika i naddekana podunavskog. Jakob Pfajfer je nedavno odlikovan Ordenom Svetog Save drugog reda za svoj predani rad na predlog episkopa bačkog Irineja Bulovića. Kao i uvek posle predavanja, osećali smo se lepše , i slavili život i ozdravljenje snagom vere. Likovna sekcija Društva darovala je predavače svojim slikama.

U Centru Zdravka, 8.decembra je održana redovna skupština udruženja Društva za borbu protiv raka u Somboru  i promocija knjige “Prepelica” Milice Marinković. Na skupštini  udruženja učestvovalo je više od trideset članova,

 Ovu 52 godinu rada udruženja obeležilo je 260 aktivnosti  tokom godine kojima je obuhvaćeno više od 3000 učesnika, 9 malih projekata, uvećanje  članstva za trećinu ( Sada brojimo oko 300 članova). Bez obzira na pandemiju , uz maksimalno poštovanje preventivnih mera, aktivno smo radili na edukaciji članstva o Korona virusu, pademiji  i potrebi vakcinacije. Velika većina članova je vakcinisana sada već tri puta, pa su oni koji su i preležali bolest imali blagu kliničku sliku. Kroz videokonferencije i telefonske kontakte pružali smo stručne savete u vezi lečenja, rehabilitacije, protetskih pomagala, ishrane, rekreacije .Sve naše aktivnosti smo objavljivali na društvenim mrežama, web stranici, medijima i time širili svest na oprez i redovne kontrole.  Aktivno smo učestvovali u kampanji “Neutrašive” skrećući pažnju na važnost prevencije raka dojke i primene savremene terapije u lečenju. Kroz projekat “Zato što ih volimo”obezbedili smo raspodelu 250  najkvalitetnih grudnjaka za žene koje su operisale rak dojke. Projektom Grada Sombora “3 D” Centar Zdravka je postao prijatno mesto, prava oaza za članove koji dodju da se druže, odmore, razgovarju, razmenjuju iskustva, da pomaži jedni drugima. Samo kroz ovaj naš dnevni centar je tokom 2021 prošlo 1200 korisnika. Centar je radio kontinuirano, bez letnje pauze, a sekretaka Mara Dobrić je stalno dostupna na telefon 025 44 00 44. Aktivnosti Art sekcije su većinom bile izložbe radova koje su naše članice stvarale kod kuće. Petodnevnu ekskurziju je 35 članova  provelo u Banji Vrujci . Destak članica je zajedno provelo letovanje u Grčkoj. Jedan dan smo proveli kao gosti naše prestonice u Botaničlkoj bašti “ Jevremovac”, Hramu Svetog Save i na Avali. Organizovano smo odlazili smo na koncerte, u pozorište, a 55 članova je bilo na premijeri opere AIDA na otvorenom na Petrovaradinskoj tvrdjavi u septembru. U oktobru je bilo objavljeno više ličnih priča naših članica u Somborskim novinama i Blic ženi.

U umetničkom delu skupštine udruženja Milica Marinković je predstavila svoju novu knjigu “Prepelica“ koja je omaž jednom prošlom vremenu, lepa svedočenja  o ljudima i vremenima koja su iza nas.

U planu za 2022. godinu smo naveli mnoge nove aktivnosti podrške i pomoći našim sugradjanima kroz razne vidove edukacije i  obeležavanje jubileja  20. godina akcije Zdravka .

Pozivamo Vas da nam se pridružite u biblioteci “Miodrag Borisavljević“ u Apatinu 22.decembra na  tradicionalnom “Božićnom razgovoru” sa našim prijateljima sveštenicima Velečasnim Jakobom Pfajferom i Ocem Mladenom Glušcem na temu “Majka Božija, uteha i nada svih nas”. Posle ovakvih razgovora, uvek se osećamo bolje.

Svim našim sugrađanima želimo Srećnu Novu 2022. godinu, sa željom da očuvaju svoje zdravlje kroz redovne kontrole, da prime vakcinu protiv Korona virusa i čuju savete lekara. 

ILCO u Apatinu

SOMBOR ,Apatin
Posetili smo 18. oktobra i Apatin, članove Društva za borbu protiv raka na čelu sa Biljanom Benić i obišli osobe sa stoma pomagalom.

 

ILCO u SOMBORU

Posetili smo Sombor 18 oktobra 2021. Radni deo druženja je posvecen nasim clanovima , stomicarima i prijateljima ILCO .
Posetili smo Centar „Zdravka“ Društva za borbu protiv raka Sombor .U srdacnom razgovoru Izlozili smo nase aktivnosti i planove.

Članica Društva za borbu protiv raka, Biljana Benic je 21.novembra odnela u Narodnu biblioteku " Miodrag Borisavljevic" u Apatinu zbirke putopisa sa odštampanim kvalitetnim radovima ucesnika knjizevnog konkursa" Draganova nagrada "medju kojima su pored njenih putopisnih priča prim dr.Djerdji Šaric o lecenju onkoloskih pacijenata u SAD i njihovim volonterskim organizacijama. .Milica Marinkovic je takodje bila pohvaljivana na ovom konkursu svojim pricama o Bezdanu i Novom Pazaru.Teme dva Biljanina rada su živopisna putovanja i dozivljaji na njima clanova" Drustva za borbu protiv raka" Sombor. Sve putopise pored lepih opisa i znacajnih podataka o razlicitim krajevima sveta i nase zemlje, odlikuje iskazano covekoljublje i zelja da se ocuvaju priroda i njene lepote a znacajni ljudi sacuvaju od zaborava.
Nadamo se da ce neko od clanova biblioteke uzivati u nasim autenticnim dozivljajima i razmisljanima ,citajuci ih.

 

Završen je projekat "Zato što ih volimo" 2021, videokonferencijom na kojoj su učestvovali članovi udruženja NALOR, donatori i distributeri 1000 grudnjaka za žene lečene od raka dojke .

Ono što smo kao NALOR dobili od ovog projekta je:

1.Žene koje se leče od raka učile su se da biraju pravi grudnjak prema pravim merama
2.Dobile su prave, adekvatne grudnjake i važne informacije o održavanju i drugim detaljima.
3.Skrenuta je pažnja na kvalitet života lečenih žena nakon bolesti, kao i na redovne kontrolne preglede, kao i potrebu dva grudnjakapreko RFZO godišnje.
4.Unapređenje komunikacije i saradnje medju udruženjima kvalitativno i kvantitativno
5.Povećano članstvo u NALOR-u (pridružilo nam se udruženje iz Subotice)
6.Povećao se broj aktivnosti i broj članova u skoro svakom udruženju
7.Povećana je svest u zajednici o potrebama žena sa znacima raka
8.Donatori, distributeri grudnjaka i mediji, pokazali su da operisane žene nisu same

9.10.2021, druge subote u mesecu oktobru, je bio Svetski dan hospisa i palijativne nege bolesnika. Palijativna nega je ublažavanje simptoma teških bolesti i sveobuhvatna medicinska, fizicka i psihička pomoć bolesnima i njihovim porodicama, kada se više ne očekuje  poboljsanje  bolesti. Palijativna nega se sprovodi se u specijalizovanim ustanovama,delovima bolnica - hospisima. Kod nas od 20.000 umrlih godisnje od maligne bolesti njih 12.000 umire u svojoj kuci. Pre devet godina smo u Apatinu na taj dan osnovali nas "Park dostojanstva", koji je i danas lep i podseća nas na obavezu: pomozimo jedni drugima .
Biljana Benić

Danas su države članice odobrile predlog Evropske komisije da se od 2022. zabrani upotreba titanijum dioksida (E171) kao aditiva u hrani. Titanov dioksid se koristi kao bojilo u brojnim proizvodima kao što su žvakaće gume, peciva, dodaci ishrani, supe i čorbe. Komesarka Stella Kiriakides, zadužena za zdravlje i bezbednost hrane, rekla je: „O bezbednosti naše hrane i zdravlju naših potrošača ne može se pregovarati. Danas, odlučno postupamo sa našim državama članicama, na osnovu zdrave nauke, kako bismo uklonili rizik od hemikalije koja se koristi u hrani ”. Prijedlog Komisije zasniva se na naučnom mišljenju Evropskog tijela za sigurnost hrane, koje je zaključilo da se E171 više ne može smatrati sigurnim kada se koristi kao aditiv u hrani, posebno zbog činjenice da se ne može isključiti zabrinutost u pogledu genotoksičnosti. Osim ako Savet ili Evropski parlament ne usvoje prigovor do kraja godine, tekst će stupiti na snagu početkom 2022. Time će početi period od 6 meseci postepenog ukidanja, nakon čega će se primeniti potpuna zabrana u prehrambenim proizvodima.

Veselina Pelagić,   Fondacija za istraživanje i razvoj, bezbednost hrane i eko zdravlje, 8.10.2021,

25.septembra je održana videokonferencija namenjena osobama lečenim od raka i svima onima koji im pomažu, a bila je posvećena vakcinaciji protiv kovida, o izboru treće vakcine, i svim nedoumicama slušalaca. Predavač je bio prof. dr Dušan Lalošević sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, mikrobiolog i patolog, koji dugi niz godina radi u Pasterovom zavodu. Poziv na videokonferenciju je poslan na više od 200 mail adresa pacijenata, a učestvovalo je blizu 40 članova udruženja Društva za borbu protiv raka u Somboru, NALOR, lekara, i zainterseovanih koji su nam se prijavili preko FB stranice.

Zaključci su sedeći:
Profesor Lalošević za rizične grupe posebno preporučuje kinesku vakcinu, on lično je do sada primio tri doze kineske vakcine. Kineska vakcina sadrži antigene celog mrtvog korona virusa i ne može da izazove bolest, sterilitet, ili poremećaj trudnoće.

Vakcina pokreće imuni sistem organizma da se odbrani od korona virusa. Imuni odgovor organizma na vakcinu može da bude odličan, ali može biti i veoma slab ili da izostane. Od imunog odgovora zavisi reakcija organizma kada dodje u kontant sa virusom, a u pandemijskim uslovima virus je svuda oko nas. Simtomi zaraze su veoma burni ukoliko nema imunog odgovora organizma, virus napada najsitnije krvne sudove i dovodi do poremećaja koagulacije u celom organizmu. Ako je organizam odreagovao na vakcinu tada simptomi nisu teški, liče na prehladu, ali je osoba zarazna za okolinu. Zato se distanca, nošenje maski, i češće pranje ruku stalno preporučuje i nakon dobijanja vakcine. Svakom sledećom vakcinom mogućnost imunog odgovara organizma se povećava. Sve dosadašnje vakcine sadrže mrtvi Vuhan soj korona virusa ili njegov S protein. Pošto se ne uspeva pandemija u svetu staviti pod kontrolu, jer nema dovoljno vakcina, ovaj virus će nastaviti da cirkuliše u populaciji slično kao što virus gripa cirkuliše već više od 100 godina. Unapredjivaće se i vakcine, kako se bude menjao soj virusa tako će i vakcine biti kombinovane, polivalentne. Tako da možemo prestati brojati vakcine, one će se sigurno primati na godišnjem nivou , ako ne i češće.

Pasterov zavod je proizveo kvalitetan test kojim se pouzdano može meriti imunitet nakon vakcine ili preležane bolesti. Takodje je u Pasterovom zavodu proizvedena eksperimentalna vakcina, prva domaća vakcina protiv korone koja sadrži britanski soj virusa. Kapacitet laboratorije Pasterovog zavoda nije veliki i zato će se najpre testirati zdravstveni radnici, a potom i druge rizične grupe. Osnovna poruka predavanja je da svi prime što pre vakcinu, a naročito da prime treću dozu, jer ona spasava od bolnice pošto je vakcinalni imunitet posle oko šest meseci jako slab ili izgubljen.

Posebno je zanimljivo, što mi je prof Lalošević naknadno rekao, predavanje na videokonferenciji je održao inficiran koronom, dokazano u antigenskom testu! Par nedelja posle treće doze i njegova supruga i on su se razboleli, laka klinička slika, najverovatnije od njenih studenata koji su bili na usmenom ispitu. „ Mi smo živi dokaz da treba primiti treću dozu, jer vakcina za sada ne uspeva da spreči infekciju, ali zaista sprečava težu kliničku sliku. Ja sam samo kao prehlađen, malo mirujem, i već sam oporavljen, dok je Vesna sasvim dobro“ rekao nam je prof dr Dušan Lalošević.

U sredu, 15. septembra 2021. godine 50 članova Društva za borbu protiv raka je u organizaciji Turističke agencije Euroline Pekez bilo na premijernoj operskoj predstavi Verdijeve Aide. Aida je izvedena je pod vedrim nebom na prostoru Petrovaradinske tvrđave, baš kao i kod otvaranja Sueckog kanala 1871. godine. Tako je obežen jubilej 150-te godišnjice od prvog izvođenja ove opere, i početak 161-u sezone Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
Naslovnu ulogu Aide pevala Sonja Šarić, sopran, dugogodišnji član našeg udruženja , koja je rasla i razvijala se nastupajući na svečanim akademijama našeg Društva za borbu protiv raka u Somboru. Sonja je danas poznati sopran u mnogim operskim kućama Evrope ( Grac, Pariz, Manhajmu, Salzburg, Linc…) i niže nagrade na valikim internacionalnim takmičenjima ( Marija Kalas u Atini, Eva Marton u Budimpešti, ..).

Vraćajući se kući ushićeno smo beležili utiske : Ovo je veče za pamćenje; zbog opere, zbog naše Sonje, zbog premijere na otvorenom, zbog punog autobusa, zbog ljudi željnih da dožive nešto fantastično, zbog velikog broja posetilaca, zbog lepog vremena, zbog toplih emocija i dobrih vibracija koje su strujale od Verdija preko svih učesnika na sceni i onih iza scene do nas ispred scene. Zaista je bilo spektakularno!!! (Vera Stričević)

Bilo je to veče kada je moćni Nil “dotekao” do Dunava u našu pitomu ravnicu i doneo na svojim talasima Aidu i Radamesa da nam pevaju o svojoj uzvišenoj ljubavi, o časti i hrabrosti. Veče kada sam se pitala da li je to istina i zbilja, te da li su moguća takva osećanja. O, da. U životu je sve moguće I nemoguće. Nebo je otvorilo svoja krila i cela vaseljena je slušala moćne glasove Aide i Radamesa i vapaj Amneris. Ljubav je božansko čudo. Bila je to priča o večnoj ljubavi jer sve je ljubav!( Biserka Savić)

Svaki damar mog krvotaka protkao se notama ljubavi, patriotizma, vatre, borbe, konjanika i glasova sa scene postavljene na “čardaku ni na nebu, ni na zemlji”. Veličanstveno! (Milica Marinković)

Vratili smo se drugačiji, sigurniji, samopouzdaniji, ispunjeni toplinom i osmesima, bez straha od demona koji donosi kraj! Biti u jedinstvu ogromnog gledališta sa 3000 ljudi, sa 400 učesnika, u noći punoj zvezda, baklji i vatrometa, grada koji moćno sija u pozadini, mnoštvu snažnih i prelepih glasova, blještave scene i kostima učinili su nešto najlepše: VRATILI SMO SE BOLJI( Đerđi Šarić)

Strana 1 od 39

Kontakt Info

Adresa:
Čonopljanski put 15d, Sombor
Prostorije udruženja:
CENTAR ZDRAVKA,
Staparski put C 11,
Radno vreme: 17-19 sati
Telefon
+381 (0)63 518 257
+381 (0)65 251 82 58

Poslovni podaci

PIB:
102094435

Matični broj:
08091099

Račun:
325-9500600018784-55  Vojvođanska banka

Ko smo...

Predsednica:
prim dr Đerđi Sarić
Zamenica:
Slavica Periškić, profesor
Sekretarka:
Vesela Savin dipl. ecc.
Upravni odbor:
Đerđi Šarić, Slavica Periškić, Biljana Benić, Mara Dobrić, Vanja Vukša 
Nadzorni odbor:
Milica Marinković, Đuka Rakinić, Svetislava Eremić