POČETNA ISTORIJA AKTIVNOSTI SAVETI ZNANJEM DO ZDRAVLJA NOVOSTI DONATORI LIČNA KARTA

 

Doček Nove godine

Članovi društva za borbu protiv raka tradicionlano su i ove godine 28.12.2009. ispratili staru i obeležili doček Nove godine. Druženje je upriličeno u restoranu "Zanatski" a prisutne su zabavljali tamburaši i Sonja Šarić. Kako je bilo pogledajte u fotogaleriji.

  

 

Srećna Nova godina!!!

Srećne novogodišnje i božićne praznike želi Vam Opštinsko društvo za borbu protiv raka Sombor.

 

Svečana godišnja skupština 2009

U sredu, 9.12.2009 u Svečanoj sali grada Sombora, održana je Godišnja skupština Opštinskog društva za borbu protiv raka. Rezimirani su rezultati u 2009.godini, prikazana izložba umetničkih radova članova Društva, predstavljen plan za 2010 godinu, i nagradjeni NSHC, Avon i B92 za podršku radu Društva.

Opštinsko društvo za borbu protiv raka u Somboru je u 2009 godini imalo 210 aktivnosti kojima je obuhvatilo blizu 5000 sugradjana. Obeležen je jubilej 40 godina postojanja Društva izdavanjem monografije i Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu u Somboru. Jedan od najznačajnijih  projekata je i serijal od 11 jednočasovnih kontakt radio emisija pod nazivom „Znanjem do zdravlja“ koji se emitovao svake prve srede u mesecu od 12-13 sati na talasima Radio Sombora...(opširnije)

  

 

Znanjem do zdravlja

U protekloj 2009 godini je na talasima Radio Sombora svake prve srede u mesecu , u terminu od 12-13 sati emitovana kontakt radio emisija „Znanjem do zdravlja”, zdravstveno vaspitna emisija Opštinskog društva za borbu protiv raka. Kroz 11 emisija dotakli smo prevenciju maligne bolesti opominjući na faktore rizika, znake bolesti, savremeno lečenje, unapredjenje kvaliteta života lečenih, pratili uspehe naših članova u raznim akcijama i kulturnim dogadjanjima...(opširnije)

  

 

 

Pripreme u toku

Članice Društva za borbu protiv raka vredno pripremaju poklone za Svečanu godišnju skupštinu koja će se održati u  sredu, 9.12.2009. u Svečanoj sali SO u Županiji, sa početkom u 17 sati.

  

 

Nastavak "Živeti kao pre"

Nastavak projekta „Živeti kao pre“, gde su članice Društva mogle da se upoznaju sa protezama i grudnjacima „AMOENA“ održan je 25.11.2009. godine u Somboru, u prostorijama Udruženja penzionera.

 

Priprema novogodišnjih čestitki

23.novembra 2009. slikari Opštinskog društva za borbu protiv raka okupili su se u domu Cecilije i Gustava Milera na radionici sa ciljem da se pripreme novogodišnje čestitke. Lepo druženje, mnogo smeha, i mnogo različitih čestitki ulepšalo je maglovito novembarsko veče.

 

Likovna kolonija u Bačkom Monoštoru

18.novembra 2009. u Bačkom Monoštoru održana je radionica „Likovna kolonija” u organizaciji KUD „Rumunka”. U gostima su bili članovi Opštinskog društva za borbu protiv raka iz Sombora. Slikalo se na staklu, svili, platnu, pripremale su se novogodišnje čestitke, oblikovali pokloni od plastičnih materijala, oslikavana grnčarija. U radionici su učestvovali i članovi Kluba starih, koji redovno posećuju svaku kulturnu manifestaciju u organizaciju KUD „Rumunka”. Nakon druženja priređena je večera i veselo druženje za sve prisutne. 

 

Reportaža u časopisu "Blic Žena"

 

Ako želite da saznate nešto više o radionicama održanim u Somboru koje je organizovao časopis "Blic Žena", to možete uraditi  klikom na sledeći link ili naslov.


"Medici pro arte"

U petak, 6.novembra 2009. godine, u Novom Sadu,  u Galeriji ogranka SANU održana je XVIII izložba Umetničke sekcije Društva lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva,  "Medici pro arte". Izložbu je otvorio pokrajinski sekretar za zdravlje Dr Atila Čengeri, a o umetničkoj sekciji koja broji  više od 60 članova- pisaca, slikara i muzičara, govorio je Prof dr Vladimir Jokanović, počasni član SANU. Na izložbi je bilo izloženo 80 umetničkih radova različitih tehnika, učestvovao je 31 lekar umetnik izmedju 30 i 90 godina starosti. Na ovoj izložbi je učestvovala i somborka  Prim dr Đerđi Šarić sa slikom radjenom u tehnici akvarel na svili. 

  

 

Psihološka radionica
"Prave reči su lekovite"

U četvrtak 5.11.2009. godine, u restoranu "Zanatski plus" u Somboru, Opštinsko društvo za borbu protiv raka je bilo domaćin psihološke radionice "Prave reči su lekovite" u organizaciji časopisa "Blic Žena", Ministarstva za zdravlje RS i RZZO. Ova radionica bila je posvećena Ljubavi , Veri i Nadi kao saveznicima zdravlja. Gost radionice bila je naša poznata književnica Ljiljana Habjanović Djurović.

  

 

Vera, Ljubav i Nada,

saveznici zdravlja

 U Somboru će se 5.11.2009 u restoranu „Zanatski plus“, u 17 časova održati druga radionica „Prave reči su lekovite“, na temu  Vera, LJubav i Nada, koja je deo akcije „Srbija protiv raka“, koju su pokrenuli Ministarstvo zdravlja i RZZO. Učesnici ove radionice su većinom članovi klubova lečenih osoba od maligne bolesti Opštinskog društva za borbu protiv raka u Somboru.  U radu ove radionice učestvovaće i naša poznata književnica Ljiljana Habjanović Djurović.

   

"Koliko se poznajemo"

U ponedeljak, 26.10.2009 u prostorijama Doma penzionera na Selenči, održano je  sada već tadicionalno kviz takmičenje pod nazivom „Koliko se poznajemo” koje su organizovala udruženja osoba sa invaliditetom u našoj opštini. Ucestvovalo je sedam ekipa, medju njima i Opštinsko društvo za borbu protiv raka koje su predstavljale Branka Panić, Nada Ivković i Dobrila Malbaša. Prvo mesto osvojilo je Udruzenje slabovidih i slepih, drugo Udruzenje paraplegicara, a  trece mesto je osvojilo Udruzenje distroficara. Posle zavrsenog kviza svi takmicari su nastavili družnje u prijatnom ambijentu Doma penzionera, razmenjujući utiske i iskustva.

(kliknite da uvećate fotografiju)

Evropska nedelja protiv hroničnog bola i depresije

Bol menja tok misli, raspoloženje, obavljanje svakodnevih aktivnosti, usporava  život. Često se upada u začarani krug : da bi izbegavali bolove, smanjuje se  kretanje, a nedostatak kretanja još više pojačava bol.

Procenom bola utvrdjuje se pre svega kvantitet, jačina, i to je početni korak u lečenju bol...
 

 

„Dizanje svesti 2009”
u Somboru

 

U Somboru je na Trgu Svetog Đorđa, u subotu, 10.10.2009. održana centralna manifestacija obeležavanja Oktobra meseca borbe protiv raka u Somboru.

Manifestacija pod nazivom „Slikom do zdravlja” u okviru akcije „Dizanje svesti 2009”, imala je cilj da doprinese dizanju svesti o sopstvenom zdravlju, povezivanjem zdravlja sa lepim umetnostima. Ovog puta je to bilo slikanje slike ružičaste boje koja je znak borbe protiv raka dojke, i slike na kojoj se ističe žuta boja, kao simbol hospisa i brige o starim i bolesnim osobama, jer se baš 10. oktobra u svetu obeležava taj dan.
 

 

 

"Šetnja za zdravlje"

 

3.10.2009. članovi Opštinskog društva za borbu protiv raka u Somboru učestvovali su u manifestaciji „Šetnja za zdravlje“ u Bačkoj Topoli. Cela manifestacoja je posvećena prevenciji raka dojke. Toga dana je  na pijaci je postavljen šator sa improvizo-vanim ambulantama gde je 5 lekara hirurga i ginekologa iz cele Vojvodine, medju njima i Dr Dragoslav Šarić iz Sombora, pregledalo blizu 400 žena.

(opširnije)
 

 

 

"SAN"

 

Tokom oktobra 2009, meseca borbe protiv raka na našoj lokalnoj  RTV Spektar i RTV Sreća emitovaće  se u više navrata film »San«, u režiji dr Šandor Tot Išasegija , snimljen u organizaciji Medjuopštinskog društva za borbu protv raka Bačka Topola - Mali Idjoš. Film je prikazan na filmskom festivalu »Žisel« u Omoljici jula 2008, glumica Julija Kokrehel je dobila nagradu »Zlatan prsten« za najbolju glumačku ulogu na festivalu. Film je postigao i zapažen medjunarodni uspeh na I filmskom festivalu  o raku u okviru Svetskog kongresa o raku u Ženevi, u organizaciji UICC (Union International Contre le Cancer)  u avgustu 2008.

 

Društvo pobednik na "Dizanju svesti 2009"

Na zajedničkoj manifestaciji AVON i B92 „Dizanje svesti 2009“ odžanoj na Trgu Republike u beogradu, 26 septembra 2009. Opštinsko društvo za borbu protiv raka u Somboru je proglašeno pobednikom u borbi protiv raka dojke u našoj zemlji u 2009. godini, a članice kluba „Nada“: Nada Ivković, Anica Vitman i Vesela Savin su ponele lentu POBEDNICA, koju im je predala Gordana Nikolić iz Beograda, prošlogodišnja dobitnica lente. Pobednice su primile čestitke od Nj.V. Princeze Katarine, Dragana Djilasa gradonačelnika Beograda, Svetlane Vukajlović, direktorke RFZZO, Katarine Rebrače, Maje Odžaklijevske i drugih učesnika programa .

 

Projekat "Živeti kao pre"

23. septembra 2009. u Klubu „Nada“ našeg Društva, nastavljen je projekat „Živeti kao pre“, započet maja ove godine,  gde su se članice mogle bolje upoznati sa eksternim, silikonskim, protetskim pomagalima, ortopedskim grudnjacima i kupaćim kostimima koji im mogu život učiniti lakšim i udobnijim.  Novi sastanak članica kluba „Nada“ u okviru ovog projekta planiran je za 28.oktobar.ove godine, u prostorijama Opštinskog udruženja penzionera u Somboru, Venac Petra Bojovića u 17 sati.

 

Sajam zdrave hrane i starih zanata

Na Trgu Svetog Trojstva 19.septembra 2009. godine , na sajmu zdrave hrane i starih zanata Eko-energy ,Opštinsko društvo za borbu protiv raka u Somboru je delilo izložbeni prostor sa KUD „Rumunka“ iz Bačkog Monoštora...

    

XI ZRENJANINSKI SUSRET SLIKARA

U petak, 18.septembra 2009. otvoren je IX Zrenjaninski susret slikara u Malom izložbenom salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu.Učestvovalo je 133 vojvodjanskih  slikara sa 201. radom, od toga somborska „Likovna grupa  76“ je predstavila 21 slikara sa 24 slike, od kojih je čak 11 radova objavljeno u katalogu ovog prestižnog Vojvodjanskog salona...

  

Društvo u svilojevu

30.avgusta 2009. članovi Opštinskog društva su se po drugi put ove godine uputili na izlet u Etno kuću u Svilojevu, gde su u veoma prijatnom ambijentu vredno slikali.

  

PREVENCIJA GLAVU ČUVA

 

Članak objavljen u časopisu Gloria, u kome dr Đerđi Šarić govori o značaju prevencije i ranog otkrivanja malignih oboljenja kod žena, sada možete pročitati i na našem sajtu...

 

 

"ZNANJEM DO ZDRAVLJA"

 

"Znanjem do zdravlja" kontakt emisija Radio Sombora i Opštinskog društva za borbu protiv raka
2.septembra sa početkom u 12 sati posvećena je BOLU i LEČENJU BOLA.

Voditelji Prim dr Đerđi Šarić, Milica Marinković, Zlata Vasiljević.
Poslušajte, pitajte, naučite, pomozite sebi i drugima, uključite se u našu emisiju pozivom na telefone 24-040 ili 24-047

 

Volonterska turneja u Somboru

Učešće Opštinskog društva za borbu protiv raka u Somboru na Velikoj volonterskoj turneji u organizaciji Novosadskog humanitarnog centra je bilo je posvećeno  problemima starih i bolesnih osoba koje trebaju našu pažnju, poštovanje, brigu i staranje...

 

 

ČLANOVI DRUŠTVA NA IZBORU ZA MISS SOMBORA

 

U petak 24.jula u bašti restorana „Stari fijaker" održan je izbor za MIS Sombora na kojem su članovi Opštinskog Društva za borbu protiv raka bili gosti gospođe Ivanke Kotur, modne kreatorke svetkog glasa, kreatora modela koje su nosile najlepše somborke.

 

 

 

LIKOVNA KOLONIJA U SVILOJEVU

 

U subotu, 18.jula održana je likovna kolonija Društva za borbu protiv raka u Somboru u etno kući „Bajagić“  u Svilojevu. Organizovali su je članovi ovog društva koji žive u Apatinu, na čelu sa Tišma Dušanom. Taj dan je proglašen „Danom bez cigarete“, a slikarke su imale prilike da poslušaju zdravstveno vaspitne savete vezane za prevenciju raka dojke i grlića materice. Sve je bilo pod geslom “Živeti zajedno, ne jedni pored drugih“. Zajedno su naslikana lepa ostvarenja, svi su se osećali  korisnim, zajedno  stari i mladi, lečeni i zdravi, oni koji znaju i oni koji uče.

 

  

 

PALIJATIVNO ZBRINJAVANJE

 

Palijativno zbrinjavanje  (PZ)  (engl. palliative care) je pristup koji poboljšava  kvalitet života pacijenta i porodice, suočavajući se sa problemima koji prate bolesti koje ugrožavaju život kroz prevenciju i otklanjanje patnje putem ranog otkrivanja i nepogrešive procene i lečenja bola i drugih problema: fizičkih, psihosocijalnih i duhovnih  (SZO, 2002). Palijativno zbrinjavanje podrazumeva zbrinjavanje pacijenata sa inkurabilnom,  odmaklom, aktivnom i progresivnom bolešću i ograničenom prognozom.    

 

  

 

LIKOVNA KOLONIJA

 

U nedelju, 14. juna , na bungalovu Elektrovojvodine na Velikom bačkom kanalu u Somboru, održana je IV likovna kolonija Opštinskog društva za borbu protiv raka u Somboru. U okviru projekta „Živeti zajedno, ne jedni pored drugih“ zajedno su stvarali nastavnici i učenici...
 

  
 

 

Naš najmlađi član

Marko Vukmirović je nedavno postao najmladji član Opštinskog društva za borbu protiv raka.

 

  

 

"ŽIVETI KAO PRE"

 

Seminar „Živeti kao pre“- „AMOENA“ je održan u Somboru 20.maja 2009.

Pogledajte fotogaleriju i pročitajte utiske učesnica sa ovog seminara...
 

 

 

 

Edukativni seminar - „ ŽIVETI KAO PRE“

Cilj seminara: obuka pravilnog  odabira grudnjaka, proteze, kupaćeg kostima

Ciljna grupa: sve žene, posebno žene koje su operisale dojku

Gde: Udruženje penzionera , Venac Petra Bojovića 20, Sombor

Kada: sreda 20 .maj 2009. u 17 sati

Domaćini obuke: Opštinsko društvo za borbu protiv raka u Somboru i zastupnik  kompanije AMOENA u Srbiji  IMACO doo.

 

Više informacija potražite na:

www.imacodoo.com

www.amoena.co.yu

 

 

39. međunarodna izložba rukotvorina u Čoki

 

13. aprila 2009. godine u Čoki je održana međunarodna izložba rukotvorina. Članice društva za borbu protiv raka u Somboru su učestvovale i zabeležile zapažene razultate...
 

 

 

NEKAD I SAD

Svečana akademija povodom 40 godina rada društva
 

Svečana akademija povodom jubileja - 40 godina borbe protiv raka u Somboru, održana je u utorak, 31. marta, u Narodnom pozorištu. Tom prilikom je predstavljena monografija „Borba protiv raka u Somboru - nekad i sad”.


  

 

Čestitka iz Čikaga
 

    Somborskom Drustvu za borbu protiv raka zelim nove uspehe i saljem cestitku za dosadasnji rad.

    Srdacan pozdrav iz Cikaga,

                 Prof. dr Rajko Igić


Članak profesora Igića koji se odnosi na prevenciju raznih bolesti, ukljucujuci i rak, možete pogledati ovde(pdf).

 

Pozivnica za 40.-tu godišnjicu društva
 

Pridružite nam se na svečanosti povodom 40 godina borbe protiv raka u Somboru. Svečanost će se održati 31. marta u Narodnom pozorištu u Somboru, sa početkom u 20 časova.
 





(klikni na sliku za uvećanje)

 

Izložba
 

Povodom 8.marta Medjunarodnog dana žena u Domu učenika u Somboru upriličena je izložba žena slikara iz Sombora članova Likovne grupe 76. Prvi put su izlagale i žene iz Društva za borbu protiv raka koje su krajem februara primljene u ovo udruženje umetnika.
 

 

 

Slušajte nas na Radio Somboru

Zadovoljstvo nam je da Vas obavestimo da je povodom jubileja 40 godina postojanja Opštinskog društva za borbu protiv raka u Somboru, koji obeležavamo ove godine, u saradnji sa Radio Somborom, ustanovljena nova kontakt radio emisija pod nazivim “ZNANJEM DO ZDRAVLJA” koja će se emitovati svake prve srede u mesecu u terminu od 12-13 sati i baviće se zdravstveno vaspitnim temama iz najrazličitijih uglova: kako se prema pojedinim zdravstvenim problemima odnose mladi a kako stariji sugradjani,  zdravstveni problem iz ugla korisnika i davaoca usluga, kako je to kod nas a kako u svetu, šta dobro radimo, a šta bi smo mogli unaprediti. Urednik i voditelj Prim dr Đerđi Šarić, onkolog. Saradnici Tamara Stojković i Zlata Vasiljević novinari.

Prva emisija biće emitovana 4.februra kada obeležavamo  Svetski dan borbe protiv raka. Tema će biti prevencija raka glića materice (povodom značajnih zdravstvenih datuma koji se obeležavaju krajem januara i početkom februara: Evropska nedelja borbe protiv raka grlića materice 18-24 jauar 2009, Nacionalni dan borbe protiv pušenja 31. januar 2009. i Svetski dan borbe protiv raka 4.februar 2009).

 

Obeležena Evropska nedelja borbe protiv raka dojke u Somboru
 

U organizaciji Opštinskog društva za borbu protiv raka u Somboru, Evropska nedelja borbe protiv raka grlica materice obeležena je sa četiri predavanja.

Početak nedelje smo obeležili i dobrom medijskom kampanjom, učešćem u informativnim emisijama na lokalnim radio i TV stanicama, u Somborskim novinama, sa osnovnim informacijama o raku grlića materice kod nas i u sveti i pozivom ženama na redovne preglede.
 

 

 

Svetska kampanja 2009

Današnja deca, sutrašnji svet



Sreda, 4 februar je Svetski dan borbe protiv raka. Internacionalna Unija protiv raka (UICC) će pokrenuti akciju "Volim svoje zdravo aktivno detinjstvo" u sklopu kampanje za prevenciju oboljenja raka "Današnja deca, sutrašnji svet".

Ovogodišnji cilj će biti smanjenje gojaznosti u svetu, a posebno kod dece jer je pokazano da gojaznost povećava šansu za oboljevanje od raka.
 

 

ISPRAĆENA STARA GODINA

29.decembra je više od trideset članova Opštinskog društva za borbu protiv raka u Somboru je na zajedničkom novogodišnjem veselju u restranu Plitvice u Somboru ispratilo staru i poželelo mnogo zdravlja i sreće u Novoj 2009.godini. Protekla godina je prema rezultatima ocenjena kao uspešna jer je kroz 181 preventivnu aktivnost obuhvatila oko 5000 sugradjana, promovisala udruženje i grad Sombor  u Srbiji i okruženju, a akcija „Zdravka“ je postigla zapaženo medjunarodno priznanje. U sledećoj 2009.godini, jubilarnoj, jer obeležavamo 40 godina postojanja i rada Društva, nizaćemo još više projekata i raznovrsnije programe  vezane za prevenciju maligne bolesti i unapredjenje kvaliteta života osoba lečenih zbog maligne bolesti u našoj sredini.

 Srećna Vam Nova godina !

 

 

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA ZA BORBU PROTIV RAKA

Redovna Godišnja skupština Opštinskog društva za borbu protiv raka održana je prošlog utorka u prostorijama Udruženja penzionera. Pored prezentacije postignutih rezultata u prošloj i planova za 2009. godinu, dr Đerđi Šarić je održala predavanje o unapređenju kvaliteta života žena operisanih zbog raka dojke. Priređena je i izložba svih radova članova društva koji su tokom godine nastali na mnogobrojnim radionicama. Među gostima su bili i predstavnici TV Vojvodine koji su snimali dokumentarni program o Društvu.