POČETNA ISTORIJA AKTIVNOSTI SAVETI ZNANJEM DO ZDRAVLJA NOVOSTI DONATORI LIČNA KARTA

 

Zahvalnice donatorima

 

Dodela zahvalnica donatorima Društva za borbu protiv raka u projektu SRŽ održana je 16. decembra u centru Zdravka. U ovom projektu pomoglo je 43 donatora i mnogo ljudi dobre volje koji su svoje priloge stavili u donatorsku kutiju na velikim manifestacijama i edukativnim predavanjima - ukupno više od 500 ljudi. Sakupljeno je 3.500 dolara i time je obezbeđena donacija od fondacije TRAG u istom iznosu! Sredstva će biti utrošena na postavljanje sajta i štampanje knjige sa praktičnim savetima za obolele od raka.

Hvala svima, Srećna i bolja 2016 godina!

(kliknite na fotografiju za veću rezoluciju)
 

Godišnjica "Stoma Vojvodine"

 

11.12.2015. godine je u Novom Sadu obeleženo 23 godine postojanja udruženja "Stoma Vojvodine" iz Novog Sada, a Đurica i Branka Panić su predstavljali Društvo za borbu protiv raka Sombor. U  novosadsko udruženje su došli i predstavnici ILCO SRBIJA, ILKO NIS, i drugi prijatelji udruženja i donatori.

(kliknite na fotografiju za veću rezoluciju)
 

Izlet apatinske sekcije

 

Članovi apatinske sekcije Društva za borbu protiv raka Sombor su 11.12.2015 uživali u razigranoj predstavi "Buba u uhu" u Narodnom pozorištu u Somboru.Poneseni veselošću ove predstave, i dobrim utiskom koji je ostavila na sve nas, dogovorili smo se da ovakva druženja treba da budu češća. Velikim delom za sve ovo je zaslužan i Centar za socijalni rad u Apatinu koji nam redovno besplatno ustupa kombi vozilo i obezbedjuje udoban prevoz naših članova do Sombora.

(kliknite na fotografiju za veću rezoluciju)
 

Sumiranje 2015.-te godine

 

U Centru Zdravka su 9.12.2015. članovi Društva za borbu protiv raka u Somboru skromnom svečanošću sumirali rezultate u 2015. i poželeli srećniju i zdraviju 2016 godinu.

U 2015 godini imali smo 328 aktivnosti kojima je obuhvaćeno 4227 direktnih korisnika, dok je putem medija, društvenih mreža, web stranice www.sombor-cancer.org.rs , kanala Youtube, radio emisije "Znanjem do zdravlja" preko Radio Sombora izbrojano blizu 18.000 indirektnih korisnika. Objavili smo u štampanim i elektronskim medijima više od 100 informacija. Na spisku članova Društvo broji 220 osoba,a u aktivnostima je ove godine učestvovalo 98, dok je tim od 25 članova je bila organizator i realizator svih aktivnosti. Na ovoj skupštini udruženja predstavili smo i plan rada u sledećoj godini koji će biti pod sloganom "Pomažući drugima-pomažete sebi". Želimo Vam srećnu Novu godinu, i budute sa nama i dalje.

(kliknite na fotografiju za veću rezoluciju)
 

Sastanak apatinske sekcije

 

U sredu 2.decembra je održan sastanak apatinske sekcije na kome smo pričali o predstojećoj poseti Centru Zdravka povodom novogodišnjih praznika , kao i poseti pozorištu u Somboru.S aplauzom je primljena informacija da su prikupljena novčana sredstva za projekat SRŽ.

(kliknite na fotografiju za veću rezoluciju)
 

Tri akcije u okviru projekta SRŽ

 

U prethodnoj nedelji Društvo za borbu protiv raka u Somboru je imalo tri akcije u okviru projekta SRŽ u kojima je učestvovalo više od 160 učesnika.U Centru Zdravka se članice našeg udruženja primile na poklon 20 perika za žene koje primaju hemioterapiju od Društva za borbu protiv raka iz Ade. Na Pedagoškom fakultetu su studentima prve godine Prim dr Đerđi Šarić onkolog i Izabela Rašković, psiholog, su održale predavanje "Znanjem do ženskog zdravlja". U hotelu "Lodge In" održana akcija "KIS" Kultura i sport - Poljubac za vas, a njoj su se predstavili borci Rvačkog kluba "Radnički", članovi Kluba borilačkih sportova "Galaktik", džezisti grupe "Long Play", mlade balerine i gimnastičarke sportskog tima "Figura", džudisti iz kluba "Bačka" , Udruženje Podium Sombor, udruženje "Brežanke" iz Bačkog Brega , i Klater umetničkih zanata. Na ovim dogadjajima smo stekli nova poznanstva, gradili poverenje i otvorili nova vrata za saradnju u predstojećoj 2016 godini kroz zajedničke projekte i akcije.

(kliknite na fotografiju za veću rezoluciju)
 

Predavanje na Pedagoškom fakultetu

 

O ženskom zdravlju i prevenciji stresa studentima Pedagoškog fakulteta. Prim dr Đerđi Šarić i Izabela Rašković /3.12.2015 /.

(kliknite na fotografiju za veću rezoluciju)
 

Na Kopaoniku o Stomi

 

U organizaciji Društva koloproktologa Jugoslavije, Srpskog urološkog društva i Udruženja Stoma sestara Srbije od 25-27. novembra održan je stručni skup Kopaonik 2015, sa ciljem unapredjenja kvaliteta života osoba sa stomom.

Sa temom "Savremen pristup u edukaciji pacijenta sa stomom" Prim dr Đerđi Šarić je predstavila portal podrške lečenima od maligne bolesti "BIramo život" i na ovom skupu je dogovorena saradnja sa stručnjacima koji se bave stomom da od sada svoje edukativne tekstove objavljuju u segmentu "Živeti sa stomom". Na taj način je osigurano dalje dopunjavanje portala Biramo život .Do sada na njemu ima više od 90 priloga kako stručnjaka - davaoca usluga, tako i pacijenata- primaoca usluga. Kroz portal je stručne odgovore na lična pitanja do sada de dobilo više od 50 pacijenata

Na ovom stručnom skupu je ponovljeno štampano izdanje Vodiča kroz ishranu osoba sa stomom iz 2008, kao spomen na hirurga dr Dragoslava Šarića, kao jednog od koautora brošure, koja je takodje našla svoje mesto na portalu "Biramo život".

(kliknite na fotografiju za veću rezoluciju)

Sastanak sa Japankama

 

Predstavnice Društva za borbu protiv raka, koja je članica NALOR /Nacionalne asocijacije lečenih od raka /, Slavica Periškić i Mara Dobrić, su 25. novembra 2015. godine u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije , u Beogradu, na sastanku sa ekspertskom komisijom iz Japana, predstavile doprinos koji udruženja pacijenata mogu uraditi u skrining programima. Naime naše udruženje je odabrano za učešće u predstojećem Nacionalnom programu kontrole raka dojke u Srbiji. Program se sprovodi , u saradnji naše i japanske vlade, koju predstavlja Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA - Japan International Cooperation Agency).

U dvočasovnom razgovoru Mara i Slavica su upoznale svoje sagovornice, Kanako Tanigaki i Kyoko Goto sa svim čime se nače udruženje bavi i izrazile svoju spremnost da učestvujemo u projektu koji je zasad u pripremi, a tiče se masovnog snimanja (skrininga) žena u Srbiji radi ranog otkrivanja raka dojke i uspešnog izlečenja.

Nakon brojnih sastanaka sa predstavnicima vlasti i zdravstvenih institucija, Japanke su želele da čuju i naše mišljenje o tome zašto je u Srbiji uglavnom slab odaziv na snimanja te vrste (skrininge) i šta bi trebalo da se uradi da odaziv bude mnogo veći.

Ovo je još jedan primer dobre prakse, gde finansijeri (Japanci) i donosioci odluka i organizatori ovako značajnog projekta žele da čuju mišljenje Udruženja koje predstavlja žene sa lokala, iz provincije i mnogo bolje od svih učesnika u projektu razumeju stavove, strahove i potrebe žena. NALOR, kao mreža 14 organizacija iz cele Srbije koje se brinu o zaštiti zdravlja, prevencji, lečenju i kvalitetu života lečenih od raka nezamenjiva su snaga koja može da informiše, edukuje žene i utiče na njih da se odazovu pozivu na mamografiju kada projekat započne.

Bio je ovo prvi od više sastanaka koji su predviđenji. Sledeći je zakazan u Somboru, u prostorijama ZDRAVKA.

(kliknite na fotografiju za veću rezoluciju)

Predavanje o zdravlju u
Ruskom Krsturu

 

U Ruskom Krsturu je 19.11.2015, održano predavanje o ženskom zdravlju. Ovo selo sa većinskim rusinskim stanovništvom već dugi niz godina uspešno saradjuje sa Društvom za borbu protiv raka u Somboru. O prevenciji raka dojke i ginekoloških organa , kao i o veštinama prevazilaženje stresa govorile su Prim dr Đerđi Šarić i Izabela Rašković. O iskustvu sa bolesti govorila je Vesela Savin, a art sekciju udruženja je predstavila Cecilija Miler. Zahvalni smo na lepoj organizaciji domaćinima na čelu sa direktorkom škole Prof. Helenom Pašo.

(kliknite na fotografiju za veću rezoluciju)

Sastanci sredom

 

Sredom u 17 sati u Centru Zdravka, u ulici Filipa Kljajića 11 u Somboru sastaju se članovi Društva za borbu protiv raka u Somboru. Ovako smo se družili 18.11.2015. Dogovarali smo se o novogodišnjim praznicima i planovima za 2016. godinu.

(kliknite na fotografiju za veću rezoluciju)

Održane aktivnosti u Centru Zdravka

 

LIMFEDEM je bio tema našeg predavanja u sredu 4.11.15. Zahvaljujući prof. Željku Kanjuhu dobili smo lepu, jasnu i preciznu prezentaciju i podučili žene lečene od raka dojke kako da preveniraju otok ruke, i kako se zaštiti. Ponovićemo predavanje 18.11. 15 u 18 sati u Centru Zdravka, Filipa Kljajića 11. Očekujemo Vas.

(kliknite na fotografiju za veću rezoluciju)

 

Hemokult test otkriva golim okom nevidljivo krvarenje u stolici, u najranijoj fazi bolesti organa za varenje. Jedna od tih bolesti je i karcinom debelog creva. Svaka osoba starija od 50 godina imala je prilike ove godine da učestvuje u skriningu raka debelog creva u Somboru i selima naše opštine. Ako niste učestvovali u skriningu, a imate problema sa varenjem, učestale naizmenične zatvore i prolive, grčeve, ili bilo kakve probleme navika sa pražnjenjem debelog creva potražite test za okultno krvarenje u apoteci i uradite ga u kućnim uslovima po uputstvu. Ukoliko je pozitivan ne odlažite posetu lekaru. Ako je negativan , a i dalje imate tegobe, takodje se javite lekaru.Rak debelog creva je u nekim porodicama češći što potvrdjuje njegovu naslednu karakteristiku. Ukoliko imate pozitivnu porodičnu anamnezu, ili brinete o svome zdravlju poželjno je da jednom godišnje uradite ovaj test.

U Društvu za borbu protiv raka se učimo brizi za zdravlje naših članova porodice.

(kliknite na fotografiju za veću rezoluciju)

Nema više Radio Sombora

 

U danu kada se ugasio Tanjug, dan pred 72 rođendan, i danima kada je iz etra nestala magija Radio Sombora nakon 69 emisija “Znanjem do zdravlja“.

Zahvaljujemo novinarima i svim zaposlenima u Radio Somboru što su omogućili meni i mojim saradnicima i prijateljima iz Društva za borbu protiv raka da se osnažimo i naučimo da svoje znanje, iskustva i emocije prenesemo slušocima i tako ih podstaknemo da čuvaju zdravlje dok ga imaju, a kada se razbole nauče veštine da sa bolesti lakše žive. U 69-oj radio emisiji "Znanjem do zdravlja" pričali smo o zdravim stilovima života, o prevenciji maligne bolesti, o dijagnostici i lečenju. Pokušali smo da kroz razgovor između dva stručnjaka, ili stručnjaka i pacijenata, saznamo više, upoznamo bolje i razumemo kako bolest, tako i bolesnike a i one koji ih leče. Uticali smo na veća prava pacijenata i na uvođenje novina koje smo videli u drugim zemljama i kulturama. Povezali smo zdravstvenu kulturu sa umetnošću pisane i čitane reči, sa pesmom i želeli da dočaramo magiju slike događanja u studiju svakom slušaocu. Zahvaljujemo se Karlu Hamu na tehničkoj podršci. Rado se sećamo naših početaka sa toncem Miroslavom Ugricom. Pomogla nam je Zlata Vasiljević, Siniša Stričević, naši prijatelji novinari. A mi iz Društva za borbu protiv raka smo se navikli na mikrofon i slušalice, naizmenični sjaj zelene i crvene svetiljke koja uvodi u program. I svi smo bili novinari, voditelji, urednici, organizatori. U našoj emisiji je pacijent naučio da bude voditelj i da pita psihologa i lekara sve što se u ambulanti zaboravi pitati ili nema hrabrosti. Milica Marinković, Valerija Lalić,Ceclija Miler, Biljana Benić, Branka Panić, Vesela Savin, Izabela Rašković i ja smo uživale u emisiji, uvek nam je malo vremena za ono što smo hteli da kažemo, i uživali smo u lepim muzičkim intervalima tokom emisije. Emisije “Znanjem do zdravlja” su ostale za neazborav na sajtu www.sombor-cancer.org.rs. Nepunih šest godina smo bili deo Radio Sombora, a sada je Radio Sombor deo našeg sećanja. Zahvaljujem svima.

Prim dr Đerđi Šarić

 

Društvo predstavljeno na
kongresu u Nici

 

Slavica Periškić, potpredsednica Društva za borbu protiv raka Sombor, boravila je krajem oktobra u Nici (Francuska) i predstavila naše udruženje na trećem kongresu udruženja koja se bore za prava obolelih i lečenih od raka iz cele Evrope. Organizator ovog kongresa, koji se održava svake druge godine, je Evropska mreža udruženja pacijenata (ENGAGe - European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups) pod okriljem Evropskog društva za ginekološku onkologiju (ESGO – European Society of Gynaecological Oncology).

Osim govornika koji su podelili svoje jedinstveno znanje i iskustvo o najnovijim medicinskim dostignućima u lečenju raka, na kongresu su govorili i predstavnici udruženja pacijenata o temama koje se tiču svakodnevnog života obolelih, njihovim pravima i potrebama. Bila je to odlična prilika da se učesnici upoznaju sa primerima dobre prakse i da iskoriste priliku da se sretnu sa starim prijateljima i da upoznaju nove.

Slavica Periškić je predstavila rad našeg udruženja na temu Komunikacija i kampanje koje se mogu ostvariti sa veoma malim budžetom. S obzirom da naše udruženje svoje mnogobrojne aktivnosti zasniva na principima volonterizma i entuzijazma, duge tradicije i dobre komunikacije a sa malim budžetom, mogli smo da pružimo puno dobrih primera iz naše prakse.

U završnoj reči na kongresu konstatovano je da zahvaljujući napretku u lečenju raka, bolest može da se drži pod kontrolom dugi period vremena. Kako broj osoba koje su preživele rak nastavlja da raste, sve više i više ljudi žive sa bolešću koja se sve češće naziva hroničnom bolešću. Žene sa ginekološkim kancerom ne samo da imaju posebne medicinske i psihološke potrebe, one se veoma često susreću sa diskriminacijom na radnom mestu ili od strane finansijskih službi, a u nekim zemljama i sa stigmom zbog pogrešnih stavova i predrasuda vezanim za rak.

Organizacije koje okupljaju pacijente nude ogromnu podršku ženama koje žive sa ginekološkim rakom tako što svojim delovanjem utiču na javnost da menja stavove koji dovode i do promena politike vezane za položaj pacijenata. Ovaj ujedinjeni glas pacijenata vremenom postaje sve uticajniji. Danas se na pacijente gleda kao na partnere koji sede za istim stolom sa naučnicima, istraživačima, lekarima i onima koji kroje politiku koja se tiče pacijenata.

Zastupanje interesa pacijenata nastavlja da bude najefikasniji način u promeni shvatanja javnog zdravlja. Glas pacijenata igra sve veću ulogu u priči o bolesti, lečenju i kvalitetu života kada je istraživačima i donosiocima odluka potrebno da postave prioritete.

Svi vidovi medija, igraju svoju ulogu u širenju glasa i poruke pacijenata. Velike organizovane kampanje su najbolji način da se čuje i naš glas. Dobar primer je kampanja Anđeline Đoli, koja je dovela do toga da se povećao broj žena koje su tražile da im se uradi genetsko testiranje da se vidi koliki je rizik da dobiju rak dojke ili jajnika zbog faktora nasleđa.

Sve veći broj žena sa ginekološkim oblikom raka sada učestvuju u kliničkim ispitivanjima. Međutim, još uvek postoji velika potreba da pacijenti učestvuju u kliničkim istraživanjima od samog početka , da bi se dobili što relevantniji rezultati, i da se dobiju informacije koje će ženama, njihovim lekarima i svima onima koji brinu o njihovom zdravlju pomoći da odaberu najbolju metodu lečenja. U Srbiji je ova praksa tek u začetku.

 

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)


I Somborke deo roze tima

 

Na Adi Ciganliji u Beogradu 25. oktobra je održana akcija "Budi deo roze tima" radi obeležavanja meseca borbe protiv karcinoma dojke. Događaju su prisustvovali i predstavnici udruženja za borbu protiv raka iz Apatina, Sombora, Kule i Novog Sada. Na izletištu na Adi je bio organizovan program raznovrsnih sportskih aktivnosti u želji organizatora da ukažu da bavljenje sportom poboljšava zdravlje i smanjuje rizik od razvoja bolesti. Najzanimljiviji deo programa bila je trka muškaraca u rozim štiklama kao primer podrške jačeg pola obolelim damama. Nakon boravka na Adi Ciganliji članovi udruženja iz Apatina i Sombora posetili su Manastir u Rakovici gde su imali priliku da vide grob Patrijarha Pavla, prisustvuju litiji kao i da uzmu lekovitu vodu sa izvora Svete Petke. Manifestacija je održana u organizaciji Američke ambasade, Kompanije Avon i Fonda B92, uz podršku Ministarstva zdravlja.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

Tribina "Život sa rakom"

 

22.10.2015. u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata je održana tribina "Život sa rakom" sa temom "Limfedem ruke, komplikacija posle operacije raka dojke".

Skup je polazdravio direktor ZZZS prof.dr med Veselin Dickov i zaželeo dobrodošlicu u njihovu ustanovu. Prim dr Djerdji Šarić, predsednica NALOR-a je dala uvodnu reč o značaju prava pacijenata. Predavači su bili : prof dr med.Svetlana Popović- petrović sa Instituta onkologije Vojvodina, Sr.Kamenica, prim.mr.dr Željko Kanjuh iz Rehabilitacionog centra "dr MIroslav Zotović" iz Beograda i Tamara Kosevic, Lymphoedema Specialist/Specialist App.Physiotherapist iz Londona.
Asocijaciji za unapređenje zdravlja je g.đica Tamara Košević uručila 150 kompresivnih rukava za naše članice koje imaju potrebu za nošenjem tih rukava.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)
 
 

U Apatinu održano predavanje
"Smeh je lek"

 

U organizaciji Društva za borbu protiv raka u petak, 16.oktobra, u sali Kulturnog centra u Apatinu, održano je predavanje prof. dr Spomenke Mujović „Smeh je lek”. Profesorka Mujović je, uz neprekidnu šalu i smeh, ukazala na sve blagodeti dobrog raspoloženja, radosti i smeha na zdravlje i jačanje imunološkog sistema čoveka. Praktikujići i sama, pedeset godina mnoge tehnike joge, a u novije vreme i jogu smeha, čiji su klubovi osnovani već u oko 100 zemalja sveta pa i kod nas, ona je prisutne povela na fizičko i duhovno putovanje do celovitog zdravlja. Preporučila je osnovne fizičke vežbe, tehnike disanja i smirivanja uma koji „neprestano teži da nas zamara prošlošću i plaši budućnošću ne dozvoljavajući da uživamo u sadašnjosti. Moramo osluškivati našeg unutrašnjeg vodiča i svoje telo i kada nam šapuće i moli za promenu načina razmišljanja i ponašanja, a ne da čekamo da počne da višti u otocima i bolovima. Divno je uporno i svakodnevno činiti svesni napor da se odvojimo od ubuđalih, starih, štetnih navika, misli i stavova i besplodnih druženja. Dan treba započeti osmehom a radost življenja negovati“, rekla je dr Spomenka prenoseći na publiku oduševljenje savršenstvom prirode oko nas i potrebom da joj se čovek raduje, ulepšavajući je svojom dobrotom i ljubavlju koji moraju biti osnovni okvir svake ljudske kreativnosti. Mlade je upozorila da moraju biti vredni, sistematični i odgovorni, sa jasno postavljenim ciljevima, zapisanim planovima i preporučila vođenje dnevnika. Na kraju su se svi pridružili ovoj, vitalnoj, iskusnoj veseloj učiteljici srećnijeg, a time i zdravijeg života, toplog osmeha u plesu pored pozornice i međusobnim zagrljajima.

Na početku predavanja predsednica Društva dr Đerđi Šarić upoznala je prisutne sa značajem ovakvih Udruženja za lakši oporavak od bolesti kao i sa njegovim najnovijim peojektom SRŽ čiji je moto ”Vaš jedan dinar nama vredi dva“ a čiji je cilj poboljšanje položaja onkoloških pacijenata. Prisutni građani Apatina su se svojim novčanim prilozima i kupovinom ešarpi oslikanim u Art sekciji Društva priključili ovom humanom cilju.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

Druga tribina posvećena pravima pacijenata

 

Udruženje proizvođača inovativnih lekova - INOVIA organizovalo je drugu tribinu posvećenu pravima pacijenta 14. oktobra 2015.godine u 12 časova u Press Centru UNS-a.

PREDAVAČI:
- Zorica Marković, urednik i vlasnik portala Zdravoskop
- Dr Djerdji Šarić, predsednik Društva za borbu proti raka - Sombor
- Dr Mirjana Lapčević, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od reumatskih bolesti Srbije
- Dubravka Raspopović, predsednik Medical grupe u udruženju INOVIA

 



Trka na štiklama

 

Potrebna nam je podrška kakvu do sada još niko nije pokazao.
Samo nekoliko metara.
Ali u štiklama.
Roze boje.
DA I DALJE TRČIMO SA VAMA, TRČITE ZA NAS.
Hvala od srca.
Žene.

Rak dojke je i dalje vodeći uzročnik smrti kod žena.
U Srbiji svake godine oboli približno 4000, oko 1600 žena umre od raka dojke.
Otkriven na vreme, rak dojke je izlečiv u više od 90% slučajeva.
Tokom procesa izlečenja podrška okoline i najbližih često je od presudnog značaja.
Postoji bar #MilionRazloga da „Budete deo roze tima“ i trčite za nas u subotu 10. oktobra – Ada Ciganlija, centralni sportski tereni na novobeogradskoj strani jezera, u 12h. Broj trkača je ograničen, za prvih 19 prijavljenih trkača cipele su obezbeđene. Potrebno je da svi trkači dođu na Adu Ciganliju do 11h.
Da kažemo ženama koje se bore sa rakom dojke da nisu same i da ne odustaju
Da kažemo ženama koje su zdrave da se redovno kontrolišu jer rana dijagnoza može da im spasi život
Da kažemo ženama da bez obzira na tempo života, moraju da budu aktivne i bave se sportom, jer samo tako će sebi i svojoj porodici obezbediti lepu i zdravu budućnost.
Cilj ovogodišnje akcije „Budi deo roze tima“ jeste da se podigne svest o važnosti zdravog načina života kao prevencije od najčešćeg malignog tumora kod žena u Srbiji. Mnogi od učesnika akcije nosiće posebne roze majice koje je naša poznata kreatorka Ana Ljubinković dizajnirala za Avon. Kupovinom ovih majica direktno doprinosite kupovini PACS sistema za arhiviranje zdravstvenih podataka žena pregledanih uz pomoć mobilnog mamografa Centra za radiologiju Kliničkog centra Niš.
Akcija „Budi deo roze tima“ biće održana u organizaciji Avon akcije za borbu protiv raka dojke, Fonda B92 i Američke ambasade, a uz podršku Ministarstva zdravlja.

I mi ćemo biti deo roze tima, autobusi polaze iz Vojvodine, Vrnjačke banje, Leskovca i Užica.

PRIJAVITE SE

 

 

Prihod od ulaznica za "Srž"

 

U subotu, 3. oktobra, „Godo pab“ proslavio je prvi rođendan. Kao brend, ovaj lokal postoji odavno. Ipak, „Godo“ u novom ruhu, za vikend je obeležio svoju prvu godišnjicu. Za fenomenalnu atmosferu bio je zadužen bend „Perpetum mobile“ koji je, i ovog puta, podigao Somborce na noge. Pab je već do 23 sata bio prepun, a na ulasku se tražila karta više. Na zahtev neumorne publike, članovi benda su se par puta vraćali na bis. Iako je „Godo“ bio slavljenik, oni su te večeri dali najlepši poklon. Sav prihod od prodaje ulaznica dat je u humanitarne svrhe Društvu za borbu protiv raka, tj. projektu „Srž“, u okviru kojeg će biti objavljena knjiga sa savetima o zdravoj ishrani, nezi, relaksiranju, rekreaciji i psihološkoj podršci obolelima. Projekat podržavaju i USAID i fondacija „Trag“ koja će za svaki prikupljeni dinar od građana dodati još jedan.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

"Smeh je lek"

 

Društvo za borbu protiv raka organizuje u petak 16.10.2015 g u sali Kulturnog centra u Apatinu u 18 časova predavanje prof.dr Spomenke Mujović "Smeh je lek". Ulaz je slobodan.Pored edukatvnog cilja ovo predavanje će biti i poziv građanima da donatorskim prilogom ili kupovinom rukotvorina kreativne radionice našeg Društva se priključe akciji" Vaš jedan dinar nama vredi dva" i projektu SRŽ kojim se želi život obolelih ućiniti lakšim.

Doktorka Spomenka Mujović je bila profesor histologije i embriologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu.Nakon usavršavanja u Parizu, Nju Orleansu, Lozani i desatak napisanih naučnih radova ona je prihvatila i holistički pogled na zdravlje i život i integrativni pristup lečenju.Ona nas ne uči ničemu novom već nas podseća na ono što smo uglavnom zaboravili ,da budemo srećni"Ne možemo spasiti svet od užasa ali možemo usmeriti pogled ka lepoti" kaže profesorka Spomenka.


 

Humanitarni koncert "Vaš dinar nama vredi dva"

 

Da je Sombor grad dobrih ljudi pokazalo se u utorak, 29. septembra na humanitarnom koncertu “Društva za borbu protiv raka”. Narodno pozorište bilo je puno do poslednjeg mesta, a publika je uživajući u dvočasovnom koncertu ujedno učinila dobro delo podržavši projekat “SRŽ“, koji podrazumeva prikupljanje sredstava za štampanje knjige u kojoj će se na jednom mestu nalaziti praktični saveti za bolji život i odgovori na mnogobrojna pitanja obolelih od raka. Koncert pod nazivom "Vaš dinar nama vredi dva" znači, da koliko sredstava Društvo sakupi na humanitarnim aktivnostima, još toliko će dobiti od fondacije TRAG.
U programu su učestvovali Sonja Šarić (sopran), Vesna Aćimović (sopran), Milena Buča (klavir), Alesandar Saša Petrović (tenor), Luka i Vuk Petrović (klavir i saksofon) i „Frajle“. Interesantno je da su tako na sceni bile sve tri sestre Buča, zatim profesorka i učenica, otac i sinovi, a većina ih je iz Sombora. Na programu je bila ozbiljna muzika, filmska, starogradska, narodna, publici dobro poznata pa su većinom i pevušili sa izvođačima. „Frajle“ su na kraju koncerta izvele nekoliko autorskih pesama, a koncert je završen zajedničkim nastupom svih umetnika, koji su izveli popularni hit grupe „Bitlsa“ „Let it be“. Po završetku koncerta, u foajeu pozorišta, publika je imala priliku da se fotografiše sa umetnicima kao i da pogleda unikatne radove, koje su za ovu priliku napravile članice Društva u okviru likovne sekcije u Centru „Zdravka“.

Sjajni izvođači, puno emocija, suza radosnica, pozitivne energije, osmeha, puno radosti, lepog druženja, aplauza učinili su ovo veče mnogima nezaboravnim.

Program je vodila Tamara Stojković, a manifestaciju su podržali Narodno pozorište, Bitbox, „Somborske novine“, „Godo Pub“, „Xenon computers“, „Podrum Šarić“ i mnogi drugi.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Održana Art radionica

 

Sreda, dan u nedelji kada se članice Društva sastaju neobavezno na čašicu razgovora i prijatno druženje. Ove srede smo radile dekupaž. Svi naši radovi će biti ponudjeni u dobrotvorne svrhe na našim akcijama "Vaš dinar nama vredi dva".

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Postavljena spomen klupa

 

Spomen klupa Društva za borbu protiv raka sa porukom "OSVRNI SE OKO SEBE NEKOM TREBA TVOJA PAŽNJA" postavljena je 17.09.2015. na dan druge godišnjice rada Centra Zdravka u delu Parku heroja koji zovemo Parkom dostojanstva. Ovaj za nas značajni dan uveličali su učenici nižih razreda OŠ "Avram Mrazović" sa roditeljima, Muzičke škole" Petar Konjović" , članovi i prijatelji našeg udruženja. Ovom manifetacijom smo završili projekat "Grad dobrih ljudi" pod pokroviteljstvom grada Sombor i započeli drugi, SRŽ "Saveti za život sa rakom", koji će podržati Fondacija Trag. Zahvaljujemo svima koji su učestvovali u ovoj akciji, i pomogli nam da klupa ulepša naš Park dostojanstva, a posebno JKP Urbanizam /pripremili su dokumentaciju/,JKP Prostor /pripremili postolje za klupu/ i Vladimiru Jovaniću koji je dopremio veoma lepu klupu iz Bečeja.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

"Vaš dinar nama vredi dva"

 

 

Stigle su nam donatorske kutije. Deo projekta SRŽ pod pokroviteljstvom Fondacije Trag, sa sloganom "Vaš dinar nama vredi dva" može da započne. Sakupljamo sredstva do polovine decembra. Potom dobijamo još toliko koliko smo sakupili od Fondacije Trag, i pišemo i štampamo knjigu saveta namenjenih osobama lečenim od raka. Pozivamo Vas da učestvujete u akcijama. Dajte svoj prilog ili postavite pitanje na koje bi ste u knjizi dobili odgovor. Pored knjige biće postavljen i sajt.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Vredna jesen ART sekcije Društva

 

Članice Art sekcije Društva za borbu protiv raka Sombor u dva navrata boravile su na radnim slikarskim kolonijama i to:

- 14. i 15. avgusta 2015. godine na Likovnoj koloniji Bunjevačkog kola u Subotici boravile su Branka Panić i Cecilija Miler.

- 5. septembra 2015.godine u Svetozar Miletiću "Lemeški bunjevci" organizovali su slamarsko-slikarsku koloniju na kojoj su učestvovale Cecilija Miler i Dobrila Ivanović

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Emitovana septembarska emisija

 

Poslušajte na našem sajtu septembarsku emisiju "Znanjem do zdravlja". Pričali smo o aktivnostima projekta "SRŽ", a priča Boda je prvi put u istoj emisiji zvučno emitovana na srpskom i madjarskom jeziku, tako da i slabovide osobe mogu da se upoznaju sa našom knjigom "Živeti kao pre" . U psihološkom savetovalištu je ispričana nova priča iz pozitivne psihologije. Emisija je emitovana 2.09.2015. a reprizira se na talasima Radio Sombora u sredu 17.09.2015 u 12.00.

 

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

"Saveti za život sa rakom - SRŽ"

 

Prezentacija projekta "Saveti za život sa rakom - SRŽ" u Centru Zdravka, prostoru Društva za borbu protiv raka Sombor, 2. IX 2015. godine. Vesela Savin je predstavila projekat gostima iz drugih udruženja, privrednicima, penzionerima. Projekat je izazvao veliko interesovanje. Odličili smo da slogan projekta bude "Vaš dinar nama vredi dva". Uskoro više detalja o projektu...

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Društvo u berbi grožđa

 

U Društvu za borbu protiv raka u Somboru pomažemo jedni drugima, podržavamo jedni druge. Tako je mala grupica članova udruženja pomogla mojoj porodici u berbi vinograda. Hvala Dobrili, Mari i Stipici. Vino će ove godine biti sladje!

Prim dr Đerđi Šarić

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Naš Centar Zdravka

 

Novi izgled Centra Zdravka ul. Filipa Kljajića 11.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Spomen klupa u Somboru

 

Spomen klupa Društva za borbu protiv raka će biti postavljena u Parku heroja, u delu koji zovemo Park dostojanstva. Zahvaljujemo Gradu Somboru, JKP Prostor i JKP Urbanizam što su podržali našu akciju unapredjenja i ulepšanja naše životne okoline. Postavljanje klupe planiramo za oktobar, mesec borbe protiv raka dojke.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Donacije dve perike

 

Iz Crvenke preko prijateljice Društva za borbu protiv raka u Somboru pristigle su dve perike koje su obradovale naše dve članice Miru i Zoru. Zahvaljujemo se donatoru i našoj Nataši Đuričković Sidra iz Ateljea Đuričković u Crvenki. Osmeh je dragocen dar.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Planiranje na izletu

 

Apatinska sekcija " Društva za borbu protiv raka" u Somboru je osnovana 17.avgusta 2011. godine.

Kao i prethodnih godina i ove godine, u subotu 22.avgusta smo se susreli na Dunavu, na čardi "Harčaš" poslušali prijateljsku reč i savet, vežbali uz apatinske instruktorke joge Sanju i Danijelu, prošetali se bentom,šumom i plažom, okrepili se pecivom apatinskuh pekara , pićem veletrgovine "Slap" i ribljim paprikašem domaćina Marka Stanara. Upoznali smo se sa ciljevima i podržali novi projekat "SRŽ" čiji je cilj olakšavanje tegoba obolelih za vreme lečenja.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Počele pripreme za jesen 2015.

 

U Društvu za borbu protiv raka pripremamo jesen 2015 u "Gradu dobrih ljudi". Ovo su fotografije sa sastanka 19. avgusta 2015.

Pozivamo Vas da nam se pridružite. CENTAR ZDRAVKA, ul Filipa Kljajića 11, informacije na telefonu 063/566315 , 065/2518258 , 063-518257.
Posetite sajtove:
www.nalor.co.rs
www.biramozivot.rs

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Priča iz knjige "Živeti kao pre"
na mađarskom jeziku

 

U cilju upoznavanja problema sa kojima se susreću osobe lečene od raka, naše priče iz knjige "Živeti kao pre" su sada dostupne na dva jezika , a i za osobe sa oštećenim vidom emituju se zvukovno. Priču "Boda" na srpskom jeziku priču možete pročitati na portalu www.biramozivot.rs  u knjizi, dok na ovom našem sajtu možete videti madjarsku verziju pisano i zvukovno.

 

Boda története

1942-ben születtem. „Moja generacija ...(zenei betét 5 sec.)” énekelte Kovács Kornél. A belgrádi aszfalt gyereke voltam, Miro nénémnél laktam a Terazijén. A Filológiai egyetemen szereztem oklevelet a Szerb nyelv és irodalom szakon. Az első munkahelyem a bezdáni általános iskolában volt. 1966-ot írtak. A fülemben még ott volt a belgrádi villamosok és trolik dübörgése, gondolatban még igyekeztem a hangversenyekre és a színházba, előttem peregtek az akkor népszerű Višnja sa Tašmajdana film kockái, a Bazarban rendszeresen olvastam Momo Kapor Jegyzeteit egy Annáról és nem is sejtettem, hogy gyökeret eresztek a vajdasági rónaságban és innen sohasem fogok elmenni. A falusi élet számomra igazi újjászületés volt. Minden miniatűr volt körülöttem: a házak, az utcák, a piac, csupán az emberek voltak nagyok. Addig nem éltem meg azt, hogy az utcán az emberek előzékenyen üdvözölnek mintha régi ismerősük és barátjuk lennék, noha először látjuk egymást. Örökre itt tartott az a melegség amellyel befogadtak az iskolába és azok a kis fejecskék, amelyekbe a szerb nyelvtan szabályait öntöttem. A mindennapi életben egyedül a kerépárvezetést nem sajátítottam el sohasem. Bezdánban ismertem meg a jövendőbeli férjemet is. Ő is úgy jött, mint én, egy nagyobb városból, testnevelést tanított és itt maradt. Tulajdonképpen együtt maradtunk itt, kaptunk egy lakást, és én szültem egy fiúgyereket. Olyan pedagógus párnak tekintettek bennünket, akik teljes odaadással végzik munkájukat. Minden diákom sikeresen felvételizett szerb nyelvből a középiskolába, sőt egyesek kiváló tanítók vagy szerbtanárok lettek. A kézilabda és kajak terén Bezdán számos kiváló sportolót adott - európai és világbajnokot – ez a férjem érdemének köszönhető.Tanárként és edzőként is kiváló volt. Harminc évre rá, hogy én Bezdánba érkeztem, eltűnt a 60-as, 70-es évek varázsa. A Duna színe és az erdők Bezdán környékén már nem voltak olyanok mint azelőtt. Mintha minden személytelen és szürke lett volna. A madárcsicsergés helyett a lövöldözés és az ágyúdörej hallatszott. Az én életemben is minden összeomlott. Mellrákot diagnosztizáltak nálam, azonnal elvittek a kórházba, eltávolították az mellemet, nyugdíjaztak és elvettek tőlem mindent, amit addig szerettem. Néztem a testem, amikor rájöttem, hogy miért nevezik a rákot alattomos betegségnek. Évekig éltem ezzel és nem is voltam tudatában. Amikor Belgrádból Bezdánba jöttem, elhoztam az ottani utcanyelvi kifejezéseket, az olyan szavakat mint kretén, idióta, szörnyeteg(akrep), olyankor használtam őket, amikor dühös voltam és a gyerekek ezt megmosolyogták. Amikor rácsodálkoztam a saját betegségemre, úgy éreztem, hogy a szörnyetegeim kaptak el magukkal. Miért történt ez meg éppen velem? Vagy semmi sem történt? Talán tévedés az egész? A kötszer rejtette el azt, amit a mellemmel csináltak. Hullottak a NATO bombák a hazámra, én meg zavarban voltam. A műtét utáni napok alatt a kórházban kiderült mekkora támaszom van a férjemben, a fiam, a szomszédok és mindenki részéről, akit valaha is megismertem. Az a figyelem és gyengédség amit tőle kaptam, bámulatra méltó volt. Úgy nézett ki, mintha átvenné a fájdalmam egy részét és így segít nekem. A kórházi szobámban és az osztályomon csak suttogtak és ámuldoztak, hogy lehet az, hogy képes naponta többször is meglátogatni és teljesítiti minden óhajomat. Jól haladt a felépülés, a vágásom benőtt, ízlett a kórházi koszt és meghízva, kisminkelve távoztam a kórházból.

1. Abban az időben a fiam egyetemista volt Újvidéken, a férjem meg külföldön dolgozott. A kórházi kedvesség és a megnyugtató érintések után megszünt közöttünk minden kommunikáció. A beszélgetésünk minimális lett. Testi érintés még kevesebb. Soha nem látta a sebemet, soha többé nem kérdezte meg mi történik a testemben. Mintha megijedt és elmenekült volna. Továbbra is jött és ment külfölfölre, majd ez mind ritkábban történt míg teljesen ott nem maradt. A válás könnyen lezajlott. Az új körülmények között a testemnek és a lelkemnek is annyi időt adtam a felépülésre, amennyit igényelt. A testem és a lelkem is begyógyult. Az ami velem történt még nem a vég. Ez az élet könyvének egy új oldala , amit először olvasok. Félelem és előitéletek nélkül beszélek a műtétről, a terápiáról, az egészséges életmódról, a művészet szépségéről, az emberi melegségről. Mögöttem 70 év, de lélekben sokkal fiatalabb vagyok, az öltözködésben még fiatalabb, a betegséghez való hozzáállásban meg igazi gyerek vagyok! Nem félek! Sok ember elfért a 7 évtizedemben. Egyeseket csak rövid időre láttam, másoknak odaajándékoztam a szivemet, egyeseknek jó és rossz osztályzatokat adtam, de mindannyiuknak magamat adtam. Ők nekem sokkal többet adtak. Sokukkal kapcsolatban vagyok, bárhol is legyenek. Örömmel töltenek el sikereik az életben és a hivatásukban. Elkaptam a doktori értekezéseiket, képeslapok érkeztek tőlül, kövecskék magas hegyekrő és kagylók távoli óceánokból, tengerekből.
A rákból való kigyógyulás tapasztalatát az iskolai órákhoz csatolom mint pótórát.

 

 

 

VI likovna kolonija u Ruskom dvoru u Šidu 6.-8. avgusta

 

Članovi Društva za borbu protiv raka tradicionalno učestvuju na likovnoj koloniji Ruskog dvora u Šidu, ove godine je to bilo po šesti put. Lepe slike, stari poznanici, nova prijateljstva, i još jedna nada da se vidimo i sledeće godine u zdravlju i umetnosti.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

TV magazin - 09.08.2015. - Radio Televizija Vojvodine

 

 

Sastanak Društva

 

I dalje se dogovaramo kako da projekat SRŽ pod pokroviteljstvom fondacije TRAG bude što bolje realizovan. Centar Zdravka, Sombor, Filipa Kljajića 11. Čekamo Vas svakog radnog dana od 17-19 sati, posebno sredom kada se okupljaju članovi udruženja na druženje.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Sastanak apatinske sekcije

 

U sredu 5.08.2015.godine smo se susreli u prostoriji Centra za socijalni rad i kao i uvek se raspitali o zdravlju naših članova i njihovih porodica. Od poslednjeg sastanka zauvek nas je napustila naša mila i hrabra Milena Serdar.
Dogovorili smo se da organizujemo izlet 22.08. na obali Dunava i ugostimo drage prijatelje iz Sombora. Drago nam je što su nam se priključila još tri nova člana.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Emitovana avgustovska emisija

 

U 66 radio emisiji "Znanjem do zdravlja" emitovanoj 5.08.2015. predstavili smo projekat SRŽ koji realizuje Društvo za borbu protiv raka pod pokroviteljstvom Fondacije Trag. Vesela Savin nam je govorila o ciljevima i aktivnostima projekta. U psihološkom savetovalištu Valerija Lalić i Izabela Rašković su razgovarale sa Svetislavom Eremić o dobročinstvu, i koliko ono znači kako onome ko ga prima, tako i onome ko ga pruža. Poslušajte ovu emisiju na sajtu www.sombor-cancer.org. rs. Urednik i voditelj emisije Prim dr Đerđi Šarić. Tehnička podrška Karlo Ham. Snimljeno i emitovano na Radio Somboru, na frekvenciji 97,5 MHz u sredu 5.08.2015, repriza će biti 19.08.2015.u 12.00.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

"Savetima sa rakom kroz život"

 

Društvo za borbu protiv raka započinje novi projekat od 1.08.2015. Naziv projekta je SRŽ /Savetima sa Rakom kroz Život/. U periodu do decembra 2015. potrebno je da na račun društva za borbu protiv raka 355-3200332773-20 prikupimo što više novčanih sredstava od što većeg broja sugradjana koji prate naš rad i učestvuju u našim akcijama. Svaki prilog je dobrodošao. Od sakupljenih sredstava će se u narednom periodu nakon nove godine prirediti i štampati knjiga i sajt sa savetima i receptima koji mogu popraviti kvalitet života osoba lečenih od raka. Na inicijalnom sastanku projekta Vesela Savin, koordinator projekta, nam je predstavila načine na koji možemo pokušati uspešno da obavimo ovaj deo projekta. Molimo Vas da nam se priključite. Na ovaj način ćete se osvrnuti i vaša pažnja će nekom doneti dobrobit.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

ART sekcija na likovnoj koloniji

 

Članice ART sekcije Društva za borbu protiv raka učestvovale su na likovnoj koloniji "Likovne grupe 76" na Velikom bačkom kanalu 25 jula sa još tridesetak slikara iz Sombora i okoline. Lep dan , lepe slike, lepe uspomene.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Emitovana 65.-ta emisija
"Znanjem do zdravlja"

 

65. Emisija "Znanjem do zdravlja" - "Biti onkolog kao stil života" - priča Prim dr Đerđi Šarić, emisiju vodile Valerija Lalić pacijent i psiholog Izabela Raković koja je i uredila emisiju. Tema emisije je bila kako živeti lakše sa bolesti.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Centar Zdravka radi i tokom leta

 

I tokom leta naš CENTAR Zdravka pruža ranovrsne usluge osobama lečenim od raka i njihovi porodicama. Ove srede smo se dogovarali oko strategije realizacije novog projekta pod pokroviteljstvom TRAG fondacije.Čekamo Vas svake sredu u 17.00, ul Filipa Kljajića 11 u Somboru.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Održana konferencija u Novom Sadu

 

U Novom Sadu je u Domu vojske održana 4-5 jula odražana Konferencija u okviru projekta "Mreža vaninstitucionalnih servisa za osobe lečene od raka-Centar Zdravka " na kojoj su prikazani reuzltati radionica sprovednih u Somboru i Vrnjačkoj Banji svim članicama Nacionalne asocojacije lečenih od raka NALOR. Projekat je pod pokrioviteljstvom od Ministarstva zdravlja republike Srbije , i Ambasade SAD u Beogradu. Cilj ovog projekta je da se pruži psihosocijalna i druga stručna pomoć i lečenima od raka koji žive u selima, i da se uporede rezultati iz sredina na severu i jugu Srbije. U okviru konferencije je održana i redovna Skupština NALOR.

Edukativnoi deo konferebcije je posvećen prevenciji i lečenju limfedema koje je predstavila Maja Njagojev, sertifikovni limfoterapeut.

Domaćin konferencije je bila Asocijacija za unapredjenje zdravlja Novi Sad.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Somborsko Društvo u Banji Vrujci

 

U Banji Vrujci, u Vili Iva vikend su proveli članovi kluba lečenih pacijenta iz Centra Zdravka, Društva za borbu protiv raka u Somboru. Ekskurzija je posvećena rekreaciji u bazenima i oko njih. Na edukativnim radionicama tema je bila unapredjenje komunikacije izmedju lečenih i svih onih koji pružaju podršku lečenima. Zahvaljujemo Opštini Apatin za obezbedjenje prevoza, Kolović expresu za udoban i povoljan prevoz, apatinskim pekarima za pecivo, Vili Iva za povoljan aranžman, Hotelu Vrujci za održavanje radionica. Ova aktivnost je sprovedena prema programu "Vaninstituconalna podrška lečenima od raka" koji je podržan od USA ambasade u Beogradu, a kroz njega smo promovisali GRAD DOBRIH LJUDI, naš Sombor koji pomaže rad Centra Zdravka.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Novi projekat Društva u Somboru

 

Naše udruženje je ušlo u uži krug udruženja na konkursu u fondacije TRAG za projekat "fundraising": U tri vikend edukacije tokom juna i jula savladaćemo obezbedjivanje sredstava za rad našeg udruženja.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Zajedničko delovanje u Somboru

 

U našem gradu postoji zajedničko delovanje primarne i sekundarne zdravstvene zaštite sa Udruženjem u cilju prevencije raka dojke.

U Domu zdravlja "dr Đorđe Lazić" u Somboru svakog meseca odražava se preventivni pregled dojke u Dispanzeru za žene. Najpre se žene upoznaju sa faktorima rizika za rak dojke, veštinom samopregleda, a potom onkolog pregleda dojke i uradi USG pregled. Svaka žena starija od 40 godina upućuje se na mamografiju. Žene se upoznaju sa dinamikom redovnih pregleda: ultrazvuk jednom godišnje , dok se mamografija nakon 40 godne života radi jednom u dve godine. Žene se takodje upoznaju sa pravilima za izbor adekvatnog grudnjaka, odnosno obučavaju se načinu izbora veličine grudnjaka (dubina korpe i obim grudnog koša odredjuju veličinu). Ovde se žene informišu o postojanju Centra Zdravka, koji pruža stručnu psihološku podršku i druge aktivnosti osobama lečenim od raka dojke u našem gradu i šire. U Centru Zdravka u ulici Filipa Kljajića 11, Vas čekaju stručnjaci i volonteri svakog radnog dana od 17-19 sati.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Junska radio emisija

 

Junska radio emisija je bila posvećena dobroti. U prvom delu emisije, Grad dobrih ljudi,Valerijin i moj gost je bila Mara Dobrić koja je sa nama podelila svoju životnu priču i filozofiju. Od nje smo naučile kako treba gledati na životne nedaće, boriti se i biti dobar prema ljudima. U drugom delu emisije, psihološkom savetovalištu, nastavile smo razgovor o dobroti i humanosti.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Park dostojanstva u Somboru

 

Za svakoga po jedan cvet. Nadamo se da ćemo uskoro imati i spomen klupu !

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Nalor u "Top Zdravlju"

 

(kliknite na fotografije da pročitate tekst)

 

 

Sastanak apatinske sekcije

 

Članovi apatinske sekcije na svom sastanku 3.juna su osnažili svoje prijateljstvo i dobru volju da i dalje pomažu svojim iskustvom obolele od maligne bolesti. Sa nestrpljenjem se očekuje izlet na Dunav, kupanje i eskurzija u banju Vrujci.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Prevencija i lečenje Limfedema

 

Naučite nešto više o limfedemu iz brošure Maje Njagojev.

(kliknite na fotografiju za preuzmete brošuru)

 

 

Akcija u Somboru

 

Akcija "Obuka veštine samopregleda dojki" održana je na glavnoj ulici u Somboru 23.maja2015. i bila je veoma uspešna. Oko stotinu žena je prišlo modelu torza i učilo ovu veštinu. Građani su kupujući naše majice, kišobrane svoj dan obojili roze, i pomogli udruženju da obezbede sredstva za pokrivanje troškova Centra Zdravka ovog meseca.

Akcija je započeta ujutru u Domu zdravlja kratkim predavanjem i ultražučnim pregledima žena u organizaciji preventivnog centra. Kada su se razišli kišni oblaci nastavili smo je na glavnoj ulici uz podršku osoblja odeljenja onkologije bolnice, volonterki iz gimnazije "Veljko Petrović" i Muzičke škole "Petar Konjević" i grada Sombora. Svi smo zajedno bili na istom zadatku.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Nove volonterke u akciji u subotu

 

Nakon predavanja učenicima gimnazije "Veljko Petrović" na temu prevencije raka dojke i promocije volonterizma sa ciljem podrške osobama lečenim od raka, učenice su odlučile da postanu volonterke našeg udruženja, Društva za borbu protiv raka u Somboru. Prva zajednička akcija će se održati u subotu 23.05.2015 na glavnoj ulici sa ciljem motivisanja na redovne preglede kod lekara. Vidimo se u subotu od 10-13 sati, na glavnoj ulici ispred kafea "Plus".

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Društvo predstavnik u Savetu za zdravlje Grada Sombora

 

Društvo za borbu protiv raka je predstavnik NVO sektora u Savetu za zdravlje Grada Sombora. Učestvujemo u svim odlukama koje se tiču zdravijeg i boljeg života naših sugradjana.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Održana druga radionica u
Svetozar Miletiću

 

Druga radionica projekta Vaninstitucionalna podrška osobama lečenih od raka - Centar Zdravka održana je 20. maja u Svetozaru Miletiću. U direktnom kontaktu sa stručnjacima lečene osobe su savladavale veštine kako lakše živeti sa bolesti.

 

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

U emisiji Radio Novog Sada na madjarskom jeziku "Mozaik", emitovanoj 21.maja 2015, o radionici posvećenoj obolelima od raka i njihovim porodicama u Svetozaru Miletiću razgovarala je novinarka Ema Grajlah sa Katalin Mendjan, sekretarkom Mesne zajednice Svetozar Miletić.

 

 

Javna edukativna akcija u Somboru

 

U subotu, 23 maja 2015 godine Društvo za borbu protiv raka u Somboru će u saradnji sa Preventivnim centrom Doma zdravlja Dr Đordje Lazić i Opštom bolnicom "Dr Radivoj Simonović" održati javnu edukativnu akciju samopregleda dojke na modelu ženkog torza na glavnoj ulici u Somboru. Tom prilikom će prolaznici moći da dobiju važne informacije vezane za faktore rizika, veštinu samopregleda, lečenju kao i važnosti redovnih kontrola lekara. U direktnom razgovoru sa lečenim ženama upoznaćete se sa ličnim iskustvima tokom i posle lečenja, o važnosti podrške porodice i prijatelja. Cilj ove akcije je da naše sugradjane obučemo u ružičaste majice, podstaknemo ih da misle na svoje zdravlje i osvrnu se na one kojima je njihova pomoć potrebna. Akciju, koja će trajati od 10-13 sati je podržao i grad Sombor. Akciji se pridružuju i volonteri - učenici gimnazije" Veljko Petrović". Dobrodošli!

 

 

Likovna kolonija u Orahovici

 

16. i 17. maja je Društvo za borbu protiv raka bilo gost na likovnoj koliniji u Orahovici, u Hrvatskoj, u organizaciji Kluba mammae iz Osijeka. Na koloniji je učestvovalo i udruženje "Prijateljice" iz Tuzle, i Društvo za borbu protiv raka dojke iz Pečuja. Upoznale smo se, družile se slikale i uživale u lepotama odmarališta Crvenog Križa u Orahovici.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Održana prva radionica u Prigrevici

 

U Prigrevici je 13.maja održana prva radionica pojekta "Mreža vaninstitucionalnih servisa osoba lečenih od raka Cenatar Zdravka" koji sprovodi Društvo za borbu protiv raka u Somboru, Ženski Cenatar Milica Vrnjačka Banja i Asocijacija za unapredjenje zdravlja Novi Sad, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije i uz pomoć Ambasade SAD u Beogradu. . U prigrevačkoj bilioteci se okupio znatan broj osoba lečenih od raka i članovi njihovih porodica iz ovog sela, upoznajući se sa partnerskim načinom komunikacije sa zdravstvenim osobljem, prevazilaženju prepreka u kretanju kroz lečenje, o psihološkoj podršci namenjenog i lečenom i članovima porodice. Mesna zajednica Prigrevica vodi računa o svojim bolesnim stanovnicima, kroz znatnu materijalnu podršku na godišnjem nivou tokom lečenja. I pored toga niz prepreka onemogućava kvalitetniji život osoba koje se leče od maligne bolesti. Cilj ovih radionica je osnaživanje obolelih i članova porodice da iskoriste sva svoja prava za bolji kvalitetniji život sa bolesti.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Održano "Umeće življenja" u Apatinu

 

Apatinska sekcija Društva za borbu protiv raka je bila domaćin predavanja iz pozitivne psihologije "Umeće življenja" 12.maja 2015. godine u prostorijama biblioteke "Miodrag Borisavljević". Interesantno predavanje i vežbe predstavila nam je Izabela Rašković psiholog.

Predavanje je upriličeno uoči Evropskog dana borbe protiv melanoma koji se obeležava 15.maja.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

"Umeće življenja"

 

Poštovani,

pozivamo Vas 12. maja u 19 časova, da prisustvujete predavanju iz pozitivne psihologije koje će se održati u Narodnoj biblioteci u Apatinu.

 

 

"Imam kancer, pa šta? Biram život."

 

Poštovani,

pozivamo Vas 15,16. i 17. maja na program "Imam kancer, pa šta? Biram život."

Ovaj program podrške obolelima od kancera održaće se u Beogradu, a namenj je svima koijma je dijagnostifikovan kancer i koji bi želeli da promene svoj život, ojačaju svoj duh i nauče kako da se izbore sa emotivnim oscilacijama i blokadama s kojima se sbvakodnevno susreću.

Detaljnije informacije, molim vas, pogledajte u pozivu u dodatku.

(kliknite na fotografiju da preuzmete poziv)

 

 

Svaka tri minuta od raka jajnika umre po jedna žena

 

Beograd, 7. maj 2015. – Prepoznavanje simptoma i redovan godišnji pregled najbolja su prevencija od dobijanja raka jajnika, poručeno je na tribini održanoj povodom obeležavanja 8. maja, Svetskog dana borbe protiv ovog malignog oboljenja.

Rak jajnika ima najvišu stopu smrtnosti od svih ginekoloških karcinoma i na sedmom je mestu po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene. Na godišnjem nivou, rak jajnika se dijagnostikuje kod gotovo 250.000 žena na svetu, a čak 140.000 njih izgubi bitku sa ovom bolešću. U svetu od ove bolesti na svaka tri minuta umre po jedna žena.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS dr Aleksandar Stefanović izjavio je da su sve žene pod rizikom od dobijanja raka jajnika, a da jedino podizanje svesti o nespecifičnim simptomima ove bolesti, njihovo uočavanje i odlazak na lekarski pregled, omogućavaju ranu dijagnozu i smanjuju stopu smrtnosti, pri čemu je uloga hirurgije primarna.

“Nažalost, bolest se često dijagnostikuje u kasnoj fazi, a mnoge žene pogrešno misle da kancer jajnika može da se otkrije pomoću PAPA testa”, izjavio je dr Stefanović.

Govoreći o epidemiološkim podacima prim. mr sc dr Suzana Vasović iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije istakla je da u Srbiji godišnje oboli više od 800 žena, a bitku sa bolešću svake godine izgubi 450 žena.

Posebnu pažnju na tribini izazvalo je pitanje nasledne predispozicije za rak jajnika. Prema rečima dr sc. med Mirjane Branković-Magić iz Laboratorije za genetičko testiranje IORS, ova bolest je nasledna u oko 10-15% slučajeva. Postoje odgovarajuća testiranja izmena BRCA 1 i BRCA 2 gena kojima se prisustvo nasledne bolesti potvrđuje. Samo prisustvo izmenjenih gena ne znači da će osoba svakako oboleti već da je pod povišenim rizikom od obolevanja, rekla je dr Branković-Magić.

Prim. dr Đerđi Šarić, predsednica Nacionalne asocijacije udruženja onkoloških bolesnika istakla je da su psihološka podrška, razumevanje i uspostavljanje partnerskog odnosa između pacijentkinje i doktora preduslovi dobrog lečenja.

Tribinu su organizovali: Nacionalna asocijacija lečenih od raka (NALOR), Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije i Udruženje ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske (UGOSCGRS).

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Emitovana 62. emisija

 

Povodom 8. maja Svetskog dana borbe protiv raka jajnika, u 62. emisiji "Znanjem do zdravlja" koja je emitovana 6.maja 2015. na Radio Somboru, na tu temu su razgovarali Dr Lazar Račić i Prim dr Đerđi Šarić, a u okviru psihološkog savetovališta Dajana Babić je ispričala svoju životnu priču Izabeli Rašković i Valeriji Lalić.

Poslušajte je na našem sajtu.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Ágnes története

 

Zvučni zapis priče Agneš na madjarskom jeziku, knjiga "Živeti kao pre" autora Milice Marinković i saradnika.

 

 

"Grad dobrih ljudi"

 

30. aprila je u okviru projekta "Grad dobrih ljudi" održana edukacija učenika gimnazije "Veljko Petrović" na temu prevencije raka dojke i suočavanja sa bolesti. Ova predvanja su održana sa ciljem motivacije mladih ljudi na volonterizam, da se osvrnu oko sebe i pomognu onima koji su bolesni i stari. Predavači su bili Đerđi Šarić i Izabela Rašković iz Društva za borbu protiv raka u Somboru.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Društvo posetilo SOMUS

 

29.aprila je u okviru SOMUSA održan koncert mladih nada pod nazivom "Stepenicama ka vrhu" na kome su učestvovali Sonja Šarić sopran, Miroslav Stričević bariton i Milena Buča, klavir. Članovi Društva za borbu protiv raka su u velikom broju pratili kocert u gledalištu. Jedan od razloga je i što je Sonja Šarić svoj prvi pevački nastup imala na Svečanoj akademiji Društva za borbu protiv raka u martu 2004 godine, kada je i započela njeno muzičko školovanje i karijera.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Predstavljena BARS terapija

 

Članica Društva za borbu protiv raka Dragica Stanisavljević je predstavila BARS terapiju na druženju sredom u Centru Zdravka 22.aprila 2015.

Access Bars je temeljna tehnika u Access Consciousnessu-Pristup Svesti. Barse možete koristiti,kako bi si olakšali promene u svim podrućjima,vašeg života. Acess Barsse se sastoji,od 32 tačke na glavi koje nežno dodirnute, otpuštaju sav naboj, sakupljen tokom života, vezan uz vaše telo i vaš život, uključujući stres i njegove posledice, anksioznost, veze, seks, spavanje, težinu, zdravstveno stanje, rasipa neke mentalne, emotivne, fizičke i energetske blokade i još mnogo toga... Pokretanjem Barsa, raspršuje se električni naboj polariteta, pohranjen u vašem mozgu, dobijate lakoću i otvara vam se prostor,z a kreiranje drugačijih, novih mogućnosti... rekla je Dragica Stanisavljević Voditelj Access Barsa.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Prevencija kolorektalnog
karcinoma u Somboru

 

U Subotu 18. aprila zdravstveno vaspitnu akciju podržale su i kolege lekari iz našeg grada. Zahvaljujemo dr Nini Pošarac, dr Gluvakovu, dr Siminu, Dr Jasmina Jovic, Dr Sonja Vukelic-Gazdic, Dr Milanu Bošnjaku, timu patronaže iz DZ, i vrednim volonterkama Centra Zdravka Društva za borbu protiv raka u Somboru.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Maketa debelog creva u Somboru

 

Sombor je u subotu 18. aprila bio domaćin zdrvstveno vaspitne akcije prevencije kolorektalnog karcinoma. Akciju je organizovalo Društvo za borbu protiv raka iz Sombora, u saradnji sa Udruženjem obolelih od raka debelog creva i jetre i ILCO iz Beograda koji su doneli maketu debelog creva. Akciju su a podržali i DZ "dr Djordje Lazić", OB" Dr Radivoj Simonović", Grad Sombor i JP "Prostor".

Kroz maketu je prošlo više stotina sugradjana a stručna lica su pratila svakog posetioca, i objašnjavali kako izgleda zdravo tkivo, a kako bolesno, šta je razlika izmedju polipa i raka, kako na modelu izgleda upala. Bolest se u najranijoj fazi otkriva obavljanjem testa za otkrivanje golim okom nevidljivog krvarenja iz stolice. Trenutno su u našem gradu sporvodi skrining program kolorektalnog karcinoma i ovo je bio jedan od doprinosa motivaciji za veće učešće u skriningu i bolje zdravlje naših sugradjana.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Siniša Stričević o našem Društvu

 

Siniša Stričević o Društvu za borbu protiv raka Sombor 16.04.2015.godine
https://mediagrouprs.wordpress.com/2015/04/16/svaki-dan-nova-akcije/

 

 

Ples kao antistres!

 

U Joga centru u Somboru sve više plesača, medju njima i članovi Društva za borbu protiv raka u Somboru. Vidimo se u sredom u od 18:30 do 19:30.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Počeo novi projekat u aprilu

 

Prvog aprila započeo je sa realizacijom projekat: Mreža vaninstitucionalnih servisa osoba lečenih od raka - Mreža Centara Zdravka, koji sprovode tri udruženja iz NALORa: Društvo za borbu protiv raka u Somboru, Ženski Centar Milica, Asocijacija za unapredjenje zdravlja Novi Sad. Projekat je podržala Ambasada SAD u Beogradu. Cilj projekta je decentralizacija udruženja /sedište u gradu, a mreža aktvista u svim selima/ kako bi servis bio dostupan svakom stanovniku. Porediće se rezultati ostvareni na severu i jugu Srbije, a prezentovati na dvodnevnom savetovanju u Novom Sadu.

Prva aktivnost je bila mapirati sela, i pripremiti uslove za istraživanje. Nosioci projekta je stručni tim iz Sombora. U njemu učesvuju Đerđi Šarić, onkolog, Izabela Rašković psiholog, Monika Vuk psiholog, i očekujemo da nam se pridruži Vera Blanuša socijalni radnik. O svim organizacionim aktivnostima brine Vesela Savin. Timom u Vrnjačkoj banji rukovodi Vesna Bondžić, a u Novom Sadu Vesna Imronjev. Srećno!

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Treća izložba Branke Panić

 

Treća samostalna izložba Branke Panić članice Društva za borbu protiv raka u Somboru održana je u organizaciji Džepnog pozorišta "Berta Ferenc" u Kasini, u Somboru 31 marta 2015. Predstavljeno je 17 radova u različitim tehikama: ulje na platnu , akril na kartonu , enkaustika, oslikavanje svile , stakla, porculana, dekupaz tehnika. Branka je ovaj dogadaj prokomentarisala: "Slikajuci, uživam, radujem se, ojacala sam psihicki, dobila veliku podrsku ljudi oko mene, a i ja sam mogla pružiti pomoć svima oko sebe, posebno mom mužu."

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Prolećni kaleidoskop ideja

 

Članice Društva za borbu protiv raka u Somboru Branka Panić i Svetislava Eremić su učestvovale u projektu udruženja PSIHOZON i OB "Dr Djordje Lazic" u dobrotvornoj akciji prikupljanja igracaka i skolskog pribora za decu koja se leče na dečijem odeljenju. Tom prilikom je Branka , kao aktivna članica clanica ART SEKCIJE naseg udruženja predstavila svoje rukotvorine u u raznim tehnikama. Svetislava, naša Cveta, je pripremila paketiće za decu. Na ovoj manifestaciji je učestvovalo oko dvadesetak kreativaca iz naše sredine i svojim radovima je obradovalo najmladje somborce.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Somborske novine o nama

 

3.04.2015.godine Somborkse novine

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

Maketa debelog creva u Somboru

 

Udruženje "ILCO" Srbije je u partnerskoj saradnji sa Udruženjem pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre su tokom Marta meseca borbe protiv raka imalo zapažene aktivnosti. Cilj akcije je buđenje svesti građana za sopstveno zdravlje i odlazak na preventivni pregled - skrining za rak debelog creva. U subotu 14. marta maketa je postaljena na trgu u Nišu a manifestaciji se i prof. dr Dusan Milisavljević narodni poslanik - predsednik odbora za zdravstvo Narodne skupštine Srbije. 21 marta postavili smo maketu debelog creva u TC "Big" u Novom Sadu u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine.

18. aprila će ova maketa biti postavljena u Somboru na glavnoj ulici.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Narcisi u Apatinu su u punom cvatu

 

Narcisi u našem Parku dostojanstva su u punom cvatu.

Kao i svake prve srede u mesecu, članovi apatinske sekcije Društva za borbu protiv raka su se okupili i 1. aprila 2015.godine. Iako se sastalo samo 4 člana udruženja, najverovatnije zbog hladnog i sumornog dana, popričali smo o proteklom obeležavanju Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke,o zdravoj ishrani i najavili predavanje našeg psihologa Izabele Rašković za drugu polovinu aprila.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Društvo u Zdravstvenom savetu Grada

 

Društvo za borbu protiv raka u Somboru, ima predstavnika u Zdravstvenom savetu grada Sombora, i time je osigurano učešće NVO sektora u važnim odlukama Saveta. Ne bavimo se samo problemima već se i edukujemo. Na učešću u radi Stalne konferencije gradova i opština u Novom Sadu 30. 03. 2014. godine slušali smo o pravima pacijenata i kvalitetnoj komunikaciji sa pacijentom.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Društvo u plesnoj grupi "50+"

 

Članovi Društva za borbu protiv raka u Somboru - uključili su se u plesnu grupu "50+". Svake srede od 18.30 do 19.30 ćemo ut taktove lepe muzike pokušati da prevazdjemo inetrtnost i otkrijemo još jedan kreativni način da uklopimo fizičku aktivnost u svoj život, i videćemo da će ovaj mali uložen napor biti vredan truda.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Ugovor o saradnji sa Radio Somborom

 

31.marta je potpisan ugovor o saradnji izmedju Društva za borbu protiv raka i RadioSombora o zajedničkom projektu "Znanjem do zdravlja". Ova radio emisija u trajanju od 90 minuta se snima jednom mesečno već šestu godinu za redom, a tema je zdravstveno vaspitanje i podizanje svesti svakog slušaoca za sopstveno zdavlje kroz prevenciju. Poslušajte 62.-gu radio emisju na temu 20. mart - Nacionalni dan protiv raka dojke. Kroz emisiju vas vode Slavica Periškić, Izabela Rašković, Valerija Lalić i Đerđi Šarić. Snimatelj Karlo Ham.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Somborske novine o nama

 

27.03.2015.godine Somborkse novine

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Časopis, Csaladi kőr

 

26.03.2015.godine Emma Grajlah

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Predstavljanje Društva i Centra Zdravka u Skupštini Grada Sombora

 

Društvo za borbu protiv raka Sombor je dobilo jedinstvenu priliku da svoj rad i aktivnosti predstavi članovima lokalne samouprave i time poboljša vidljivost svog rada, ali i da podstakne bolju međusobnu saradnju.

Na početku redovnog zasedanja Skupštine grada Sombora zamenica predsednice Društva za borbu protiv raka iz Sombora profesor Slavica Periškić je uz podršku psihologa Izabele Rašković slikom i rečju prisutnima predstavila brojne aktivnosti Društva i rad Centra Zdravka. Prisutni su zainteresovano pratili izlaganje koje je na kraju ispraćeno aplauzom i pohvalnim rečima ohrabrenja i obećanjima dalje podrške upućenim od strane Predsednika Skupšine grada Borislava Staničkova.

 

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Prošireni sastanak povodom
Akcije Zdravka

 

20.marta 2015. godine je u okviru obeležavanja Nacionalnog dana protiv raka dojke, organizovan prošireni sastanak RSK sa Predstavnicima Kancelarije za skrining, AVONa, članova udruženja NALOR koji su učestvovali u projektu Akcja Zdravka, a domaćin sastanka je bio: pomoćnik ministra za zdravlje dr Vukanić, iz sektora za javno zdravlje. Predstavljena je Akcija Zdravka koja se razvija od 2001.-e godine, a od 2011.-te je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Pokrajinskog sekretarijata za zdravlje, i uz veliku podršku AVON akcije protiv raka dojke. Potvrdjena je velika mogućnost unapredjenja borbe protiv raka dojke kroz rad NVO sektora.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Okrugli sto u Ministartvu

 

Na okruglom stolu povodom 20. marta Nacionalnog dana protiv raka dojke koji je organizovan u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije predsedavao je dr Zlatibor Lončar Ministar zdravlja, koji je tom prilikom dodelio nagradu Dr Širiću, radiologu Kliničkog centra u Nišu za posebne zasluge u prevenciji raka dojke. Nakon toga sledio je veoma važan sastanak članova Nalor sa donosiocima odluka. U Srbiji godišnje oboli oko 4000 žena od raka dojke, a 1600 umre zbog ove bolesti. U Evropi smo na jedanestom mestu po broju obolelih, a drugi po smrtnosti. Imamo mnogo posla da bi se smrtnost smanjila, a u budućnosti će se iskoristiti kapaciteti udruženja kako u skrining programu, tako i u psihosocijalnoj podršci lečenima od raka.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Dar za rad

 

Nakon predstavljanja knjige, 19.03.2015.godine, NJKV Princeza Katarina se upoznala sa projektom "Dar za rad" na sastanku sa predstavnicima 14 udruženja pacijenata u okviru Nacionalne asocijacije lečenih od raka. Princeza je zadivljeno i iznenadjeno pratila postignute uspehe NALOR i savetima predložila još više mogućnosti za uspeh i vidljivost udruženja. Dogovorena je u buduće intenzivnija saradnja. Zahvaljujemo na lepom prijemu i savetima.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Obeležen Nacionalni dan protiv raka
dojke na Kraljevskom dvoru

 

Na Kraljevskom dvoru je Nacionalni dan protiv raka dojke obeležen 19. marta 2015. godine predstavljanjem knjige "Živeti kao pre" autora Milice Marinković, Biljane Benić i Đerđi Šarić. Ovom lepom kulturnom dogadjaju prisutvovao je veliki broj osoba lečenih od raka okupljenih u okviru udruženja NALOR, i supruge ambasadora u Srbiji. Domaćin dogadjaja je bila NJKV Princeza Katarina koja već dugi niz preko svog Fonda pomaže borbu protiv raka dojke u Srbiji. Knjigu su predstavile autorke, lepu reč o knjizi su rekle Ljiljana Habjanović Đurovi urednica knjige, i Tamara Klikovac, vodeći psihoonkolog u Srbiji. Priče je nadahnuto čitala glumica Ljiljana Stjepanović,a slušaoci su dirljivim emocijama pratili živote junaka knjige. Jedno veoma toplo, iskreno i prijatno druženje nakon koga smo svi osetili koliko je važno i koliko je lepo darivati. Zahvaljujemo organizatoru Fondu NJKV Princeze Katarine.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

 

Obeležen 20. mart u Apatinu

 

Apatinska sekcija Društva za borbu protiv raka u Somboru je obeležila Nacionalni dan borbe protiv raka 20.mart manifestacijiom ispred našeg Parka dostojanstva u centru grada. U prisustvu mnogobrojnih građana smo uručili nagrade učenicima Osnovne škole Žarko Zrenjanin koji su napisali i naslikali najlepše radove na temu "Osvrni se oko sebe nekome treba tvoja pažnja" i "Cvet narcisa-simbol nege bolesnih ljudi". Okupljenim ženama su naši volonteri podelili flajere o prevenciji i samopregledu dojke. Skup su uveličala deca iz KUD-a "Dunav" spletom narodnih pesama i igara.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Održano predavanje u Somboru

 

Povodom Nacionalnog dana protiv raka dojke u Centru Zdravka je 17.marta u Somboru održano predavanje članicama Udruženja majki blizanaca i trojki o prevenciji raka dojke. Čula se stručna reč lekara, i iskustvo osobe koja je pobednica bolesti. U zahvalnost lekarima koji saradjuju sa udruženjem poklonjene su prigodne stručne knjige. Ovo je bio još jedan pokušaj razvoja dobrih odnosa i razumevanja izmedju korisnika i davalaca usluga. Na kraju druženja mlade žene su odlučile da postanu članice Društva za borbu protiv raka, a ponele su uputnicu za kontrolni pregled ultrazvuka dojki u Domu zdravlja "Dr Đorđe Lazić".

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Društvo pozvano na Beli Dvor

 

Obaveštavamo naše prijatelje da će na poziv Njenog Kraljevskog Visočanstva Princeze Katarine knjiga "Živeti kao pre" autora Milice Marinković, Biljane Benić i Đerđi Šarić Društva za borbu protiv raka u Somboru biti predstavljena na Belom Dvoru, 19. marta 2015.godine u okviru obeležavanja Nacionalnog dana protiv raka dojke.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Društvo na prijemu kod gradonačelnika

 

Đerđi Šarić i Slavice Periškić, kao predstavnice Društva za borbu protiv raka su 13. marta bile na prijemu kod gradonačelnika Sombora.

U cilju bolje saradnje sa lokalnom zajednicom, jedan od prioriteta nam je da povećamo broj članova udruženja i da se predstavimo donosiocima odluka u lokalnom parlamentu. Obe aktivnosti smo dogovorili na sastanku sa gradonačelnikom Sombora. Gradonačelnik Saša Todorović i članovi kabineta će ovih dana da potpušu pristupnice udruženju, a Društvo za borbu protiv raka će svoje ciljeve, aktivnosti i rezultate predstaviti poslanicima gradske skupštine 25. aprila 2015. godine.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Negovanje partnerskih odnosa

 

U našim prostorijama Centra Zdravka u udruženju Društvo za borbu protiv raka u Somboru svaki trenutak, svaku priliku koristimo da predstavimo, obučimo sve ljude koje interesuje koliko je važna vaninstitucionalna podrška osobama lečenim od raka. Veoma je važno negovati partnerske odnose i društveno odgovorno ponašanje. Početkom marta 2015. u gostima nam je bila Dubravka Raspopović.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Najava predavanja u Somboru

 

Dana 17. marta sa početkom u 18 časova u prostorijama Društva za borbu protiv raka u Somboru u “ Centru Zdravka’’ ulica Filipa Kljajića 11, održaće se predavanje o prevenciji i lečenju raka dojke. Predavanje se održava na inicijativu ’’Udruženja blizanaca i trojki Srbije ’’ a povodom obeležavanja 20.marta - Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke. Predavač je prim dr Đerđi Šarić, onkolog, a iskustva lečene žene govoriće Vesela Savin. Uz informacije o faktorima rizika, dijagnostikovanju i mlečenju ove bolesti svakoj ženi će biti uručen poziv na ultrazvučni pregled dojki u Domu zdravlja ’’ Dr Djordje Lazić“.
’’ Udruženje blizanaca i trojki Srbije ’’

 

 

Inicijativa Stoma kluba

 

Na inicijativu članova STOMA kluba našeg udruženja svim lekarima DZ"DR Đorđe Lazić" prosleđeni su primeri ispravno ispunjenih recepta za nabavku STOMA pomagala različitih vrsta, koji mogu biti veoma korisni u svakodnevnom radu,a sve u cilju kvalitetnije brige o osobama lečenim od raka.

Dokumente preuzmite ovde.

 

 

 Apatinska sekcija se priprema
za nove aktivnosti

 

U sredu 3.03.2015.godine su članovi apatinske sekcije Društva za borbu protiv raka održali sastanak na kome se dogovorilo o obeležavanju Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke u Apatinu i predstojećoj poseti Belom Dvoru 19.03.2015. godine, povodom prijema NJVP Katarine Karđorđević kada će se predstaviti naša knjiga "Živeti kao pre" u Beogradu.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 "Živeti kao pre" na madjarskom jeziku

 

Svake nedelje u emisiji "Mozaik" na talasima Radio Novog Sada biće emitovana po jedna priča iz naše zbirke "Živeti kao pre" na madjarskom jeziku, u prevodu Ememe Grajlah, novinarke Radio Novog Sada
Prvu priču preuzmite ovde:
Životna priča Dušana Tišme

 

Kako sa rakom živeti kao pre,
primeri dobre prakse

 

Nedavno izlaganje u Gradskoj biblioteci u Dunavskoj ulici, profesorice engleskog jezika i književnosti iz Sombora Slavice Periškić o svom tromesečnom boravku u Mjanmaru (bivšoj Burmi), približilo je na slikovit način ovu Savez-Republiku, auditorijumu koji se opredelio da na pomenutom događaju provede nepuna dva sata. Posle uvodne reči urednice kulturnog programa Gradske biblioteke Monike Maširević, usledila je prelepa priča praćena brojnim slajdovima koji su upotpunili ugođaj, kompletirajući utisak o ovoj, nama još uvek malo poznatoj zemlji...

Kompletan izveštaj sa predavanja pročitajte ovde.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Društvo u emisiji Mozaik
na mađarskom jeziku

 

Zdravstveno vaspitna emisija Radio Novog Sada na madjarskom jeziku, izmedju ostalog o važnosti udruženja u lečenju malignih bolesti.

 

 

Predstavljeni NURDOR, NALOR i Društvo za borbu protiv raka

 

13.02.2015.godine u Maloj sali Gradske kuće u Somboru, u organizaciji Foruma žena LSV GrO u Somboru, Vesela Savin je predstavila NUDOR, a Cecilija MILER NALOR i Društvo za borbu protiv raka u Somboru. Na svoj način smo obeležili 15.2.2015.godine, Svetski dan borbe protiv raka kod dece.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Društvo predstavljeno i na mađarskom jeziku

 

Ema Grajlah, novinarka Radio Novog Sada zabeležila je ovih dana priču Društva za borbu protiv raka u Somboru na madjarskom jeziku.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

60.-ta jubilarna radio emisija

Znanjem do zdravlja

 

Gosti 60 jubilarne kontakt radio emisije "Znanjem do zdravlja" u segmentu "Grad dobrih ljudi" bio je gradonačelnik Prof Saša Todorović i direktorka Doma zdravlja "Dr Đorđe Lazić" dr Emeše Uri: Razgovarali smo na temu je prevencije raka debelog creva, skrining programa u našoj sredini, i o podršci lokalne sredine osobama lečenim od raka kroz pomoć svakog pojedinca, svih segmenata zajednice i lokalnog parlamenta. Emisija je emitovana na Svetski dan borbe protiv raka, pa je preporuke UICC za 2015 protumačila nam je Monika Vuk, psiholog našeg udruženja. U psihološkom savetovalištu su razgovarale Svetislava Eremić, pobednica bolesti i Izabela Rašković, psiholog. Za tonskim pultom je bio Karlo Ham, a urednica i voditeljka po šezdeseti put je bila prim dr Đerđi Šarić.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Apatinska sekcija nastavila sa radom

 

U sredu 4.02.2015. na Svetski dan protiv raka, članovi apatinske sekcije Društva za borbu protiv raka u Somboru su se okupili na prvom sastanku u 2015. godini.Prisetili smo se ranijih aktivnosti i dogovarali za nove. U oceni svih članova najviše i najdraže pohvale dobili su naši izleti i zajednička druženja.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Izmena pravilnika o pomagalima

 

Od početka ove godine, žene koje su operisale dojku i koriste spoljnu protezu za dojku imaju pravo i na grudnjak /na račun RFZO/ koji po Pravilniku za pomagala mogu dobiti na nalog lekara opšte medicine pod šifrom 210. U Centru Zdravka možete pogledati Anitine modele grudnjaka, probati ih i izabrati na nalog. Stručne volonterke će Vas obučiti kako da izaberete pravilan i vama odgovarajući model, i pomoći oko izbora i nege eksterne proteze za dojku.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Sastanci sredom

 

Svake srede se redovno okupljaju članice Društva u Centru Zdravka, u Somboru, Filipa Kljajića 11. azmenjuju se iskustva, prihvartaju saveti psihologa rezimiraju postignuti rezultati i dogovaraju nove aktivnosti. U sredu 4.02.2015.godine smo obeležili svetski dan protiv raka.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Aktivnosti i na Radio Novom Sadu

 

Aktivnosti Nalora i Društva za borbu protiv raka u Somboru u okviru Evropske nedelje protiv raka grlića materice, poslušajte na talasima Radio Novog Sada, na madjarskom jeziku u razgovoru novinarke Eme Grajlah sa Prim dr Đerđi Šarić.

 

 

Održano predavanje na
Pedagoškom fakultetu

 

Povodom devete Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koja je obeležena od 25. do 31. januara, u amfiteatru Pedagoškog fakulteta 29. januara održano je predavanje o zdravlju i kako ga sačuvati studentkinjama i učenicama Medicinske škole. One su po ulasku u salu dobile na poklon broš „biser mudrosti“ koji se tokom nedelje širom Evrope deli svima onima koji podržavaju borbu protiv raka grlića materice. O skrining programu govorila je dr Gabrijela Arnaut načelnica Onkologije Opšte bolnice, o prevenciji raka grlića materice govorila je dr Dragana Tripković iz dispanzera za žene Doma zdravlja dok je iz ugla pacijenata Slavica Periškić govorila o vaninstitucionalnoj podršci lečenim osobama. Moderatorka predavanja bila je prim dr Đerđi Šarić, predsednica Društva za borbu protiv raka.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Svetski dan borbe protiv raka

 

Svake godine 04. februara se trudimo da, kao i svuda u svetu, i mi u Somboru kao Društvo za borbu protiv raka, obeležimo Svetski dan borbe protiv raka.

Svake godine, UICC /Union for International Cancer Control/ daje preporuke za borbu protiv raka u toj godini. Za 2015.tu godinu imamo sledeće preporuke:
1. Ove godine u centru pažnje Svetskog dana borbe protiv raka je poruka „Ništa bez nas“ kojom se savetuje pozivitan i proaktivan pristup u borbi protiv kancera, pri čemu se ističe da rešenje postoji i da nam je ono na dohvat ruke.
2. Značajni su i zdravi stilovi života. Potrebno je informisati i ohrabrivati ljude da se odluče za zdrave navike. Izborom ovakvih navika smanjio bi se uticaj socijalnog rizika kao i rizika iz našeg okruženja koji doprinose pojavi raka. To je ključ za smanjenje smrtnih ishoda izazvanih kancerom i to na svetskom nivou.
3. Rano otkrivanje bolesti jedan je od najvažnijih faktora. Omogućavanje dostupnosti programa ranog otkrivanja raka kao i omogućavanje pristupa pojedinaca ovim programima, u velikoj meri može umanjiti posledice ovo bolesti, i to u zemljama širom sveta.
4. Kvalitet života osoba lečenih od raka je još jedna stavka od velike važnosti. Razumevanje uticaja kao i adekevatan odgovor na uticaj kancera na emocionalno, mentalno i fizičko blagostanje maksimizovaće kvalitet života pacijenta, njihovih porodica kao i osoba koje se o obolelima brinu.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Evropska nedelja prevencije raka
grlića materice

 

U svečanoj sali Rektorata Beogradskog Univerziteta, je 28. januara održana centralna manifestacija obeležavanje Evropske nedelje protiv raka grlića materice koje je organizovao Komitet za medjunarodnu saradnju studenata medicine u Srbiji. Zajedno su na istom frontu delovali Prof dr Vesna Kesić / Klinički Centar Srbije/ , Dr Bojana Milošević Kancelarija za skrining raka /Institut za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“/, prim dr Đerđi Šarić - NALOR /udruženje pacijenata/, Slavica Periškić- lečena žena, i studenti Medicinskog fakulteta u Beogradu. Na svečanosti je Aleksandra Radović naša poznata pop pevačica primila priznanje Biser mudrosti koje joj je uručeno ispred Evropske ginekološke asocijacije za podršku u medijskoj kampanji protiv raka grlića materice u zemlji i okruženju. Svi učesnici su dobili priznanje za doprinos u borbi protiv grlića materice. Očekuje se da će posle ove manifestacije, briga o ženskom zdravlju biti potpunija, jer je postignuto jedinstvo u ideji i planu akcije. Ako postignemo da motivišemo žene na redovne kobntrole ginekologa, a uz to obezbedimo odvoljan broj sručnjaka ginekologa i citoskrinera, tada nećemo svakog dana u Srbiji izgubiti dve žene zbog raka grlića materice.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Predavanje na Pedagoškom fakultetu

 

29. januara u 13 sati, u amfiteatru Pedagoškog fakulteta u Somboru, lepa priča o zdravlju i kako ga sačuvati.

Tema: prevencija raka grlića materice. Obeležavanje Evropske nedelje protiv raka grlića materice.

Predavači svi zajedno: lekari onkolozi, ginekolozi, pacijenti sa iskustvom bolesti.

Slušaoci: studentkinje Pedagoškog fakulteta, učenice Medicinske škole "dr Ružica Rip" , i druge naše sugradjanke.

Očekujemo Vas. Društvo za borbu protiv raka sa prijateljima u Vašem gradu dobrih ljudi(Sombor).

Biser mudrosti je broš koji ima svaka žena koja redovno ide ginekologu. Vas čeka broš na predavanju!

Agenda:
moderator predavanja Prim dr Đerđi Šarić
13.00 dr Gabrijela Arnaut -Onkologija OB - Učestalost raka grlića materice , i organizovani skrining program
13.10. dr Dragana Tripković - Ginekološki dispanzer DZ- O prevenciji raka grlića materice sa aspekta ginekologa
13.30. Prof Slavica Periškić - Reč pacijenta - Vaninstitucionalna podrška lečenim osobama
13.40. Vaš ginekolog odgovara na pitanja
13.55. Zdravi i lepi sa Biserom mudrosti

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

"Grad dobrih ljudi"

 

Ove 2015. godine radio emisija "Znanjem do zdravlja" ima segment pod nazivom "Grad dobrih ljudi". U prvoj januarskoj emisiji, inače 59.-oj po redu gost je bila naša sugrađanka Cecilija Miler. U psihološkom savetovalištu Izabele Rašković pojašnjena je razlika izmedju psihologa, psihijatra i psihoterapeuta. Poslušajte nas u sredu 21.01.2015.godine u 12:00 na talasima Radio Sombora, a potom na našem sajtu.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Jača podrška pacijentima

 

Prvi sastanak na kome je konstituisana Republička stručna komisija za podršku pacijentima, održan je 16.01.2015.godine u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)

 

 

Asocijacija u emisiji Zdravac

 

Naši prijatelji iz Asocijacije za unapredjenje zdravlja u Novom Sadu, su u mnogim projektima partneri Društva za borbu protiv raka u Somboru. Pogledajte kako je sopstveno iskustvo zdravstvenog radnika prezentovano u okviru primarne prevencije maligne bolesti kod žena. Za svaku pohvalu autoru emisije i Vesni Imbronjev.

http://media.rtv.rs/sr_lat/zdravac/9800

 

Zdravka i u 2015.-toj godini

 

Centar Zdravka je 13.01.2015.godine započeo rad u novoj sezoni sastankom članova Upravnog i Nadzornog odbora, dogovorom i planiranem aktivnosti za 2015. godinu. Bez obzira na teškoće nadamo se uspešnom radu u ostvarenju ciljeva rada Društva za borbu protiv raka u Somboru. Kroz intenzivnu brigu o lečenim osobama razvijaćemo primarnu prevenciju maligne bolesti.

Ako Vas interesuje kako će to izgledati, molimo Vas da češće posetite sajt, ili dodjete u naš Centar Zdravka, u ulici Filipa Kljajića 11, koji će raditi svakog radnog dana od 17-19 sati. Očekuju Vas volonteri udruženja, psihološko i medicinsko savetovalište, socijalne aktivnosti, rad art sekcije i niz novih lepih iznenadjenja.

(kliknite na fotografije za veću rezoluciju)